השבוע בוטלה בישראל חובת עטיית מסיכות במרחבים סגורים, עושה רושם שהחיים אט אט חוזרים למסלולם, וכך עולות בשוק העבודה שאלות הנוגעות למדיניות הצפויה בקרב מעסיקים בנוגע לאפשרות להמשיך לעבוד מרחוק, או לכל הפחות לאפשר עבודה היברידית. במהלך השנתיים האחרונות העובדים סיגלו לעצמם הרגלי עבודה שונים בתכלית, וניסיון לעקור את אותם הרגלים עלול להביא לתוצאות לא רצויות.
המעסיקים נדרשים לקבל החלטות מהירות שכרוכות בהזדמנויות מצד אחד ובאתגרים מצד שני, אך דבר אחד ברור לכולם: שוק העבודה כבר לא יחזור לקדמותו.
החיסכון בהוצאות כספיות על שטחי משרד גדולים, כמו גם האפשרות להעסיק עובדים ללא מגבלות גיאוגרפיות, מאוד קורצים למעסיקים. מצד שני למרבה הצער גם היום הנורמה השלטת היא שכר על פי שעות עבודה ולא בהתאם לתפוקה, וכידוע עובדים רבים מעגלים פינות בדיווח שעות עבודה מהבית, והמעסיקים – מתוסכלים.
גם עובדים שכמהים להמשך עבודה מהבית חשופים ללא יודעין להשפעות פסיכולוגיות הרות גורל: מקום העבודה יחדול מלשמש עוגן חברתי. בעידן בו הדור הצעיר כבר שנים מנהל את קשריו דרך רשתות חברתיות הנזק יכול להיות קשה מנשוא. על כך יעידו ככל הנראה המחקרים שעתידים להתפרסם בעוד כשני עשורים.
אז עכשיו אחרי שהמערכת כולה התערערה קשות ובתקווה שהיא לקראת התיישרות קרובה, אפשר לומר שלמעשה כל האפשרויות פתוחות וכך המעסיקים מוצאים עצמם בצומת דרכים. מחקר שפרסמה לאחרונה אוניברסיטת קרלטון בקנדה יוכל לסייע להם לקבל החלטות בנושא. אך לפני שנצלול פנימה, נבחן תחילה מהם היתרונות והחסרונות של עבודה מהבית.
יתרונות וחסרונות של עבודה מהבית*
יתרונות | חסרונות | |
עובדים |
|
|
מעסיקים |
|
|
אין פרופיל אחיד
מהמחקר האמור עולה שהחוויות שנצרבו בקרב עובדים בתקופה זו בזמן העבודה מהבית נפרשות על פני ספקטרום רחב ביותר. עבור רבים מהם עבודה מהבית גרמה לשחיקה, להפרת האיזון בין הבית לעבודה, ואף העלתה בצורה דרסטית תחושות של חרדה ומתח – ולעתים גרמה לנדודי שינה.
אותם עובדים, ששיעורם במחקר עמד על 23%, מצפים בכיליון עיניים לחזור לעבודה מלאה במשרד, בעוד חלומם של רבים אחרים (28%) הוא להמשיך לעבוד מהבית באופן קבוע. אך ורק מהבית.
כלומר גם כאשר דנים על ארגון מסוים בסקטור מסוים – אין באמת תשובה אחת או פתרון אחד שיהיה נכון עבור כלל העובדים. הפתרון צריך לבוא לאחר בירור מעמיק, עריכת סקרים ושיחות אישיות עם העובדים, שכן לכל אחד מהם נסיבות אישיות המשפיעות על החוויה כולה.
אחד האתגרים עמם יידרשו מעסיקים להתמודד הוא הנטייה של עובדים מהבית לצפות לגמישות ולחופש בנוגע לשעות בהן הם מבצעים את המשימות, בעוד עובדים מהמשרד דווקא זקוקים למסגרת ברורה. עבודה משותפת של שתי קבוצות אלה עלולה ליצור חיכוכים שחשוב לנטרל מראש באמצעות נהלים ברורים.
להמשיך את הרצף
מעניין לגלות שהחוקרים זיהו שרוב העובדים מעוניינים לשמור על ההסדר שהותווה מולם במהלך תקופת הקורונה. כך, עובדים שאת רוב שעות העבודה שלהם ביצעו בשנתיים האחרונות מהבית מעוניינים לשמור על הסדר זה, ואילו עובדים שאת רוב שעות העבודה שלהם ביצעו מהמשרד מעוניינים לשוב לעבודה מלאה במשרד.
עוד עולה מהמחקר שבמגזר הפרטי עובדים מקצועיים ומנהלים מעדיפים עבודה מהבית, בעוד עובדים בתפקידים פקידותיים מעדיפים לעבוד מהמשרד. נזכיר שהמחקר נערך בקרב עובדים קנדיים, אך סביר שהדבר נכון גם בישראל.
יש לזכור שגם בתרחיש בו מקובל על כולם שהדבר הנכון הוא עבודה היברידית, עדיין עולות שאלות חשובות שיש לתת עליהן את הדעת, כמו למשל האופן בו יתבצעו סיעורי מוחות, בניית מערכות יחסים שחיוניות להנעת עובדים ולהעלאת האושר והסיפוק שלהם, וכן כיצד להתנהל מול משימות שביצוען מהבית מוריד מאיכותן.
להטיל ספק בכל
המלצת החוקרים היא "להתחיל מאפס", כלומר להטיל ספק בכל הרגל ועניין שעד עכשיו היה מובן מאליו, ולקבל אך ורק החלטות מנומקות ומבוססות. חשוב להתנסות ולבחון גישות חדשות גם ברמת הפרט, גם ברמת היחידות, וגם ברמת הארגון כולו.
בנוסף, בעבודה היברידית קיימת חשיבות למפגש קבוע של הצוות כולו במשרד, באמצעות קביעת נוהל לפיו בימים מסוימים כולם נדרשים להתייצב במקום העבודה.
לצד כל זאת, מעסיקים נדרשים לבנות מחדש מדדים לבחינת פרודוקטיביות. מתברר שעובדים רבים שבמהלך הקורונה עבדו מסביב לשעון, כולל לילות וסופי שבוע, לא בהכרח הראו ביצועים טובים יותר. כלומר לא המוטיבציה והמסירות צריכה להיבחן, אלא השורה התחתונה – האם נרשמה עלייה בתפוקה.
עכשיו כשהחיים שלנו הולכים ומתנרמלים, הילדים חזרו למסגרות, המסיכות הוסרו, הנשימה הוסדרה – מעסיקים נדרשים לפצח ללא דיחוי את הנוסחה החדשה להעסקה בריאה של עובדים, תוך איזון נכון ברמה הפרטנית. שימור עובדים הפך כידוע למלאכה מאתגרת, וחשוב לבחון כל מקרה לגופו ולא לחצוב נהלים באופן אינטואיטיבי וגורף.
* מקור: Neeley; Choudhury; Gavett; Frankiewicz and Chamorro-Premuzic; Makarius, Larson, and Vroman; Duxbury and others;Duxbury and Higgins; Schweitzer and Duxbury; Zhang, Yu, and Marin, נערך על ידי אוניב' קרלטון.