מחסור של כ-10,000 מהנדסים ומתכנתים צפוי במהלך העשור הקרוב בענף ההייטק – כך עולה מדו"ח שהגיש אתמול (ד') המדען הראשי ויו"ר רשות החדשות, אבי חסון, לראש הממשלה בנימין נתניהו, עניין שעולה בקנה אחד עם הנתונים שמפרסמת מדי חודש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנוגע למקצועות המבוקשים ביותר בישראל.
לדברי חסון, היעדר כוח אדם מיומן וזמין הנו החסם המרכזי לצמיחה ולתחרותיות של ענף ההייטק בישראל, והחשש עולה הן בחברות הסטארט-אפ והן בחברות הטכנולוגיה המבוססות.
על אף שהממשלה מחויבת לפעול לטובת הגדלת מספר הסטודנטים שעוברים הכשרה לצורך שילובם בענף ההייטק המקומי, השפעת המהלך צפוי להימשך כעשור, ולכן חסון ממליץ על מהלך בין-משרדי משולב שיוגדר כיעד לאומי וייצא אל הפועל באופן מיידי.
במהלך העשור האחרון חלה צניחה חדה במספר המהנדסים, שבאה לידי ביטוי אף במספר מקבלי התארים בתחום – מ-13% מכלל מקבלי התארים בשנת 2004 צנח שיעורם כעבור 10 שנים ל-8.7% בלבד. הירידה החדה ביותר נרשמה בקרב בוגרי מדעי המחשב, המתמטיקה והסטטיסטיקה.
כבר לא מובילים בחדשנות
בדו"ח מצוין כי מעמדה של תעשיית ההייטק הישראלית כמובילת חדשנות בזירה הבינלאומית נחלש אף הוא. "מדינות רבות בעולם חורטות על דגלן את נושא החדשנות כיעד לאומי", נכתב בדוח. "המדינות המפותחות בעולם משקיעות בשנים האחרונות יותר ויותר משאבים במחקר ופיתוח. לאחר שנים רבות של הובלה, איבדה ישראל ב-2014 את ההובלה בקרב המדינות המפותחות בהוצאה הלאומית האזרחית על מו"פ כאחוז מהתוצר".
שיעור ההוצאה הממשלתית על מחקר ופיתוח עסקי כאחוז מהתמ"ג ירד מ-0.8% בשנת 2002 ל-0.52% בשנת 2015, וכך יכולת הממשלה להשפיע ולהשקיע בתשתיות ציבוריות לצורך התפתחות התעשייה והגדלת כושר התחרות נפגעת.
על אף הצלחתו של ההייטק הישראלי מבחינת רמת הביצועים הגבוהה והבלתי מתפשרת, הוא אינו מצליח לפרוץ את תקרת הזכוכית אל מול תחרות עולמית שהולכת ותופסת תאוצה. "אם לא נפעל מיידית לטיפול באתגרי היסוד של התעשייה, מעמדה התחרותי יישחק וביצועיה בעתיד יילכו ויידרדרו", מזהיר המדען הראשי.
לצד התחזיות הפסימיות, מציין המדען הראשי כי בשנה החולפת ענף ההייטק הישראלי קצר הישגים רבים, בהם גיוס שיא של 4.4 מיליארד דולר על ידי חברות ישראליות, וכן אקזיטים בשווי 8 מיליארד דולר.
הצטרפותן של כ-700 חברות חדשות לענף המקומי לצד הרחבת הגיוסים מציינים שיא של כל הזמנים בישראל. גובה האקזיט הממוצע זינק במהלך 5 השנים האחרונות מ-31 מיליון דולר בשנת 2010 ל-75 מיליון דולר בשנת 2015.