
השבוע למד מעסיק על בשרו איזו השפעה עצומה יש כיום לרשתות החברתיות, וכיצד התנהלות שנויה במחלוקת מול העובדים עלולה להביא למהלומה תדמיתית כואבת.
כלי תקשורת רבים דיווחו על דרישת משרד עורכי דין גדול מעובדיו, שלא לדווח על ימי מחלה בימי א', או כלשונו: "מחלת יום א'".
"לצערי, רבים החולים לאחר סוף השבוע ואנו מקבלים מבול של חולים ביום א'", כתב לעובדים עורך הדין העומד בראש המשרד. "זה מאוד לא מוצא חן בעיני. אני סבור שיש את סוף השבוע הארוך כדי לעשות הכל כדי להבריא. אבקש מכל אחד מכם שגם אם ביום א' הוא לא מרגיש כל כך טוב שיתאמץ להגיע למשרד". ההודעה נשלחה תחת הפתיח "בוקר בריא לכולם", ונחתמה במילים "תודה על ההתחשבות".
כמובן שכוונת המעסיק היתה להזהיר את העובדים שלא להיעדר מהעבודה באמצעות דיווח כוזב על מחלה. עם זאת, ניסוח לא מוצלח של ההודעה, ששוגרה ל-50 עורכי הדין המועסקים על ידו, עלול להתפרש כניסיון לשלול מהם את זכותם הבסיסית – לחלות.
תזמון שליחת ההודעה, בבוקרו של יום א', עשוי לרמז על כך שהיא נכתבה תחת השפעות אמוציונליות, וללא התייעצות מוקדמת עם עורך דין נטול פניות בנושא.
כלי התקשורת שחשף את "הפרשה", פנה למשרד לקבלת תגובה, וכך הועברה התייחסות שרק העמיקה את הנזק התדמיתי, כיוון שהיא למעשה מצדיקה את המהלך שכבר זכה לביקורת נוקבת: "בשונה ממקומות עבודה אחרים, משרדנו אינו דורש אישור רפואי עבור נטילת ימי מחלה, אינו 'מתחשבן' על ימים אלו ומסתפק בדיווחי העובדים המבוססים על האמון הרב שאנו רוחשים להם. עם זאת, לעתים חלק מעובדינו, שהם מהטובים בתחומם בישראל, מקדימים ליישם בטרם עת את יוזמת משרד הכלכלה, לפיה כלל עובדי ישראל יקבלו 6-4 ימי חופשה נוספים בשנה בימי א'".
כשעתיים לאחר מכן פורסמה כתבה בנושא על ידי כלי תקשורת גדול נוסף, שכבר זכתה לתגובה מעודנת יותר, ואף נחתמה בהבהרה חשובה: "לפי החוק ניתן לנכות יום חופש מלא על יום מחלה ראשון, 75% על יום שני ו-50% על יום מחלה שלישי. למרות זאת, מעולם לא קיזזנו יום חופשה בגין נטילת ימי מחלה. אם היינו ממלאים את הוראות החוק – היה זה פוגע בעובדים הרבה יותר, אבל משרדנו מעולם לא 'מתחשבן' עם עובדיו. למעשה, גם הודעה זו נקשרה לסוף שבוע של השתלמות מדהימה שערך המשרד בלונדון. נשתמש בהזדמנות זו כדי להדגיש כי ברור מאליו שמי שחולה יישאר בבית ויבריא, כולל ביום א'".
פס ייצור לאישורי מחלה
ביולי השנה פרסם משרד הבריאות נוהל חדש לרופאים, לפיו אין יותר צורך שהמטופל יגיע למרפאה כדי לקבל את אישור מחלה, וכך הוא למעשה יוכל לקבל אותו גם ללא כל בדיקה רפואית.
על פי הנוהל החדש, גם רופא מומחה רשאי לתת למטופל אישור מחלה, ולא רק רופאי משפחה ורופאי ילדים כפי שהיה נהוג עד היום. אולם על מנת למנוע שימוש לרעה באישורי מחלה, לא ניתן לקבל אישור מחלה באופן רטרואקטיבי חודש ומעלה לאחר מועד ההיעדרות מהעבודה.
ועדת העבודה והרווחה אישרה במאי 2017 לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתיקון חוק דמי מחלה, במסגרתה ייאסר על מעסיקים לנכות ממכסת ימי המחלה ימים שבעדם לא שולמו לעובד דמי מחלה, כדוגמת יום המחלה הראשון בגינו העובד לא זכאי לדמי מחלה מכוח החוק. בפברואר השנה תמכו 52 חברי כנסת בהצעת החוק בקריאה טרומית, ללא מתנגדים, ולכן קיים סיכוי סביר שהיא תאושר סופית.
דמי מחלה בבריטניה: רק 9% מהשכר
מבין 33 המדינות האירופאיות בהן נערך השנה מחקר מקיף בנושא, בריטניה היא אחת המדינות בהן דמי מחלה להם זכאי עובד הם מהנמוכים ביותר, ועומדים על 9% בלבד.
המחקר בדק מה יהיו דמי מחלה של עובד במדינה אירופאית אם ייעדר מהעבודה במשך שבוע, ומצא ששכרו יעמוד על 100% אם הוא עובד בשוויץ, לוקסמבורג, גרמניה, אוסטריה, בלגיה ונורבגיה. דמי מחלה במדינות אלה יעמדו גם על 100% במקרה של היעדרות למשך חודש ימים. בפינלנד ובאירלנד, לעומת זאת, עובד שייעדר למשך שבוע מהעבודה לא יקבל דמי מחלה כלל.
בסלובניה, בפולין, בולגריה ולטביה נעים דמי המחלה להם זכאים העובדים בין 75% ל-80%, ושיעור דמי המחלה יהיו זהים גם במקרה של היעדרות בשל מחלה למשך חודש שלם.
בשוויץ דמי מחלה עומדים על 80% מגובה השכר עבור שבוע היעדרות ו-95% עבור חודש היעדרות; ביוון דמי מחלה עומדים על 70% עבור שבוע היעדרות ו-92% עבור חודש היעדרות; ובצ'כיה ואיטליה דמי מחלה עומדים על 40% עבור שבוע היעדרות, אולם עולים ל-85% בשל חודש היעדרות.
פיטורים בזמן מחלה
החוק הישראלי קובע שתקופת הזכאות לדמי מחלה לא תעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי עבור כל חודש עבודה מלא, כלומר 18 ימים בשנה, ולא יותר מ-90 יום.
עובד ישראלי זכאי לקבל מהמעסיק דמי מחלה החל מהיום השני להיעדרותו, כאשר דמי המחלה עומדים על 50% עבור היום השני והשלישי ו-100% מהיום הרביעי ואילך. לצורך קבלת התשלום, על העובד להציג למעסיק אישור מחלה מרופא.
נזכיר כי לפני כ-5 חודשים חויב מעסיק לפצות את העובד ב-20,000 שקל, כיוון שפוטר בזמן חופשת מחלה לאחר שניצל את כל ימי המחלה שלו.