איגוד חברות הביטוח והתאחדות החברות לביטוח חיים פנו היום (א') לראש הממשלה, ליו״ר ועדת הכספים וליועץ המשפטי של הכנסת, בבקשה דחופה לקיום דיון נוסף בהצעת החוק להגבלת שכר הבכירים בתאגידים פיננסיים, רגע לפני העלאתה לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת הצפויה מחר. זאת, שעות ספורות לאחר שמכתב דומה נשלח מטעם איגוד הבנקים.
איגוד הבנקים כינה את השינויים המוצעים "מהפכה המשנה סדרי בראשית", ואילו חברות הביטוח רואות בהם כמבשרים על "השלכות מרחיקות לכת", והן טוענות כי מדובר בשינויי עומק מהותיים בתאגידים המנהלים את רוב כספי הציבור בישראל, בסכומים של מאות מיליארדי שקלים.
"שינויים אלה ישפיעו באופן ניכר על המשק הישראלי כולו", נכתב בפנייה מטעם חברות הביטוח, עליה חתום עו״ד דודי תדמור, לשעבר הממונה על רשות ההגבלים העסקיים. "בכלל זה, צפויה להצעת החוק השפעת רוחב ועומק מרחיקת לכת על חברות הביטוח, לרבות על אופן התנהלותן, הוצאות פעילותן, כוח האדם שיועסק בהן, ועוד. כמו כן, וכידוע, מדובר בהצעת חוק אשר הופכת את חברות הביטוח בישראל לחריג משונה ביחס לנורמת הפעילות הנוהגת בתחום הביטוח בעולם, ללא יוצא מהכלל".
חברות הביטוח טוענות כי הצעות החוק עברה שינויים מהותיים לקראת סוף הדיון שנערך על ידי ועדת הכספים לפני כשבועיים, ולא ערכה דיון בהשלכות החלטתה, תוך הליך אותו הן מכנות "חפוז ובהול". לטענתן הוועדה לא נתנו במה לקולם של הגורמים המקצועיים, הגורמים הנפגעים, וכן של גופים רבים ומרכזיים שעליהם לבחון את הצעת החוק "הרדיקלית", כלשונם, על המשק הישראלי בכלל ועל הגופים הפיננסים בפרט.
מדו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי קביעת תקרת תגמול בחקיקה היא צעד תקדימי שאין לו מקבילה באף מדינה בעולם המערבי. מגבלה מעין זו קיימת רק בסין, והיא חלה רק על מגזר ספציפי
איגוד הבנקים טוען באמצעות עו"ד דוד חודק, כי המהלך נגוע בכשלים חוקתיים, תקנוניים, פגיעה ביכולת הניהול, פגיעה בהסכמי תעסוקה ויצירת תקדים עולמי שלילי. הוא מפנה לדו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ממנו עולה כי קביעת תקרת תגמול בחקיקה היא צעד תקדימי שאין לו מקבילה באף מדינה בעולם המערבי. מגבלה מעין זו קיימת רק בסין, והיא חלה רק על מגזר ספציפי. לפני כ-3 שנים פסלה ועדת נאמן את האפשרות לקביעת תקרה, וביכרה על פניה את תיקון 20 לחוק החברות, המתווה הנחיות בנוגע לשיקולי התגמול שעל החברה להביא בחשבון.
"חידוש עולמי מרעיש וקיצוני"
״השינויים שביצעה הוועדה בהצעת החוק – קביעת שכר קשיח ואחיד, שאף מבוסס על יחס שלא נבדק ולא נבחן – חורגים מכל אמת מידה המקובלת בעולם", נאמר במכתב מטעם חברות הביטוח. "הדברים ברורים וידועים: אין שום מדינה בעולם המערבי, ואולי גם בכלל, אשר קובעת שכר אחיד וקוגנטי על הבנקים, חברות הביטוח והתאגידים הפיננסיים האחרים בה, תוך שלילת שיקול הדעת באשר לשכר האמור מהדירקטוריונים ומבעלי המניות של אותם תאגידים. הנהגת חידוש עולמי כה קיצוני ומרעיש מחייבת, לכל הפחות, קיום דיון בנושא, תוך שמיעת כל הגופים הרלוונטיים. דיון כזה לא התקיים".
באיגוד חברות הביטוח נטען כי ועדת הכספים לא בחנה את התחולה הרטרואקטיבית על הצעת החוק על הסכמי העסקה קיימים, ולא נקבעו הוראות מעבר בנושא. עניין נוסף שלא הובא בחשבון הוא ביטול הבונוסים בתאגידים הפיננסים בישראל. "גורמי הפיקוח בישראל תומכים בתגמול דיפרנציאלי ומקדמים אותו", טוענות חברות הביטוח. "להמחשה, רק לאחרונה קבע בנק ישראל מגבלות שונות לעניין תגמול, תוך שהוא מדגיש את חשיבות התגמול המשתנה ואת חשיבותו לניהול התקין של התאגיד ולקידום עסקיו באופן יעיל ומועיל".