רמת המוביליות הבין דורית בשכר בישראל גבוהה מאוד בהשוואה בינלאומית – כך עולה מסקירה חדשה שבוצעה על ידי הכלכלן הראשי במשרד האוצר.
מובייליות בין-דורית, כלומר הקשר בין מצבם של ההורים לזה של ילדיהם בהגיעם לבגרות, משמשת כנתון ממנו ניתן ללמוד רבות על שוויון ההזדמנויות בחברה מסוימת. במצב בו לילדים שנולדו למעמד כלכלי חברתי נמוך יש סיכוי גבוה להגיע למעלה הסולם החברתי כלכלי בחייהם הבוגרים – ייחשב הדבר למובייליות בין דורית גבוהה, שלרוב מרמזת על רמה נמוכה יותר של אי שוויון, ולהיפך.
בישראל, כמו בכל העולם, קיים קשר חיובי בין שכר ההורים לשכר הילדים, אך בהשוואה בינלאומית קשר זה בישראל חלש יחסית. כלומר, בישראל רמת ההכנסה של ההורים מנבאת בצורה פחותה מה עשויה להיות רמת ההכנסה של ילדיהם.
באגף הכלכלן הראשי נערך מחקר בו נמדדה המובייליות הבין דורית בשכר בישראל, על בסיס נתוני שכר לכלל ילידי 1985-1975 בשנים 2014-2011 , וכן לשכר המצרפי של הוריהם כשהיו בני 20 ו-24 . כלומר, המוביליות נמדדה על בסיס בחינת הקשר בין שכר הילדים סביב גיל 34 ולשכר של הוריהם סביב גיל 50.
שלושת הממצאים הבולטים של המחקר הם שהמוביליות הבין דורית בשכר בישראל גבוהה ביחס לזו שבמדינות מפותחות אחרות; שבעוד המוביליות בישראל גבוהה באופן כללי, הסיכוי של אלה שהוריהם ממעמד נמוך לעלות עד מעלה הסולם פחות מרשים; ושלילדים ערבים וחרדים ששכר הוריהם נמוך יחסית, סיכוי נמוך יותר לעלות בסולם החברתי-כלכלי.
החלום האמריקאי – כאן בישראל!
הממצא לפיו רמת המוביליות הבין דורית בשכר בישראל גבוהה מציב את ישראל כחריגה, שכן בדרך כלל נמצא קשר שלילי בין אי השוויון במדינה למידת המוביליות הבין דורית באותה מדינה.
בישראל הסיכוי שילדים להורים עם שכר נמוך להישאר בשכר נמוך עומד על כ-28%, לעומת 34% בארה"ב. כך, למעשה, ניתן לכאורה לומר ש"החלום האמריקאי" מתקיים יותר בישראל מאשר בארה"ב.