
בענף השירותים הפיננסים פערי השכר המגדריים עומדים על כ-50% בארגונים קטנים, לעומת פער הנע בין 30% ל-35% בארגונים הגדולים – כך עולה מ"מדד הגיוון" המספק תמונת מצב על שילוב אוכלוסיות מודרות בשוק הפרטי, ופורסם השבוע לראשונה על ידי נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד העבודה והרווחה.
בארגונים המעסיקים בין 6 ל-10 עובדים, וכן בארגונים המעסיקים בין 50 ל-100 עובדים (חברות ייעוץ), נרשמו פערי השכר המגדריים הגדולים ביותר בענף זה. יצוין כי דפוס זהה קיים גם בתחום האדריכלות וההנדסה.
ענף הפיננסים הוא יוצא דופן מבחינת ייצוג ערבים בארגונים בגדלים שונים. שכירים ערבים מיוצגים בענף זה בעיקר בארגונים שמעסיקים בין 100 ל-500 עובדים. ייצוג זה נובע ככל הנראה מהעסקה נישתית של ערבים בסניפי בנקים, המשרתים את האוכלוסייה הערבית.
ארגונים בינוניים וקטנים כמעט ולא מעסיקים ערבים, וכלל לא מעסיקים נשים ערביות. דפוס זהה קיים גם בקרב חרדים בענף זה.
בידול תעסוקתי לפי גיל
מיפוי הייצוג של הקבוצות המגוונות לפי גיל מגלה כי קבוצת הגיל המגוונת ביותר היא של בני 29 ומטה. בקרב בני 45 פלוס שיעורי הגיוון נמוכים, פרט לנשים בענפי "הצווארון הכחול".
דפוס זה מושפע, בין היתר, מכך שבנקודת הכניסה לשוק העבודה במשרות זוטרות מזוהה פחות אפליה, ועם השנים מתרחש גידול בהיצע העובדים מקבוצות מגוונות בקרב הגילאים הצעירים.
בקרב ערבים, ילידי אתיופיה, חרדים ונשים גובה השכר נע בין 40% ל-83% מהשכר של קבוצות ההשוואה שלהם. זאת, בעוד בקרב בני 45 פלוס קיים דפוס של ייצוג נמוך בשוק התעסוקה, אולם שכר גבוה – בכל הענפים ממוצע שכרם שווה או גבוה מרמת ההשתכרות בענף.
עלייה בשכר עם העלייה בגיל היא לרוב ביטוי לתגמול על השכלה, על דרגה ארגונית או על ותק ארגוני. ברוב הענפים שנבחנו במיפוי זה, שכר הגברים היהודים שאינם ילידי אתיופיה או חרדים אכן גבוה משמעותית בגילאי 45 ומעלה משכרם בגילאים נמוכים יותר.
בשונה מערבים ומילידי אתיופיה, לחרדים יש ייצוג גבוה יחסית בחלק ניכר מענפי "הצווארון הלבן"
ממוצע שוויוניות השכר של נשים דומה לממוצע של הערבים, ילידי אתיופיה וחרדים, בעוד ילידי אתיופיה חווים פערים גבוהים מהפערים שנצפים בקרב המגזר הערבי.
נראה כי המאמצים לשילוב החרדים בענפי ההייטק נושאים פרי יותר מהמאמצים לשילוב ערבים. בשונה מערבים ומילידי אתיופיה, לחרדים יש ייצוג גבוה יחסית בחלק ניכר מענפי "הצווארון הלבן", כדוגמת הוצאה לאור, שירותים משפטיים, שירותי חשבונאות, פרסום, חקר שווקים ותכנות מחשבים.
עם זאת, בענפים בהם רמת ההשתכרות גבוהה במיוחד, פערי השכר בין החרדים לבין קבוצת ההשוואה גבוהים מאוד, ומגיעים לשיעור של כ-50%.
בענף תכנות מחשבים קיים שוני מובהק בפערי השכר המגדריים: 44% בארגונים קטנים מאד לעומת 30% בארגונים גדולים מאד, כדוגמת בתי תוכנה וחברות הייטק.
בענף שירותים משפטיים ושירותי חשבונאות, בארגונים גדולים מאוד פערי השכר הם הנמוכים ביותר בין יהודים חרדים ללא-חרדים. הפער בין גברים עומד על 13% ובקרב נשים על 18%, לעומת רמת פער הנעה בין 30% ל-40% ביתר גדלי הארגונים.
פערי השכר בין נשים חרדיות ליהודיות לא-חרדיות מתרחבים עם העלייה בגודל הארגון, פרט לארגונים גדולים מאוד. זאת, בעוד פערי השכר בין גברים מצטמצמים באופן משמעותי.
<< בטוחים שאתם כבר מכירים את החקיקה בתחום שוויון הזדמנויות בעבודה? מוזמנים לעשות מבחן קצר >>