נכון לרגע זה, משרד הבריאות הורה לשבים מסין, תאילנד, סינגפור, הונג קונג, מקאו, קוריאה הדרומית, יפן ואיטליה – לשהות בבידוד למשך שבועיים, בשל החשש שהם יביאו להתפשטות מגיפת הקורונה גם בישראל. חובת הבידוד חלה גם על מי שהיו בסין, קוריאה הדרומית ואיטליה רק במסגרת טיסת המשך ("קונקשן") ולא יצאו מנמל התעופה. במשך תקופת הבידוד נאסר עליהם לשהות במקומות ציבוריים, ובכלל זה להגיע למקומות העבודה שלהם.
צו בריאות העם שפרסם מנכ"ל משרד הבריאות (ראו מסגרת), אוסר על מעסיק לדרוש מהעובד בכל זאת להגיע לעבודה, או לאפשר לו כניסה למקום העבודה גם אם העובד ביקש זאת. בנוסף נאסר על מעסיק לפטר את עובד המנוע מהגעה למקום העבודה בעקבות צו הבידוד.
אין מניעה שהעובד יעבוד מהבית כאשר מדובר בסוג עבודה שניתן לבצע מחוץ למתחם העבודה הקבוע, בתנאי שלעובד יש את התנאים המתאימים לכך, ושאין מדובר בדרישה בלתי סבירה ממנו – תוך בחינת כל מקרה לגופו.
קראו עוד במעסיקולוג:
* העובדת הצהירה על ימי מחלה כששהתה בנופש – מה דינם של דמי המחלה?
* גמול שעות נוספות: בית הדין הארצי מרחיב את המונח "תפקיד הנהלה" לטובת המעסיק
* בית הדין הארצי לעבודה: מה מותר לשאול מועמדת בנוגע לזמינותה?
* בשורה למעסיקים: בית הדין הארצי לעבודה התיר לבצע קיזוז פנימי של שעות נוספות
תעודת מחלה גורפת
משרד הבריאות פרסם תעודת מחלה גורפת שחלה באופן אוטומטי על כל עובד שנעדר מעבודתו בעקבות שהייה בבידוד בהתאם לצו הבידוד האמור, מה שמייתר את הצורך בפנייה לרופא המשפחה לצורך קבלת אישור רפואי על ההיעדרות.
לפיכך, כאשר עובד שוהה בבידוד מכוח הצו האמור, היעדרותו תהיה על חשבון ימי המחלה שצבר לזכותו והוא יקבל עבורם דמי מחלה בהתאם לחוק – ביום הראשון אינו זכאי לדמי מחלה, בימים השני והשלישי זכאי העובד למחצית מדמי המחלה, והחל מהיום הרביעי ועד לתום השבועיים יהיה זכאי לשכר מלא עבור היעדרותו.
עובד שמועסק במקום עבודה בו נהוגה הטבה בדמי המחלה, כלומר דמי מחלה הגבוהים מהקבוע בחוק דוגמת תשלום מלא החל מהיום הראשון – יהיה זכאי לדמי מחלה בהתאם לנוהג המקובל.
ניצול מכסת ימי המחלה
חשוב להבהיר שהעובד יהיה זכאי לדמי מחלה כל עוד לא ניצל את מכסת ימי המחלה הצבורים. במקרה בו מכסת ימי המחלה נוצלה במלואה, רשאי המעסיק לנכות משכרו את תקופת ההיעדרות. עם זאת, ייתכן שיפורסם בקרוב צו שמעניק לעובדים השוהים בבידוד תוספת של 14 ימי מחלה למכסה הצבורה.
על מנת שתעודת המחלה תהיה בתוקף, על העובד למסור למעסיק הצהרה הכוללת את שמו ואת מספר תעודת הזהות שלו, תוך ציון התקופה בה הוא מנוע מלהגיע לעבודה בעקבות צו הבידוד, וכן הוכחה לכך שאכן שהה במדינה המופיעה ברשימה האמורה.
יובהר שתעודה גורפת זו תחול אך ורק על אלו החוזרים מהמדינות הרלוונטיות, שרשימתן מתעדכנת מעת לעת על ידי משרד הבריאות, וכן על אלו שבאו במגע הדוק עם מי שאובחן כחולה בנגיף הקורונה.
פורמט ההצהרה שעל העובד למסור
1. שם העובד/ת: _______________________
2. תעודת זהות: _______________________
3. תקופת הבידוד: ______________________
4. יום השהייה האחרון באחד היעדים (ציון שם המדינה) / יום המגע האחרון עם חולה קורונה (מחק/י המיותר): __________________
חתימת העובד/ת: _______________________
תאריך: ___________
הצהרה זו, בצירוף הוכחה לנחיתה בישראל ישירות ממדינה עליה חל הצו, מהווה תחליף לכל דבר ועניין של הפורמט המסורתי של אישורי מחלה הקבוע בסעיף 2 לתקנות דמי מחלה. במקרה בו עובד שהה בבידוד על פי הצו והצהיר כאמור על היעדרותו – אין המעסיק רשאי לדרוש ממנו תעודת מחלה נוספת.
>> לצפייה ברשימה העדכנית של מקומות בהם שהו חולים מאומתים והנחיות לציבור
* אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד.