
רפורמת הפנסיה שיזם אגף שוק ההון באוצר צפויה להיכנס השבוע לתוקף, וכך יוכלו החוסכים להעביר את כספי החיסכון לקרן ברירת מחדל בניהולן של בתי ההשקעות מיטב דש או הלמן אלדובי, וליהנות מתשלום דמי ניהול אפסיים.
עם זאת, מבקר המדינה מתריע כעת שהצורה בה נבחרו שתי קרנות ברירת המחדל על ידי אגף שוק ההון – על פי גובה דמי הניהול בלבד – עלולה לסכן את כספי החוסכים.
נזכיר כי באוגוסט הכריז האוצר על קרנות הפנסיה שזכו במכרז שפורסם על ידו, וישמשו החל מ-1 בנובמבר 2016 כקרנות ברירת מחדל אליהן מחויבים מעסיקים להפקיד את כספי הפנסיה של עובדים שלא בחרו באופן אקטיבי במוצר הפנסיוני במסגרתו הם מעוניינים לחסוך את כספי הפנסיה.
קרן הפנסיה של מיטב דש תגבה דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדה החודשית ושיעור של 0.01% מהחיסכון הצבור, ואילו הלמן אלדובי ייגבה דמי ניהול בשיעור של 1.49% מההפקדה ושיעור של 0.001% מהצבירה. זאת, בעוד דמי הניהול המקסימליים עומדים על 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה.
המטרה היא לסייע בעיקר לעובדים מאוכלוסיות מוחלשות, שאינם משויכים לקבוצות מאוגדות ואין להם קלף מיקוח בדמות שכר גבוה לצורך הפחתת דמי הניהול הנגבים מהם, ולכן עד היום נהגו קרנות הפנסיה לגבות מהם דמי ניהול מקסימליים (ראו הרחבה בהמשך).
יש לציין כי ביולי השנה פרסם משרד האוצר את מדד השירות של המוצרים הפנסיוניים, בו דורגו קרנות הפנסיה של הלמן אלדובי ומיטב דש במקום השני (ציון 75) והרביעי (ציון 74) בהתאמה.
שר האוצר משה כחלון אמר במעמד ההכרזה על קרנות הפנסיה הזוכות שמדובר במהפכה, ושלראשונה גם עובדים לא מאוגדים ייהנו באופן אוטומטי מתנאים מצוינים, כאשר קצבת הפרישה שלהם צפויה לגדול במאות עד אלפי שקלים בחודש.
עם זאת, כאשר נדחתה ביוני השנה העתירה לבג"ץ שהגישו חברות הביטוח הגדולות נגד רפורמת הפנסיה האמורה, הביעו שופטי העליון תמיהה על כך שאגף שוק ההון החליט לבחור את קרנות ברירת המחדל הזוכות על פי דמי הניהול בלבד.
"מתעוררת תחושת אי-נוחות מסוימת מעצם קביעתו של המחיר כשיקול בלעדי לבחירתה של קופת ברירת מחדל על ידי הממונה", כתבו שופטי העליון בהחלטתם. "כפי שציינה העותרת (התאחדות חברות הביטוח – מעסיקולוג), המחיר אינו ראי הכל, וניכר כי הממונה אינה חולקת על כך; לראיה, בבחירת קופת גמל כברירת מחדל על ידי המעסיק, נקבע בחוזר כי הדבר ייעשה בשקלול המחיר, טיב השירות ותשואת קופת הגמל, קרי, נוספים שני רכיבים לשיקול הדעת, ואילו כאן מקבל המחיר בלעדיות".
<< לחצו כאן לצפייה בשיקולים שיש להביא בחשבון בבחירת קרן פנסיה >>
"מצחיק ולא מקצועי"
באוגוסט השנה חזר שר הרווחה והעבודה חיים כץ על הביקורת שהשמיעו שופטי העליון: "לצערי היום האוצר, כמו חלקים מסוימים בציבור, מתמקד אך ורק בשיעור דמי הניהול שמשלמים החוסכים. זה נראה לי מצחיק ולא מקצועי".
כעת מצטרף לדברים גם משרד מבקר המדינה: "יצירת קרן ברירת מחדל היא צעד חיובי של אגף שוק ההון לצורך העמדת פלטפורמת חיסכון זולה לעובדים המוחלשים בחברה", נכתב בדו"ח שפורסם לפני מספר ימים. "עם זאת, משרד מבקר המדינה העיר לאגף שוק ההון על כך שעשה שימוש בקריטריון יחיד של דמי ניהול בקרן ברירת המחדל, וקיים חשש שהדבר עלול לפגוע בסופו של יום בציבור המבוטחים מבחינת תשואה נטו ואיכות המוצר הפנסיוני".
משרד המבקר ממליץ שבמהלך השנתיים הקרובות, כלומר עד לחידוש המכרז במסגרתו ייבחרו מחדש קרנות ברירת מחדל, ישקול מחדש אגף שוק ההון את הצורך בהוספת פרמטרים נוספים מעבר לשיעור דמי הניהול, כדוגמת איכות המוצר ותשואה המותאמת לסיכון.
90% מהחוסכים הלא פעילים משלמים דמי ניהול מקסימליים
במהלך השנים האחרונות קיימת מגמה של ירידה הדרגתית בשיעור דמי הניהול הנגבים על ידי קרנות הפנסיה החדשות. בשנת 2000 דמי הניהול הממוצעים עמדו על כ-0.35% מהצבירה ו-4.07% מההפקדות, ואילו בשנת 2015 עמד שיעור של זה 0.28% ו-3.17% בהתאמה.
מבדיקה שערך משרד מבקר המדינה ב-5 קרנות הפנסיה הגדולות עולה כי 60% מהחוסכים הפנסיוניים, הן הפעילים והן הלא פעילים, שילמו דמי ניהול הקרובים למקסימום או דמי ניהול מקסימליים, העומדים כאמור על 0.5% מהצבירה ו-6% מההפקדות.
עוד עולה מבדיקת המבקר ש-90% מהחוסכים הפנסיוניים הלא פעילים משלמים דמי ניהול מקסימליים, כאשר בשתיים מתוך קרנות הפנסיה הגדולות נתון זה עומד על למעלה מ-95%.