נתונים חדשים שפורסמו אתמול (א') על ידי שירות התעסוקה מלמדים על תופעה המכונה 'פיטורי קיץ', לאחר שבחודשים יולי ואוגוסט אשתקד עלה מספר הנשים המובטלות בכ-18% ביחס למספר תובעות אבטלה בחודשים אחרים בשנה זו, כלומר כ-9,000 נשים פוטרו בקיץ.
בשירות התעסוקה מסבירים כי הסיבה לתופעת פיטורי הקיץ היא חופשת הקיץ בבתי הספר, שגורמת לפיטורי עובדים נותני שירותים למשרד החינוך, בעיקר אלו המועסקים על ידי חברות קבלן. עוד מציינים בשירות כי לא זוהתה תופעה מקבילה בקרב גברים המועסקים כמורים, כך שבתחום זה פגיעות הנשים גבוהה במיוחד.
שירות התעסוקה מעניק שירות לכ-104,500 נשים בחודש, מתוכן כ-60,100 יהודיות, 33,000 מוסלמיות, 3,000 דרוזיות ו- 2,300 נוצריות. הנשים מהוות כ-55% מדורשי העבודה, וכ-56% מתובעי הבטחת הכנסה.
לצד הנתונים המטרידים הללו, זוהתה במהלך 3 השנים האחרונות ירידה במספר הנשים התובעות הבטחת הכנסה לצד יציבות במספר הנשים התובעות אבטלה. כלומר, שיעור התעסוקה במשק בקרב נשים עלה במהלך תקופה זו.
יצוין כי שיעור התעסוקה של נשים בגילאי 15-64 בישראל עמד ב-2014 על 64.4%, שיעור הגבוה בצורה ניכרת מהממוצע במדינות ה-OECD, שעמד על 57.9% בשנה זו.
פער מגזרי
עוד עולה מנתוני שירות התעסוקה כי חלה ירידה ניכרת במספר הנשים התובעות הבטחת הכנסה בקרב כל המגזרים הקיימים באוכלוסייה, אולם בחברה הערבית זוהתה הירידה הנמוכה ביותר – בעוד שמספר הנשים היהודיות התובעות הבטחת הכנסה ירד בשיעור של 11%, מספר הנשים בחברה הערבית (דרוזיות, מוסלמיות ונוצריות) התובעות הבטחת הכנסה ירד בשיעור של 4% בלבד.
בקרב נשים ערביות היתה הירידה המשמעותית ביותר במספר תובעות הבטחת הכנסה במחוזות דן, שרון ועמקים. ככל הנראה בשל חסם תחבורתי המקשה על ההשתלבות בתעסוקה וכן חסם תרבותי המקשה על נשים ערביות לצאת לעבודה מחוץ ליישוב המגורים, במחוזות הדרום והצפון לא זוהתה ירידה ניכרת. עם זאת, במחוז ירושלים דווקא נרשמה עלייה בהבטחת הכנסה, בעיקר במזרח העיר.
הירידה הדרמטית ביותר במספר תובעות הכנסה בקרב נשים נרשמה בקרב נשים עד גיל 35. זאת, בשל היכולת של נשים צעירות לרכוש כישורים הנחוצים להשתלבות בשוק העבודה, וכך המאמץ שעושה שירות התעסוקה אפקטיבי ביותר בגילאים אלו. בנוסף, ככל ככל שהוותק בלשכת התעסוקה נמוך יותר, כך עולה הסיכוי לשוב להשתלב למעגל העבודה.