משבר הקורונה הולך ומעמיק, ההגבלות הולכות ומתרחבות, ומשרד העבודה והרווחה משיב על שאלות נפוצות הנוגעות ליחסי עבודה בתקופת הקורונה:
1. כיצד על המעסיק לספור את העובדים שמותר לו להעסיק במקום העבודה?
באופן עקרוני, עובדי קבלן, עצמאים ומתנדבים נכללים במניין העובדים שניתן להעסיק על פי התקנות. קיימות החרגות במשרדי ממשלה, רשויות מקומיות ומועצות דתיות.
2. איך ניתן להנפיק "אישור מעבר" שיתיר לעובדים תנועה מהבית למקום העבודה ובחזרה?
כרגע אין הנחיות בעניין זה. פרסומים בתקשורת בנושא בשבוע שעבר היו שגויים לחלוטין, והציגו טופס שהונפק לפני עשרות שנים.
3. האם צפוי אישור לעבודה מהבית למי שמוגדר בקבוצת סיכון?
עבודה מהבית אינה מוסדרת בחקיקה ובתקנות, ועל העובדים והמעסיקים להגיע להסכמות בנושא. במקרה בו המעסיק התאים את האפשרות לעבודה מהבית, על העובד לבצע את העבודה בהתאם להנחיותיו. פיטורי עובדים מצוי במסגרת הפררוגטיבה הניהולית של המעסיק, כך שהאפשרות לביצוע העבודה מהבית לא שוללת את סמכותו לסיים העסקת עובד בשל סיבות מוצדקות, כמובן רק לאחר עריכת שימוע כדין ותשלום מלא של זכויות המוקנות לעובד המפוטר.
4. עובד זכאי לפיצוי במקרה בו משרד הבריאות הנחה על סגירת מקום העבודה שלו?
נכון להיום, לא קיים מנגנון פיצוי מוסדר כלשהו, פרט לזכויות לדמי אבטלה בחל"ת. בהתאם להקלות שניתנו בכל הנוגע לקבלת דמי אבטלה בעקבות משבר הקורונה, עובדים שהוצאו לחל"ת לתקופה של 30 יום לפחות בחודשים מרץ, אפריל ויוני – זכאים לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון, גם אם לא ניצלו את יתרת ימי החופשה הצבורים להם. קיימים מספר תנאים לזכאות זו.
>> למידע נוסף בנושא.
5. המעסיק רשאי להוציא את העובדים לחופשה מרוכזת על חשבון ימי החופשה השנתית?
חוק חופשה שנתית מעניק למעסיק את הסמכות לקבוע מהם המועדים בהם העובד יוצא לחופשה, תוך תאום עם העובד והתחשבות בצרכיו. סעיף 9 לחוק מחייב את המעסיק במתן הודעה מראש לפחות 14 יום לגבי תאריך תחילת החופשה, אך כאשר מדובר בחופשה של פחות מ-7 ימים אין חובת מתן הודעה מראש.
6. יש לקבל את הסכמת העובד להוצאתו לחל"ת?
חל"ת כפוי – משמעו פיטורים. כל עוד נושא הוצאת עובדים לחל"ת לא הוסדר בהסכם קיבוצי או בהסכם אישי של העובד, יש לקבל את הסכמת העובד טרם הוצאתו לחל"ת. במסגרת זו יוכל העובד להתדיין עם המעסיק על חלופות אפשרויות.
7. מותר להוציא לחל"ת אישה בטיפולי פוריות, בהיריון, בחופשת לידה או לאחריה?
כאשר מעסיק מעוניין להוציא לחל"ת עובדים המוגנים בחוק עבודת נשים, עליו לקבל מראש היתר מאגף ההסדרה במשרד העבודה. ההגבלות קיימות בנוגע לעובדת בהיריון המועסקת אצלו או באותו מקום עבודה מעל ל-6 חודשים, עובדת המצויה בתקופה המוגנת לאחר חופשת לידה, עובדים במהלך טיפולי פוריות, וכן עובדים המקבלים ילד לאומנה.
>> לצפייה בטופס המיוחד שיש להגיש לקבלת אישור בעקבות משבר הקורונה.
8. מותר להוציא לחל"ת אנשים עם מוגבלות?
אין מניעה להוציא לחל"ת אנשים עם מוגבלות, בתנאי שלמוגבלותם אין כל קשר – ישיר או עקיף – להוצאתם לחל"ת. במקרה בו החל"ת לא הוסדר בהסכם עבודה אישי או בהסכם קיבוצי החל על העובד, יש לקבל את הסכמת העובד.
9. מותר להוציא לחל"ת עובד שנמצא בחופשת מחלה?
במקרה בו החל"ת נעשה בהסכמה – נקטעת חופשת המחלה, וניתן להוציא את העובד לחל"ת. עם זאת, כאשר מדובר בחופשה כפויה שאינה מוגבלת בזמן, הפסיקה קובעת שהמהלך נחשב לפיטורים, וסעיף 4א לחוק דמי מחלה אוסר על מעסיק לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו. לכלל זה יש שני חריגים המופיעים בסעיף האמור: האחד, המעסיק נתן לעובד הודעה מוקדמת לפיטורים לפי חוק הודעה מוקדמת בטרם נעדר העובד עקב מחלתו. החריג השני הוא שמקום עבודתו של העובד פסק מלפעול לצמיתות או שהמעסיק הוכרז פושט רגל או שניתן לו צו פירוק. הפסיקה קובעת שגם אם ניתנה לעובד הודעה מוקדמת לפיטורים, יהיה על המעסיק לאפשר לעובד לנצל את ימי המחלה הצבורים.
10. עובד בחל"ת רשאי להגיש למעסיק אישור מחלה כדי לבטל את החל"ת ולקבל דמי מחלה?
בתקופת החל"ת יחסי העבודה מושהים, ולכן אין משמעות להעברת אישור מחלה למעסיק. מעבר לכך, דמי מחלה ישולמו אך ורק אם נבצר מהעובד להתייצב לעבודה בעקבות אי כושר עבודה זמני או קבוע, שנובע ממצב בריאות לקוי המגובה בממצאים רפואיים.
11. עובד זכאי לשימוע לפני חל"ת לתקופה מוגדרת?
ככלל, אין חובת שימוע לחל"ת אם נעשה בהסכמה.
12. עובד זכאי לשימוע לפני חל"ת לתקופה שאינה מוגדרת?
הפסיקה קובעת שהוצאת עובד לחל"ת לתקופה שאינה לתקופה מוגבלת מהווה פיטורים, ולכן העובד זכאי לשימוע. לחצו כאן כדי לצפות בכללי הפסיקה לעריכת שימוע כדין.
13. המעסיק מחויב לקלוט את העובדים בסיום תקופת החל"ת?
אין חובה כזו, אך אם אין בכוונת המעסיק להחזיר את העובד לעבודה בתום תקופת חל"ת – עליו לזמן אותו לשיחת שימוע. כאשר מדובר בעובדת המוגנת מכוח חוק עבודת נשים, המעסיק נדרש לקבל מראש היתר מאגף ההסדרה במשרד העבודה בכפוף לתנאים שנקבעו בחוק עבודת נשים.
14. לאלו זכויות זכאי העובד במהלך תקופת החל"ת?
בתקופת החל"ת יחסי העבודה מושהים, ולכן ככלל אין לעובד זכויות במסגרת יחסי העבודה פרט לשמירה על מקום עבודתו. המעסיק אינו מחויב לבצע הפרשות לביטוח פנסיוני, אלא אם הוסכם אחרת בין העובד לבין המעסיק בחוזה אישי, בהסכם קיבוצי, בצו הרחבה החל על הצדדים, או אם קיים נוהג במקום העבודה. חשוב לדעת שהפסקת ההפרשות לפנסיה בתקופת החל"ת עשויה לגרום לעובד לנזק בעקבות קטיעת הרצף הביטוחי. לפיכך, מומלץ לעובד לברר מול הגוף המנהל את מוצר הפנסיה מהו המינימום הנדרש לצורך שמירת רצף הזכויות הפנסיוניות, בין היתר, באמצעות הפקדת כספים בעצמו.
15. המעסיק חייב להמשיך לבצע הפרשות לפנסיה בתקופת הבידוד?
בתקופת הבידוד, זכאי העובד לתשלום דמי מחלה בהתאם לימים הצבורים על פי חוק, או על פי ההסכם הקיבוצי או חוזה העבודה החל עליו. דין דמי מחלה כדין שכר, ועל המעסיק להפריש בגינו ביטוח פנסיה.
16. עובד חדש שיצא לחל"ת זכאי לדמי אבטלה?
בעקבות משבר הקורונה, הוחלט לקצר את תקופת ההמתנה כך שעובד שהועסק במשך 6 חודשים מתוך 18 החודשים האחרונים יהיה זכאי לדמי אבטלה. כלומר, מי שלא עבד 6 חודשי עבודה – אינו זכאי לדמי אבטלה.
>> לצפייה ברשימת החודשים הנוספים הנכללים בתקופת האכשרה.
17. מהן הזכויות והחובות של הורים שנדרשים שניהם להגיע לעבודה וילדיהם בבית?
במקרים בהם אין חובת בידוד בהתאם להנחיות משרד הבריאות, יחסי העבודה ימשיכו להתנהל כרגיל. עובדים שהם הורים לילדים קטנים ומעוניינים להיעדר מהעבודה לצורך השגחה על ילדיהם – עליהם לפנות למעסיק על מנת לבחון פתרונות מתאימים ואפשריים, דוגמת ביצוע העבודה מהבית, חל"ת, או היעדרות על חשבון ימי החופשה השנתית. במקביל מומלץ לפנות למוסד לביטוח לאומי לבדיקת זכאות לקצבת דמי אבטלה.
18. עובד שחלה בקורונה זכאי לשכר?
הזכאות לתשלום דמי מחלה עבור הימים בהם נעדר מעבודתו היא בהתאם לימים הצבורים לעובד על פי החוק, על פי ההסכם הקיבוצי או בהתאם לחוזה העבודה החל עליו.
* אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד.
לינקים שימושיים:
דמי אבטלה במשבר הקורונה – המוסד לביטוח לאומי
הנחיות בימי הקורונה – המוסד לביטוח לאומי