כ-53% מבני הנוער יעבדו במהלך חופשת הקיץ הקרוב. רובם מודעים לזכויותיהם הנוגעות לשכר מינימום, להחזרי נסיעות ולמספר שעות עבודה מותרות, אולם קיים חוסר מודעות בקרב הנוער בנוגע לצורך באישור רפואי טרם התחלת העבודה, וכן לאיסור העסקה בסופי שבוע ולאחר השעה 24:00 – כך עולה מסקר שפרסם היום (ג') משרד הכלכלה.
בכוונת מינהל ההסדרה והאכיפה להגביר במהלך חודשי הקיץ את מבצעי אכיפת חוקי העבודה הנוגעים לבני נוער, במיוחד בענפים ומקומות עבודה בהם נוהגים בני נוער לעבוד.
גובה העיצומים הכספיים המוטלים על מעסיקים המפרים את החוק עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים בגין כל עבירה, נוסף על העמדה לדין פלילי. במהלך שנת 2015 הוטלו קנסות ועיצומים כספיים בסך כולל של כ-840,000 שקל נגד מעסיקים שהפרו את חוק עבודת הנוער.
על פי נתוני משרד הכלכלה, הענפים המרכזיים בהם נמצאו הפרות של חוקי עבודה הם אולמות אירועים, מסעדות ושירותי אוכל. בין העבירות הנפוצות ביותר בקרב מעסיקים: העסקת נער בלילה בלא היתר, העסקת נער ללא רישום שעות עבודה, העבדת נער למעלה מ-8 שעות ביום ו-40 שעות שבועיות, העסקת נער ללא פנקס, העסקת נער ללא אישור רפואי וכן העסקה ביום מנוחה שבועי.
חובת קבלת אישור רפואי
סעיף 11 לחוק עבודת נוער קובע כי על בני נוער המבקשים לעבוד, לפנות תחילה לבדיקה רפואית ולקבל מרופא המשפחה אישור להעסקה. כאשר מדובר בעבודה הכרוכה בסיכון מיוחד לבריאות, החובה לעבור בדיקות רפואיות חלה עד גיל 21.
מעסיק אינו רשאי להעסיק נער, אלא אם ניתן לנער אישור רפואי להעסקתו. על פי התקנות, הבדיקה הרפואית הנדרשת לכל סוגי העבודות כוללת לפחות בדיקות אלה: אנמנזה רפואית כללית, בדיקה קלינית כללית וכל בדיקה קלינית או מעבדתית נוספת, הדרושה לדעת רופא קופת החולים האמור, לאור תוצאות הבדיקה הרפואית והקלינית.
על המעסיק חלה חובה להפנות את הנער לקופת חולים לצורך לביצוע הבדיקות הרפואיות, ועל הנער להתייצב לביצוע הבדיקות במועד שתקבע קופת החולים. לצורך הבדיקה הרפואית, על ההורה של הנער, או על אפוטרופוסו, לחתום על טופס ויתור על סודיות רפואית.
הבדיקות הרפואיות אינן כרוכות בתשלום, והזמן הדרוש לביצוע הבדיקות מוכר כחלק משעות העבודה. על המעסיק לשמור על האישור הרפואי, יחד עם צילום תעודת הזהות של הנער או של הוריו עד שנה לאחר תום ההעסקה.
יש לציין כי בעבר נדרש לרשום את האישור הרפואי וכל הגבלה החלה על עבודת הנער, כפי שצוינה בדו"ח הרפואי, בפנקס עבודה שהוצא לנער על ידי רשות התעסוקה. עם זאת, החל מאפריל 2016 בוטלה החובה להוציא פנקס עבודה כתנאי להעסקת בני נוער. במקום זאת, יש לשמור את האישור הרפואי או העתק שלו יחד עם העתק תעודת הזהות של הנער או של הוריו עד שנה לאחר סיום עבודתו של הנער.
מה חשוב לדעת לפני שמעסיקים בני נוער?
גיל העסקה – גיל ההעסקה המותר על פי חוק הוא 14. בין גיל 14 ל-15 ניתן להעסיק רק בחופשות רשמיות מלימודים ורק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאות ולהתפתחות הנער. במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק בני נוער מגיל 15 ומעלה שלא חל עליהם חוק לימוד חובה. לגבי הנערים שחל עליהם חוק לימוד חובה ניתן להעסיקם רק בהתקיים התנאים המפורטים בסעיף 2(ב) לחוק.
שעות עבודה – נער יועסק לכל היותר 8 שעות ביום, ולא יותר מ-40 שעות שבועיות. העסקה בשעות נוספות אסורה. ניתן להעסיק בני 16 ומעלה במקום עבודה שמותר לעבוד בו יותר מ-8 שעות ביום, לפי חוק שעות עבודה ומנוחה – עד 9 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות. אין להעסיק בני נוער ביום המנוחה השבועי – עבור יהודי יום המנוחה השבועי הנו יום שבת, ובן דת אחרת יכול לבחור בין הימים שישי, שבת וראשון. איסור זה הוא מוחלט, ואין אפשרות לקבל היתר להעסקת בני נוער בימי המנוחה השבועית.
רישום שעות העבודה – חובה על מעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה.
הפסקות – ביום הנמשך למעלה מ-6 שעות עבודה יש לתת הפסקה למשך 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ביום שלפני המנוחה השבועית או חג יש לתת הפסקה של חצי שעה לפחות.
פנקס עבודה – החל מאפריל 2016 בוטלה החובה לנהל פנקס עבודה כתנאי להעסקת בני נוער. במקום זאת, על המעסיק להחזיק במקום העבודה של הנער העובד צילום תעודת זהות שלו או של הוריו בצירוף אישור רפואי להעסקתו מרופא משפחה או ילדים שבו הרופא נתן אישור רפואי להעסקתו. בעבודות מסוימות יש לקבל אישור מיוחד של רופא תעסוקתי כתנאי להעסקתו של הנער.
עבודת לילה והסעה הביתה בתום העבודה בלילה – אין להעסיק נער שחלה עליו חובת לימוד בין השעות 20:00 בערב ל-8:00 בבוקר למחרת, ואין להעסיק נער שמלאו לו 16 ולא חלה לגביו חובת לימוד בשעות שבין 22:00 ו-6:00 בבוקר שלמחרת.
ניתן להעסיק בני נוער שמלאו להם 16 שנים גם לאחר השעה 22:00 רק אם ניתן לכך היתר של משרד העבודה או אם מדובר בעבודה בחופשת לימודים רשמית – עד השעה 24:00 וזאת בתנאי שהמעסיק דואג להסעת בני הנוער לביתם, באמצעותו או באמצעות מי מטעמו (ולא בתחבורה ציבורית), מיד לאחר סיום העבודה.
נסיעות לעבודה – בנוסף למשכורת, ישולמו הוצאות הנסיעה מהמגורים אל מקום העבודה ובחזרה בסכום של עד 26.4 שקל ליום עבודה. המעסיק מחויב בכיסוי הוצאה מינימלית לצורך ההגעה למקום העבודה.
ימי הכנה וישיבות עבודה – יום הכנה, השתלמות או ישיבת עבודה מזכה את הנער העובד בתשלום.
קנסות ועונשים – אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים – כל ניכוי מהשכר כדוגמת 'קנסות' ו'נזקים' אסור אם לא הותר על פי החוק.
אין תקופת התלמדות או תקופת ניסיון – הנער זכאי לשכר מלא עבור כל תקופת העסקתו. יש לשלם שכר עבור כל שעת עבודה החל מן השעה הראשונה.
חוק הודעה לעובד – מי שעובד למשך 30 יום לפחות זכאי לקבל טופס בו מפורטות מסגרת העבודה, הזכויות והחובות שלו. מסירת הודעה לעובד תתבצע תוך 7 ימים ממועד תחילת העבודה.
* האמור באתר זה הנו בבחינת מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.