מליאת הכנסת אישרה אתמול בערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית, בתמיכת 72 חברי כנסת, את ההצעה לתיקון החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו שהוגשה על ידי ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) ואח', במסגרתו תוארך התקופה לרישום פסק דין לחלוקת חיסכון פנסיוני שניתן לפני יום התחילה, עד ה-31 בדצמבר 2019.
מדובר בהרחבה של חוק שאושר בכנסת הקודמת, המבטיח קצבת פנסיה לבני זוג גרושים גם לאחר פטירת אחד מהם. החוק הקודם קבע שעד ה-6 בפברואר 2016 ניתן יהיה להגיש פסקי דין שניתנו על ידי בית משפט הקובעים את זכאות בן או בת הזוג לשעבר בכספי הפנסיה שלו או שלה, גם אם עודנו בחיים, וכך יוכלו להירשם כ"שאיר" בקרן הפנסיה. עם זאת, בשל המורכבות וחוסר המודעות בציבור, הוגשה הצעת החוק במטרה להאריך את חלון ההזדמנויות עד סוף 2019.
"התברר כי למרות הזמן שחלף ממועד תחילתו של החוק, הרי שעד עתה טרם הותקנו תקנות לעניין הדרכים להגשת בקשה לרישום פסק דין לחלוקת חיסכון פנסיוני במינהלת הגמלאות של שירות המדינה ובצה"ל", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "דווקא גורמים אלה שאליהם נוגעת האפשרות לזכות בקצבת השאירים, טרם הטמיעו את החוק וטרם הנהיגו מערכת סדירה של רישום בקשות. כמו כן, התברר כי למרות הבטחות בעניין זה, לא הובאה לידיעת הציבור האפשרות לפנות ולהגיש בקשה לרישום לגבי פסקי דין ישנים שקדמו למועד".
ח"כ מיכאלי ציינה שמדובר בעזרה משמעותית, בעיקר לנשים, שעבורן מדובר בהבדל בין חיים מעל או מתחת לקו העוני. "אם אתם מכירים אנשים שהתגרשו לפני שנים ולא חילקו ביניהם את הפנסיה, זה הזמן להגיד להם להגיש בקשה ולקבל את מה שמגיע להם בדין", אמרה אתמול במליאת הכנסת.
"תיקון החוק ישפיע באופן ישיר ומיידי בעיקר על נשים גרושות ואלמנות, ברובן מבוגרות, שמצבן הכלכלי היה תלוי בבן זוגן המפרנס, בזמן שהן נשארו בבית לטפל בילדים", הוסיפה ח"כ מיכל רוזין (מרצ).
זכאות פרודה לקצבת שארים
נזכיר כי בג"ץ דחה במרץ השנה עתירה בה נטען שהתקנון האחיד של קרן הפנסיה פוגע בזוגות שהתגרשו. העתירה הוגשה על ידי גרושתו של חוסך בקרן פנסיה ותיקה שנפטר, שטענה שהיא זכאית לקצבת שארים מאחר שניהלה עם המנוח זוגיות גם לאחר הגירושים. השניים היו נשואים במשך 32 שנים, ונולדו להם שלושה ילדים.
"לא נעלם מעינינו שיש קושי בכך שהתובעת שחלקה עם המנוח עשרות שנים והקימה עמו בית ומשפחה – אינה זכאית לכל חלק מכספי הפנסיה שהוא חסך, בין היתר בשנים שהם חיו יחד", ציין בג"ץ בהחלטתו. "אולם, וכפי שציין בית הדין הארצי, מצב דברים זה השתנה זה מכבר עם חקיקת חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו. ואף שלשינוי זה אין תחולה במקרה הפרטי של התובעת, דומה כי יש בהוראותיו כדי לתת מענה לקושי הכללי שמגולם בעניינה".
בחודש בו ניתן פסק הדין, הכריע בג"ץ במקרה אחר שהאלמנה דווקא זכאית לקצבת שארים, על אף שהיתה פרודה מהמנוח במשך שנים. זאת, על אף שהמנוח הנחה את המעסיק בצורה מפורשת להעביר לאחר מותו את זכויותיו הפנסיוניות לבת הזוג הנוכחית, וכך גם הורה בצוואתו.
כך נפסק שהאלמנה זכאית לשיעור של 40% ממשכורתו הקובעת של המנוח, החל מיום פטירתו ולמשך שארית ימי חייה של האלמנה.