בית הדין לעבודה בתל אביב פסק השבוע שעיריית תל אביב רשאית לחייב קבוצת מצילים אותם היא מעסיקה בבדיקות רפואיות תקופתיות, כתנאי להמשך העסקה, כפי שסוכם בהסכם הקיבוצי שנחתם לאחרונה בין הצדדים.
"הנחת היסוד היא כי בעצם ביצוע הבדיקה הרפואית אכן נפגעת במידת מה הפרטיות של המצילים", הבהיר בית הדין. "יחד עם זאת, בשים לב לעובדה שתוצאות הבדיקות לא נמסרות למעסיק ולאחר העברתן לרופאה התעסוקתית הן אינן נשמרות במכון הרפואי – הרי שהפגיעה מצטמצמת".
לבית הדין האזורי בתל אביב הוגשה בקשה על ידי 17 מצילים המועסקים בעיריית תל אביב למתן צו מניעה שימנע את חיובם לעבור בדיקות רפואיות כתנאי להמשך עבודתם.
בית הדין לעבודה: הגורם היחיד אשר נחשף לתוצאות הבדיקות הינה הרופאה התעסוקתית, ויש בכך כדי לצמצם באופן משמעותי את הפגיעה בפרטיות של המצילים
מדובר בבדיקות שהם מחויבים לעבור בהתאם להסכם קיבוצי שנחתם לאחרונה בין עיריית תל אביב לבין ההסתדרות, לאחר סכסוך עבודה ממושך שכלל אשתקד את שביתת המצילים למשך חודשיים.
המצילים טענו שההסתדרות ייצגה אותם באופן בלתי הולם במו"מ לצורך גיבוש ההסכם הקיבוצי, ושהיא ממילא לא הייתה רשאית לוותר בשמם על זכויותיהם לפרטיות ושלמות הגוף, מאחר שמדובר בבדיקות רפואיות פולשניות.
"תפקיד הדורש כשירות בריאותית"
"אין חולק כי המצילים מבצעים תפקיד שבמהותו הינו הצלת חיים", נימק בית הדין לעבודה את החלטתו. "תפקיד כזה, מטבע הדברים דורש כשירות בריאותית. לכן, סבורים אנו כי על פניו דרישת ביצוע בדיקות רפואיות תקופתיות, בהתייחס לתפקיד כזה, אינה כשלעצמה בלתי סבירה. מקל וחומר בשים לב לכך שהחובה לביצוע בדיקות רפואיות מעוגנת בהסכם קיבוצי חתום".
עיריית תל אביב נתנה את הסכמתה שתוצאות הבדיקות אשר ייערכו למצילים לא יימסרו לה, אלא תימסר רק החלטה של רופא אשר יעיין בבדיקות ויקבע האם העובד כשיר, בלתי כשיר או כשיר בתנאים או במגבלות לביצוע עבודתו כמציל.
על פי הצהרת העירייה, למיטב ידיעתה המכון אשר עורך בדיקות מטעמה מוחק את התוצאות לאחר שהוא מבצע את הבדיקות, ומעביר אותן לרופאה התעסוקתית. "בנסיבות אלה נראה כי הגורם היחיד אשר נחשף לתוצאות הבדיקות הינה הרופאה התעסוקתית, ויש בכך כדי לצמצם באופן משמעותי את הפגיעה בפרטיות של המצילים", הסביר בית הדין.
תדירות נמוכה יותר
העירייה מסרה לבית הדין לעבודה שבכוונתה לשקול מחדש את תדירות הבדיקות הרפואיות, על אף שבהסכם הקיבוצי הוחלט שהן ייערכו מדי שנה.
עוד תשקול העירייה לאפשר למי למצילים שיבקשו זאת – להעביר לרופאה התעסוקתית תוצאות בדיקות רפואיות רלוונטיות שנערכו על ידו בתקופה האחרונה, במקום עריכתם פעם נוספת במסגרת הבדיקות הרפואיות התקופתיות. "יש בכך כדי לצמצם את הפגיעה הבריאותית הלכאורית הנטענת על ידי המצילים בעצם ביצוע בדיקות רפואיות תכופות מדי שנה", ציין בית הדין לעבודה.
[סע"ש 32783-03-17]