מליאת הכנסת אישרה השבוע בקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתיקון חוק עבודת נשים, שזכתה לכינוי חופשת אבהות, לפיה מעסיק מחויב לאפשר לעובד להיעדר עד 5 ימים מהמועד בו בת זוגו יולדת. ההצעה זכתה לתמיכה מצד 64 חברי כנסת, ללא מתנגדים.
ההיעדרות בשלושת הימים הראשונים תהיה על חשבון ימי החופשה של העובד, ואם אין הוא זכאי לימי חופשה – ייחשבו ימים אלה לחופשה ללא תשלום. שני הימים הנוספים ייחשבו לימי מחלה, כאשר רואים בימי ההיעדרות כיום השני והשלישי למחלתו ולכן העובד יהיה זכאי לדמי מחלה.
"ההצעה הזו מביאה מושג היסטורי לספר החוקים והוא חופשת אבהות", אמרה ח"כ תמר זנדברג (מרצ), יוזמת ההצעה, לאחר אישור חופשת אבהות. "חופשת לידה, הורות ואימהות נחשבת נחלתם הבלעדית של הנשים. יש לנו אינטרס כמדינה וכחברה להכניס יותר ויותר את האבא כשותף אינטגרלי בחיי המשפחה".
לדברי ח"כ זנדברג, מחקרים רבים עמדו על מעורבותם של אבות בטיפול בילדים ומצאו קשר ברור בין מעורבות בגידול ובחינוך הילד ללקיחת חופשת אבהות. "ישראל אינה מזכה כיום גברים בחופשת אבהות, זאת למרות שישראל היא המדינה עם שיעור הילודה הגבוה ביותר בעולם המערבי, מה שהופך כל יום חופש ליקר ערך למשפחות", אמרה. "בכל העולם המערבי ישנה התקדמות לעבר מודל של הורות שוויונית והצעת חוק זו באה לעגן בחקיקה זמן משותף של זוג הורים בעת הולדת התינוק או התינוקת".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) טען כי חופשת אבהות כפי שהיא מוסדרת כיום בחוק עלולה ליצור אפליה בין העצמאים לשכירים ולהגדיל את הפערים הקיימים ממילא בין בעלי העסקים הקטנים לשכירים. "בשם השוויון אי אפשר לקיים אי שוויון אחר", אמר פורר.
פרצה בנוסח החוק
יש לציין כי כינוי החוק 'חופשת אבהות' מתעתע, כיוון שנוסח הצעת החוק כלל אינו מחייב שליילוד יהיה קשר דם עם העובד: "עובד רשאי להיעדר מעבודתו עד חמישה ימים מיום הלידה של בת זוגו".
כך יוצא שבמקרה בו אישה יולדת ומצויה בזוגיות עם גבר שאינו אביו של היילוד – יהיה זכאי בן הזוג ל'חופשת אבהות' גם אם מדובר בזוגיות טרייה, בעוד האב הביולוגי לא יהיה כלל זכאי לחופשה.
עובדים עלולים לנצל לרעה פרצה זו בחוק, שכן 'זוגיות' הוא מושג סובייקטיבי, ומנגד עובד שנולד לו ילד ואינו מצוי עם האם בזוגיות יהיה מנוע מלדרוש מהמעסיק חופשה מכוח תיקון החוק הנוכחי, וכמובן שלא זו היתה כוונת המחוקק.