כאשר מעסיק מגייס עובד חדש, הוא נדרש להעביר לו הודעה בכתב בתוך 30 יום ממועד תחילת ההעסקה בנוגע לתנאי עבודתו – זוהי הוראת חוק שרוב המעסיקים כבר מכירים היטב.
עם זאת, רבים אינם יודעים מה בדיוק צריכה הודעה זו לכלול, כאשר היעדר מידע שהחוק מחייב לציין בה חושף אותם שוב ושוב לתביעות משפטיות מצד העובדים.
מה צריכה לכלול ההודעה הנמסרת לעובד בנוגע לתנאי עבודתו?
1. זהות המעסיק וזהות העובד.
2. תאריך תחילת העבודה, ואם חוזה העבודה הוא לתקופה קצובה – לציין את תקופת העבודה. שימו לב שאם חוזה העבודה אינו לתקופה קצובה, כפי שקורה ברוב המקרים, יש לציין זאת באופן מפורש.
3. תיאור עיקרי התפקיד.
4. ציון שמו או תואר תפקידו של הממונה הישיר על העובד.
5. סך כל התשלומים המשתלמים לעובד כשכר עבודה ומועדי תשלום השכר. במקרה בו נקבע שכר עבודתו על פי דירוג מכוח הסכם קיבוצי או לפיו, על המעסיק לציין את דירוג העובד ואת דרגתו.
6. אורכו של יום העבודה הרגיל או שבוע העבודה הרגיל של העובד, לפי העניין.
7. יום המנוחה השבועי של העובד.
8. סוגי תשלומים של המעסיק ושל העובד עבור תנאים סוציאליים של העובד, וכן פירוט הגופים שאליהם המעסיק מעביר בפועל את התשלומים האמורים. במקרה בו התשלומים הועברו בפועל לאחר מסירת ההודעה – על המעסיק למסור על כך הודעה נפרדת לעובד.
9. לגבי מעסיק שהוא או שארגון מעסיקים שהוא חבר בו, או צד להסכם קיבוצי שמסדיר את תנאי העבודה של העובד – נדרש המעסיק לציין את שם ארגון העובדים שהוא צד לאותו הסכם והכתובת לצורך פניה אליו.
אם נמסר לעובד חוזה עבודה בכתב שנכללו בו כל העניינים המפורטים למעלה – די בכך כדי לענות על דרישות החוק, ואין צורך למסור לעובד גם הודעה נפרדת. חשוב להבהיר שהוראות החוק באות להוסיף על זכותו של עובד לקבלת מידע מכוח הדין, צו הרחבה, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה, ולא לגרוע ממנה.
חשוב להיות ערים לכך שגם במקרה בו חל שינוי בתנאי העבודה של העובד כפי שפורטו בהודעה בכתב, המעסיק נדרש למסור הודעה על כך לעובד בתוך 30 ימים מהמועד בו נודע לו על השינוי. זאת למעט מקרים בהם מדובר בשינוי הנובע משינוי בדין, או בשל שינוי המופיע בתלוש השכר של העובד.
מעבר לכך שמעסיק שמפר חוק זה חשוף לקנסות, במקרה בו עובד יגיש נגדו תביעה שבה שנוי במחלוקת עניין שלא הופיע בהודעה בכתב, או שחמור מזה – כלל לא נמסרה לעובד הודעה, תהיה חובת ההוכחה על המעסיק בדבר העניין השנוי במחלוקת. זאת בתנאי שהעובד העיד על טענתו באותו עניין ואף הגיש תצהיר לבית הדין לעבודה.
האמור באתר זה הנו מידע כללי בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.