נשים בישראל לאחר חופשת לידה מצופות לשוב למקום עבודתן בהיקף משרה זהה, ואילו בכמחצית ממדינות ה-OECD קיימת אפשרות להורים לשוב לעבודה בהדרגה, באמצעות שימוש בחלק מהטבות חופשת ההורות לשם עבודה במשרה חלקית. במרבית המדינות הללו העובדים זכאים לשוב להיקף משרה מלא על פי בקשתם – כך עולה מדו"ח שפורסם לאחרונה על ידי מרכז טאוב.
בישראל קיימת חקיקה המגנה על עובדת מפיטורים בזמן ההיריון ועד שנה לאחר הלידה, קצבה של 100% מהשכר בעת חופשת הלידה בתשלום, וכן שעת הנקה בתשלום בחודשים שלאחר החזרה מחופשת הלידה.
עם זאת, רק השנה הצטרפה ישראל ל-20 ממדינות ה-OECD המעניקות חופשת לידה לאבות בתשלום מלא או חלקי מיד לאחר הלידה, וביולי 2016 נקבעה בישראל שעת הנקה גם לאבות, והמונח 'חופשת לידה' השתנה ל'תקופת לידה והורות'. מהדו"ח עולה כי במדינות המציעות חופשה לאבות, שיעור הניצול עומד על 75%.
ב-13 ממדינות ה-OECD מוצעת חופשת הורות המיועדת לאבות בלבד, וכך כ-16% ממנצלי הטבות חופשת ההורות ב-OECD בממוצע הם גברים. לעומת זאת, בישראל השיעור המקביל עומד רק על 0.4% מכלל מקבלי חופשת הלידה, על אף האפשרות החוקית הניתנת לגברים לחלוק את חופשת הלידה עם בת הזוג.
מסקר שנערך לאחרונה בארה"ב על ידי פירמת דלויט עולה כי גברים נמנעים מהיעדרות מהעבודה לאחר שנולד להם ילד, ואינם נוטים לקחת חופשת לידה לה הם זכאים, בשל החשש לעתיד הקריירה שלהם.
פחות ממחצית העובדים שהשתתפו בסקר אמרו שהם מרגישים שהחברה בה הם מועסקים יוצרת אווירה שמעודדת את הגברים להרגיש בנוח לצאת לחופשת לידה.
למעלה משליש מהגברים מרגישים שחופשת לידה עלולה לסכן את מעמדם בארגון, וכ-57% מהגברים אמרו שהם חושבים שיציאה לחופשת לידה עלולה להתפרש בעיני המעסיק כחוסר מחויבות לתפקיד. 41% מהגברים חוששים מהחמצת הזדמנויות בקריירה במידה ויצאו לחופשת לידה.
שיעור פריון גבוה
חופשת הלידה בישראל אמנם קצרה יותר מהממוצע הנהוג במדינות ה-OECD, אולם יש להביא בחשבון כי בישראל ממוצע מספר הילדים לכל אישה עומד על 3, ואילו במדינות ה-OECD ממוצע זה עומד על 1.7. כך, הארכת חופשת הלידה דורשת את הגדלת התקציב בצורה משמעותית, ויש לכך גם השפעה ניכרת על ההתנהלות התקינה של שוק התעסוקה. בנוסף יש לזכור כי בישראל דמי הלידה עומדים על 100%, לעומת תשלום שכר חלקי ב-21 ממדינות ה-OECD.
כידוע, לאחר 14 שבועות של חופשת לידה בתשלום, אישה בישראל זכאית להאריך את חופשת הלידה ב-12 שבועות ללא תשלום, ובנוסף היא זכאית לחופשה לא תשלום עד לתקופה של שנה מיום הלידה, ובתנאי שמשך החל"ת לא יעלה על רבע מתקופת ההעסקה שלה אצל המעסיק הנוכחי. עם זאת, הזכות לחל"ת אינה מוכרת למרבית הציבור, ורק 12% מהנשים יוצאות לחופשה שאורכה למעלה מחצי שנה.
במהלך החל"ת נדרשת האישה לוותר על חלק מהזכויות הסוציאליות שלה בעבודה, כדוגמת צבירת ותק וימי מחלה, ואילו במדינות ה-OECD נהוג לאפשר חופשת לידה אחידה ללא תשלום לכלל האימהות שעבדו אצל המעסיק האחרון שלהן לפחות 12 חודשים.