ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ב') פה אחד לקריאה שניה ושלישית את ההצעה לתיקון חוק עבודת נשים של ח"כ תמר זנדברג (מרצ) ואח', לפיה עובדים יהיו רשאים להיעדר מעבודתם עד 5 ימים לאחר לידת בת הזוג שלהם – 3 ימים ראשונים על חשבון ימי חופשה ויומיים נותרים על חשבון ימי מחלה. כל זאת, נוסף על היעדרות ביום הלידה עצמו, כלומר סך הכל 6 ימים. במידה ואין לעובד ימי חופשה הצבורים לזכותו, הוא יהיה רשאי לקחת חופשה ללא תשלום.
בשונה מהצעת החוק כפי שהונחה על שולחן הכנסת בנוסח המקורי, נוספה לה פסקה לפיה שני ימי ההיעדרות האחרונים ינוכו ממכסת ימי ההיעדרות שזכאי לה העובד לפי חוק דמי מחלה (היעדרות עקב הריון ולידה של בת זוג).
עו"ד מיכל וקסמן-חילי מהתאחדות התעשיינים מחתה היום על כך שתשלום חלקי יינתן לאב הנעדר על חשבון ימי מחלה כבר מהיום הראשון להיעדרותו, שכן לדבריה מדובר בתוספת לעלות המעסיק בניגוד לסיכומים עמם.
"זהו הישג היסטורי, לא פחות", אמרה ח"כ זנדברג בדיון בוועדה. "לראשונה תהיה לאב זכות מעוגנת בחוק להיות בבית בימים הראשונים אחרי הלידה, וזאת הפעם הראשונה שהמונח 'חופשת אבהות' ייכנס לספר החוקים בישראל. לידה היא אירוע משפחתי ואינו שייך לאם בלבד. המאבק הזה התחיל כבר לפני שתי קדנציות; קיבלנו מספר פניות אדיר של אבות שהמעסיק לא מאשר להם להיעדר, גם לא על חשבונם. ההצעה נולדה מתוך כורח, ומתוך חוסר תמיכה של מעסיקים בעובדיהם".
נזכיר כי בדיון שנערך בהצעת החוק לפני כ-3 חודשים הביעה ראש תחום רגולציה וחקיקה בסוכנות לעסקים במשרד הכלכלה נעמי היימין רייש הסתייגות מניצול ימי מחלה לאחר הלידה שלא לצרכים רפואיים, ואילו ראש אגף עבודה בהתאחדות התעשיינים דורון קמפלר ציין כי "רצף הצעות החוק הנוגעות לשיתוף שני בני הזוג לאחר לידה מכבידות כלכלית על המעסיקים".
חופשת אבהות או חופשת בן זוג?
הבחירה לכנות את הצעת החוק 'חופשת אבהות' מעורר תמיהה, שכן נוסח הצעת החוק כלל אינו מחייב שליילוד יהיה קשר דם עם העובד: "עובד רשאי להיעדר מעבודתו עד חמישה ימים מיום הלידה של בת זוגו" – של בת הזוג, ולא של הילד. כך יוצא שכל עובד שבת זוגו יולדת זכאי לחופשה על פי הצעת החוק, גם אם הוא אינו האב הביולוגי.
נוצר מצב אבסורד לפיו במקרה בו אישה יולדת ומצויה בזוגיות עם גבר שאינו אביו של היילוד, כדוגמת מצב בו היא פרודה מהאב הביולוגי – יהיה זכאי בן הזוג ל'חופשת אבהות', בעוד האב הביולוגי לא יהיה זכאי לחופשה.
בעיה דומה תצוף כאשר עובד החליט להביא לעולם ילד עם מישהי שאינה בת זוגו, וגם אז לא יהיה זכאי לחופשת אבהות. נוסח החוק הנוכחי עלול להעניק חופשות לבני זוג של יולדות ולמנוע חופשות מאבות ביולוגיים, וכמובן שלא לכך התכוון המשורר.
חוק עבודת נשים אמנם עושה כבר כיום שימוש במונח 'בן זוג' או 'בת זוג', אולם הוא קושר באופן מפורש בין העובד לבין היילוד, כדוגמת זכאות לחופשת לידה לעובד שבת זוגו ילדה במקרה בו נמצא הילד בהחזקתו ובטיפולו הבלעדי. עם זאת, בהצעה הנוכחית לתיקון החוק אין חיוב שיהיה קשר כלשהו בין העובד לבין היילוד – לכאורה די בכך שהעובד יגדיר את הקשר שלו עם היולדת כ"זוגיות" על מנת להיעדר במשך 6 ימים מהעבודה, וידיו של המעסיק תהיינה כבולות. מנגד – מעסיק לא יהיה מחויב לאפשר היעדרות לעובד שנולד לו ילד במקרה בו היולדת אינה בת זוגו, מה שמעלה חשש לאפליה.