ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ב') לקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ יואב קיש ודוד ביטן (הליכוד), לפיה ביום בו מתקיימות בחירות מקדימות ("פריימריז") במפלגה בה חבר עובד והוא בעל זכות בחירה בה – הוא רשאי לנצל חצי יום חופשה על חשבון ימי החופשה השנתית שלו. זאת בתנאי שיודיע על כך למעסיק לפחות 14 יום מראש.
יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) תמך בהצעת החוק, אולם ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) ועבדאללה אבו-מערוף (הרשימה המשותפת) הביעו התנגדות.
"היו מקרים שמנעו מעובדים שהתפקדו למפלגות להצביע ביום הפריימריז, זו פגיעה בדמוקרטיה", טען קיש. "החלטנו לחייב את המעסיק לתת חופשה ביום זה. המטרה היא להגדיל כמה שיותר את ההצבעה בפריימריז ולהגביר את המעורבות בהליכים הדמוקרטיים. אם נחייב לקחת יום חופשה מלא, העובד עלול להימנע, כי ההליך עשוי לקחת כשעתיים בלבד".
"הצעת החוק הזאת מכעיסה אותי", אמר ח"כ כהן. "במקביל, ועדת השרים לחקיקה דחתה אתמול הצבעה על הצעת חוק המבקשת לאפשר לקחת חצי יום חופש לליווי ילד לכיתה א'. איזו ציניות. זהו חוק פופוליסטי. כל מטרת החוק זה לסמן "וי" אצל חברי המרכז: 'הנה השגתי לכם חצי יום חופש'. זה יכשיר את השרץ של הוצאת עובדים להצבעה בצורה מאורגנת. מפעלים שלמים, יצרניים, ייסגרו בשעה שתיים, כי כולם ייצאו להצביע. שיצביעו אחרי העבודה, הקלפיות פתוחות עד הלילה".
ח"כ אבו מערוף הוסיף שמי שמעוניין בכך ממילא רשאי לקחת חופשה בת כמה שעות וללכת להצביע. "חוק כזה עלול ליצור אווירה פוליטית לא ראויה במקומות העבודה", טען.
משרדי העבודה והכלכלה: יום חופשי מלא
"זו הכנסת תקדים חדש, לקחת חצי יום חופש", אמרה רכזת תעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר, ביאן ותד. "חישוב העלויות וההשלכות הרוחביות של חצי יום חופשה, עשויות להגיע לעשרות מיליוני שקלים, כולל עלויות נסיעה, והחלפת חלק מהעובדים בעובדים אחרים".
סמנכ"ל קשרי ממשל בהתאחדות התעשיינים, רעות קינן, הזהירה שחצאי ימי חופשה יכבידו על המעסיקים, לרבות עלויות כלכליות, כמו קטיעת משמרת במפעל.
מנגד טענה עו"ד עדן אברהם ממשרד המשפטים כי "הצעת החוק מיטיבה עם העובד. קיים חשש שעובדים יופלו לרעה מכיוון שהשקפתם הפוליטית אינה תואמת את זו של מעסיקם, וההצעה פותרת זאת".
אורלי ישי-גנץ מאגף השכר במשרד האוצר הציעה שהעובד יביא עמו אישור על הצבעה בפריימריז, אולם הוועדה דחתה הצעה זו.
עקיצה ללפיד
עו"ד מאיה טאוסיג ממשרד העבודה והרווחה ועו"ד נעמי רייש ממשרד הכלכלה הודיעו אף הן על תמיכות משרדיהן בהצעת החוק, אך המליצו לאפשר יום חופשה מלא, על מנת להימנע מהכבדות הנוצרת מנטילת חצי יום חופשה.
"יום חופשה שלם אינו בא בחשבון", אמר ח"כ ביטן. "זה מונע את יישום החוק שכן עובד יימנע מנטילת חופשה כזאת, כי הוא יפסיד כסף רב עבור הצבעתו. ב'יש עתיד' מתנגדים להצעת החוק, כי אצלם הפריימריז היחיד הוא ריצת מאה מטר לחדרו של היו"ר".
ח"כ יואב קיש הוסיף: "הנזק הכספי קטן מאוד, אם בכלל. מדובר בכ-100,000 עובדים שייעדרו פעם אחת, אחת לשנתיים עד ארבע שנים בלבד".
"אין צורך להתבייש בעמדה פוליטית, ואין למנוע הבעת עמדה כזאת או השתתפות בבחירות במפלגות", סיכם אלאלוף. "לקראת הקריאה השנייה והשלישית נשקול לנקוב במספר שעות היעדרות ספציפי". יש לציין כי על המעסיק ייאסר לעשות שימוש במידע לפיו העובד משתייך למפלגה מסוימת.