הצעה לתיקון חוק הביטוח הלאומי הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) ואח', על מנת להקנות זכאות לדמי אבטלה לעובד שהתפטר לצורך הטיפול בילד.
בחוק פיצויי פיטורים נקבעה זכאות לקבלת פיצויי פיטורים מלאים רק בעת פיטורים, ולא בהתפטרות. עם זאת, החוק מונה חריגים להוראה זו, וקובע שישנם מקרים, כדוגמת התפטרות לצורך טיפול בילד, שייחשבו לפיטורים.
חוק הביטוח הלאומי קובע שעובד שפוטר יהיו זכאי לדמי אבטלה החל ממועד הפיטורים, אולם עובד שהתפטר יהיה זכאי לדמי אבטלה רק לאחר 90 יום ממועד הפסקת העבודה.
תקנות הביטוח הלאומי (ביטוח ואבטלה) קובעות חריגים לכך, לפיהם ישנם מקרים המצדיקים את התפטרות העובד, ולפיכך הוא יהיה זכאי לדמי אבטלה מיד לאחר הפסקת עבודתו.
תקנות אלה מפנות לסעיפים בחוק פיצויי פיטורים, המתייחסים רק להתפטרות עובד בשל מצב בריאותי לקוי שלו או של בן משפחתו, וכן להתפטרות מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה או מחמת נסיבות אחרות ביחסי עבודה שבהן אין לדרוש מאותו עובד שימשיך בעבודתו.
"נוצר מצב אבסורד לפיו הורה שהתפטר על מנת לטפל בילדו, המהווה התפטרות מוצדקת לעניין פיצויי פיטורים, איננה מוצדקת לעניין פרק ביטוח האבטלה בחוק הביטוח הלאומי, ואותו אדם לא יהיה זכאי לדמי אבטלה בעבור 90 הימים הראשונים מיום הפסקת העבודה", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.
<< לחצו כאן לצפייה בהצעות חוק חדשות בדיני עבודה >>