שופטי בג"ץ ביטלו השבוע את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, וקבעו הלכה משפטית חדשה: התפטרות עובד או עובדת בעקבות הטרדה מינית במקום העבודה תוּכר כהתפטרות בדין פיטורים, ולכן תחייב את המעסיק בתשלום פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת.
מדובר בצעד חריג של שופטי העליון, שכן הם אינם נוטים להתערב בהחלטות בית הדין הארצי לעבודה. מה גם שהם חוזרים ומבהירים שבג"ץ אינו משמש ערכאת ערעור של בית הדין הארצי. הפעם הוחלט אחרת.
קראו עוד במעסיקולוג:
* קנס על חברות ביטוח ששיווקו כיסוי ביטוחי להטרדה מינית במקום העבודה
* מעסיקים יחויבו ליידע: פרסום צילום מיני של עובד מהווה הטרדה מינית, גם אם לא הביע התנגדות
* פוטר בשל תלונה על הטרדה מינית, נפסק שהפיטורים כשרים אך לא הדרך
* הצעת חוק: חובת מינוי אחראי על הטרדה מינית בכל מקום עבודה
ההליך המשפטי החל בתביעה בגין הטרדה מינית בבית הדין האזורי בתל אביב [סע"ש 36430-12-13], שפסק לעובדת פיצוי על הטרדה מינית, וכן פיצויי פיטורים בסך כ-40 אלף שקל, תמורת הודעה מוקדמת בסך 4,300 שקל, ושכר טרחת עו"ד בגובה 15 אלף שקל.
על החלטה זו ערער המעסיק לבית הדין הארצי לעבודה [ע"ע 1560-12-16], שקיבל חלקית את הערעור, וקבע: "העובדת התפטרה, ולפיכך אין היא זכאית לפיצויי פיטורים ולתשלום חלף הודעה מוקדמת".
שופטי העליון ביטלו כאמור החלטה זו של בית הדין הארצי, ופסקו בהחלטה תקדימית שהתפטרות בעקבות הטרדה מינית מקנה לעובד או לעובדת זכויות של עובד מפוטר.
נפסק שכאשר עובד או עובדת מוטרדים מינית במקום העבודה, יש לפעול לפי סעיף 11 לחוק פיצויי פיטורים (ראו מסגרת), ולראות בכך "התפטרות אחרת שדינה כפיטורים". כלומר, הטרדה מינית נחשבת לנסיבות בהן אין לדרוש מעובד או עובדת להמשיך בעבודתו, ולכן יש להכיר בהתפטרותו כפיטורים, על כל המשתמע מכך.
"תופעה מכוערת"
"התוצאה של ראיית ההתפטרות כפיטורים משקפת את החומרה של הטרדה מינית במקום העבודה, ואת המציאות של עובד שנפגע באופן זה", נימקו שופטי העליון את החלטתם. "גישה זו מתיישבת גם עם תיקוני החקיקה של השנים האחרונות, והרצון להילחם נגד התופעה המכוערת של הטרדה מינית בכלל, ובמקום העבודה בפרט. זאת, מתוך הכרה בפגיעה הקשה הנגרמת על ידי הטרדה מינית".
בג"ץ הבהיר שגם על מקרים מסוג זה חלים כללי הפסיקה, לפיהם מוטלת על העובד או העובדת לעדכן מראש את המעסיק בנוגע לכוונתם להתפטר בעקבות ההטרדה המינית, כך שתהיה למעסיק הזדמנות לתקן את המצב. עם זאת, כשברור שאין למעסיק אפשרות לשנות ולתקן את המצב – אין צורך בהתראה זו.
שופטי בג"ץ פסקו שבמקרה זה התקיים קשר סיבתי בין ההטרדה המינית לבין התפטרות העובדת, ולא היתה כל תועלת בהתראת המעסיק מפני פיטורי העובדת. כך נפסק שהעובדת זכאית לפיצויי פיטורים ולדמי הודעה מוקדמת.
* האמור לעיל ניתן כמידע בלבד, ואין להסתמך עליו או לראות בו משום ייעוץ משפטי.
[בג"ץ 9239/17]