האם התפטרות העובד בעקבות אי תשלום גמול שעות נוספות עשויה להיחשב להתפטרות בדין פיטורים על פי סעיף 11 לחוק פיצויי פיטורים?
על שאלה זו השיב בחיוב בשבוע שעבר בית הדין לעבודה בתל אביב, ופסק לעובד 70 אלף שקל גמול שעות נוספות וכן פיצויי פיטורים, לאחר שקבע שהתפטרות העובד נחשבת לפיטורים בנסיבות העניין.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פנסיה: האם רווחי קופת התגמולים מהווים חלק מפיצויי פיטורים?
* מדוע פיצויי פיטורים נפסקו לעובדת לפי הלכת סנונית, על אף שכבר השתנתה?
* ועדת הכספים אישרה: לרשות המעסיק יעמדו רק 4 חודשים לדרישת כספי פיצויים
מיילים ושיחות
העובד הועסק בחברה במשך כשלוש שנים וחצי, בהתחלה כנהג משאית ולאחר מכן מונה למנהל אזור. לטענתו, במהלך תקופת עבודתו בחברה חזר ודרש תגמול שעות נוספות, ואף הוכיח טענתו באמצעות תכתובות דוא"ל בינו לבין החברה בנוגע לדרישתו לתשלום שעות נוספות, וכן תיעוד שיחות בעל פה בנושא.
בתחילת מרץ 2017 שלח העובד לחברה תזכורת לכך ש"עבר די והותר זמן מעם בקשתו לקבל גמול שעות נוספות וההצעה שהועלתה על ידו לבקשתה וטרם התקבלה תשובתה", ולכן ביקש לקבל תשובה עד ליום המחרת בצהריי היום.
כעבור שבוע הודיע העובד על התפטרותו: "במהלך החודש האחרון שוחחתי וכתבתי לכם מספר פעמים בעניין שעות העבודה שלי ותשלום על שעות נוספות. חזרתם אלי והבטחתם שהדברים יסודרו…עד היום 13 בחודש לא קיבלתי תלוש שכר, אבל כבר ראיתי שהמשכורת שנכנסה לי לחשבון לא השתנתה באופן שמתקן את מה שמגיע לי. מכל הסיבות האלה אני מודיע על התפטרות. אסיים לעבוד בתוך 30 ימים ביום 11 לאפריל".
התפטרות פזיזה?
בית הדין הביע תמיהה על כך שהחברה העמידה פני מופתעת מהודעת התפטרותו של העובד, וציינה במכתב תגובתה לעובד כי "לא ברורה לנו הפזיזות במסירת הודעת ההתפטרות".
עם זאת, במכתבה זה החברה לא טענה – בניגוד לטענותיה בהליך המשפטי – שמדובר במשרת אמון או בתפקיד ניהולי שאינם מזכים את העובד בגמול על עבודה בשעות נוספות. "נהפוך הוא", ציין בית הדין בהחלטתו. "במכתבה זה של החברה נכתב כי החברה החלה ב'בחינה מעמיקה של צורת העסקתך במטרה למצוא פתרון הולם שיהיה בו כדי לא לפגוע בתנאי עבודתך מחד גיסא ומאידך גיסא יאפשר לחברה להמשיך ולהעסיקך ברמת שכר מקובלת התואמת את בכירותך ותרומתך לחברה'".
העובד הבהיר בתגובה שאם בתוך 7 ימים תקבל החברה את דרישתו לתשלום גמול שעות נוספות – ישקול בחיוב את ביטול הודעת התפטרותו. עם זאת, החברה לא מיהרה למצוא פתרון שיפצה את העובד על היקף שעות העבודה אותן הוא ביצע, וכך התפטרותו נכנסה לתוקף בתום 30 ימי הודעה מוקדמת.
"עדותו המהימנה של העובד והראיות הנוספות, ובכלל זה תכתובות הדוא"ל בינו לבין החברה, הביאו אותנו לכלל מסקנה כי העובד התפטר עקב אי תשלום זכויותיו הקוגנטיות – גמול שעות נוספות – וכי התפטרותו קשורה בקשר סיבתי בל ינתק לסירובה של החברה לשלם לו את הגמול המגיע לו", פסק בית הדין. "בנסיבות אלה זכאי העובד עם התפטרותו לפיצויי פיטורים".
כך נפסקו לעובד סך 70 אלף שקל עבור שעות נוספות, נוסף על פיצויי פיטורים לאחר שבית הדין הכיר בהתפטרותו כפיטורים.
[סע"ש 48190-07-17]