משרד האוצר פרסם היום (א') את טיוטת התכנית הכלכלית לשנים 2017-2018 (חוק ההסדרים) בה מפורטים בין היתר הצעדים שבכוונת הממשלה להוביל לצורך הסדרת פנסיה חובה בקרב עצמאים וכן סיוע במצב אבטלה של עצמאים.
במסגרת התכנית להגברת השקיפות, קורא האוצר לציבור הרחב להעביר את הערותיו* בנוגע לטיוטה זו עד ה-7 באוגוסט הקרוב, לפני שתעלה לדיון בממשלה.
באוגוסט 2015 התקבלה החלטת ממשלה בנוגע לסיוע לאוכלוסיית העצמאים שנקלעים למצב של אבטלה, ובאפריל השנה הוגשו מסקנות הצוות המקצועי הבין-משרדי שהוקם לצורך בחינת הנושא, שאף זכו להסכמת הארגונים החברתיים המייצגים את העצמאים, לפיהן יש לעגן בחוק חובה על עצמאים לבצע הפרשות לחיסכון הפנסיוני.
חובת ההפרשה תחול על עצמאים שהם בני 21 ומעלה, ואשר במועד תחילת החוק היו בני 55 ומטה. הפרת חובה זו תיחשב לעבירה מנהלית, אשר עלולה לגרור קנס בסך 500 שקל על עצמאי שהכנסתו עולה על שכר מינימום, בתנאי שקיבל התראה בנושא וגילו אינו עולה על 60.
על מנת לסייע לעצמאים בעלי רמות הכנסה נמוכות לשלם את ההפרשה הנדרשת לפנסיה, מוצע לשנות את המצב הקיים לפיו עצמאי ברמות הכנסה נמוכות מפריש יותר בהשוואה לשכיר ברמת הכנסה מקבילה, בעוד שעצמאי ברמות הכנסה גבוהות מפריש פחות בהשוואה לשכיר ברמת הכנסה מקבילה.
כך יופחתו שיעורי דמי הביטוח הלאומי שנדרשים עצמאים לשלם, ויעמדו על 2.87% בגין חלק השכר שאינו עולה על 60% מהשכר הממוצע במשק, ו-12.83% בגין השכר העולה על השכר הממוצע.
זיכוי מס הניתן לעצמאים בעד הפקדה לחיסכון הפנסיוני יגדל בשיעור של 0.5%, בתנאי שהעצמאי לא ניצל כלל את הטבת המס לרכישת ביטוח אובדן כושר עבודה. הטבת מס בגין הפקדה לקרן השתלמות של עצמאי תינתן החל מהשקל הראשון, כך שתבוטל הדרישה להפקדת שיעור של 2.5% מהשכר שאינם זכאים להטבה.
שיעור הפרשת פנסיה חובה לעצמאים
הפרשת החובה תיקבע על פי גובה ההכנסה: שיעור של 4.45% עד לחלק השכר שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, ושיעור של 12.55% החל מחלק השכר שעולה על מחצית הממוצע ועד לגובה השכר הממוצע במשק.
כ-30% מההפקדות הפנסיוניות יסווגו כ'רכיב ייעודי למצבי אבטלה', ומי שעומד בתנאי הזכאות יהיה רשאי למשוך עד פעמיים במשך כל חייו את סכום הפיצויים. 'דמי האבטלה' הללו ישולמו לעצמאי כקצבה חודשית באופן שווה למשך 3 חודשים.
חשוב להדגיש כי אין מדובר ב'דמי אבטלה' במובנם הקלאסי, כיוון שהמדינה לא תעניק לעצמאי כספים אם ייקלע למצב של אבטלה כפי שהיא מעניקה לשכירים, אלא רק תאפשר לו לבצע משיכה של רכיב דמי האבטלה שהוא עצמו הפקיד לחיסכון הפנסיוני. עם זאת, המהלך כרוך בתמיכה ממשלתית בשל ההפחתה כאמור של דמי הביטוח הלאומי שיידרש העצמאי לשלם באופן שוטף.
לחצו כאן לצפייה בטיוטת תכנית הכלכלית המלאה
להעברת הערות למשרד האוצר: takzivim@mof.gov.il