רוב המעסיקים נוטים להציג במהלך ראיון עם מועמד לתפקיד זה או אחר שאלות הנוגעות ישירות למשרה המוצעת, לניסיון התעסוקתי, לתכונות אופי שישרתו או שיפריעו למילוי התפקיד, וכן להערכת המוטיבציה, היכולות והכישורים הנוגעים לתפקיד.
המועמד מצדו יכול לדעת מראש מה יישאל, וברוב הפעמים אף התכונן למתן תשובות אפויות היטב שנתן עליהן את הדעת עוד לפני הראיון.
בראיון ל-Business Insider אמרה השבוע אנה ריסיו, בכירה בחברת ההייטק סיילספורט שאחראית על גיוס של כ-8,000 עובדים בשנה, שהיא נוהגת לשאול את המועמד מהו השיר שהכי מלהיב אותו ומדוע.
"זה אולי נראה כמו שאלה כייפית לשבירת הקרח, אבל האופן בו המועמד משיב לשאלה מאפשר קבלת רושם מעמיק יותר תוך הבנה אם הוא אכן מתאים לתרבות הארגונית של החברה", היא מסבירה.
לדברי ריסיו, אין תשובה נכונה לשאלה הזו, אלא הצורה בה המועמד מציג את תשובתו עשויה לסייע לעמוד על טיבו ועל התאמתו לתפקיד ולחברה.
מחקר שפורסם לאחרונה על ידי Journal of Applied Psychology מלמד על המשקל הרב שניתן ללא משים לסמול טוק שמתקיים בתחילת הראיון.
כ-160 סטודנטים לחשבונאות רואיינו במסגרת המחקר על ידי אנשי משאבי אנוש. לפני שהחלו המראיינים לשאול את הסטודנטים 12 שאלות פורמליות הנוגעות ישירות למשרה, התקיים סמול טוק מקדים למשך דקות ספורות על נושאים שאינם נוגעים כלל לתפקיד או לחברה, כדוגמת מזג האוויר.
המראיינים תיעדו את התרשמותם מהמועמד הן לאחר הסמול טוק והן לאחר השאלות הפורמליות. צילום וידאו של הראיון הועבר לקבוצה נוספת של אנשי משאבי אנוש, שהתבקשו לתעד את התרשמותם מהמועמד מבלי שצפו בסמול טוק, אלא רק על בסיס התשובות לשאלות הפורמליות.
אפקט הרושם הראשוני
ניתוח הממצאים העלה כי המרואיינים שהותירו רושם ראשוני טוב במסגרת הסמול טוק נטו לקבל דירוג גבוה יותר עבור תשובותיהם לשאלות הפורמליות, ובמילים אחרות: הרושם הראשוני השפיע על הראיון כולו.
לאחר מכן התבקשו המראיינים לתת למועמד ציון גם על פי הופעה חיצונית, קול ושפת גוף. באופן לא מפתיע, נמצאה קורלציה ברורה בין הציון שניתן לבין מידת ההתאמה של המועמד לתפקיד על פי התרשמות המראיין, כשמועמד אדיב ונעים הליכות עשה את הרושם הטוב ביותר.
שתי התכונות שנמצאו משפיעות באופן משמעותי על הרושם הראשוני הן יכולת ורבלית גבוהה ומוחצנות. לדברי עורכי המחקר, דירוג הרושם הראשוני על בסיס תכונות שניתן לקשר אותן ישירות לתפקיד, כדוגמת רהיטות וגמישות, יוצר הגינות גבוהה יותר כלפי המועמדים.