הצעה לתיקון חוק שכר שווה לעובדת ולעובד הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו), מרב מיכאלי (המחנה הציוני) ואח', לצורך החלת החוק גם על עובדות עצמאיות מהן המדינה מזמינה שירות.
הצעת החוק המוצעת נועדה להביא לצמצום פערי השכר המגדריים, שמתעוררים גם במצבים שאליהם חוק שכר שווה לעובדת ולעובד אינו מתייחס, כדוגמת הזמנת שירות עם אישה לצורך ביצוע עבודה, מבלי שהיא מועסקת באופן ישיר על ידי המעסיק.
לדברי מציעי החוק, בשל השינויים המתרחשים במהלך השנים בשוק התעסוקה, השכירים כבר אינם קבוצת העוסקים היחידה אשר זקוקה להגנה של חוקי המגן.
"כך למשל, בחגיגות יום העצמאות בשנת 2014, נחתם הסכם בין המדינה לשמירה אימבר ואריה אורגד לצורך הנחיית טקס הדלקת המשואות, במסגרתו היה אורגד צפוי לקבל תגמול הגבוה ב-54% מזה של אימבר", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "שרת התרבות דאז לימור לבנת החליטה, במחווה וולנטרית, להשוות את שכרם של השניים. אולם הואיל והיה מדובר בהתקשרות ולא בהעסקה, המקרה לא נכנס בגדר הוראות החוק הקיים".
"כבר הוכר בפסיקה כי ישנם מועסקים המכונים 'משתתפים חופשיים' או 'פרילנסרים' ו'עובדים עצמאים' שאופי העסקתם ומשלח ידם אינו מתיישב עם הקריטריונים והמבחנים להגדרת יחסי עובד-מעסיק, אך הם תלויים כלכלית במעסיק", אומרת ח"כ פלוסקוב.
לדבריה, יש להגן על עיקרון השוויון ללא קשר לרמת התלות בין העובד העצמאי או המשתתף החופשי לבין המעסיק. "עיקרון השוויון מתעצם ככל שמדובר בהתקשרות של המדינה או אחת מרשויותיה", היא אומרת. "לפיכך, מוצע לתקן את סעיף 2 לחוק, במטרה לפרוש את ההגנה המוקנית מכוחו נגד הפליה בשכר על רקע מין, גם על עובד עצמאי שהמדינה התקשרה עמו לצורך קבלת שירות או ביצוע עבודה.
בג"ץ הכיר בעיקרון זה (1758/11), וקבע שאין להכיר בחופש ההתקשרות של המעסיק כשיקול עצמאי שעשוי להצדיק הפליה בשכר בין גברים לנשים, הואיל ושיקול זה מגלם התעלמות מהפערים הקיימים בפועל בשוק העבודה בין גברים לנשים, בדרישות השכר ובאופן ניהול המשא ומתן על שכר.