הצעה לתיקון חוק פיצויי פיטורים הונחה לפני מספר ימים על שולחן הכנסת על ידי ח"כ אילן גלאון (המחנה הדמוקרטי), לפיה עובד שהועסק אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה שלוש שנים לפחות, ויחסי העבודה ביניהם הסתיימו שלא בשל פיטורי העובד – יהיה זכאי גם הוא לפיצויי פיטורים.
כיום קובע חוק פיצויי פיטורים שעובד שהועסק שנה לפחות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ופוטר, יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
לצד זאת, נקבע שיראו התפטרות של עובד בנסיבות מיוחדות כפיטורים המזכים בפיצויי פיטורים, דוגמת הרעה ממשית בתנאי העבודה, נסיבות שבהן אין לצפות מהעובד כי ימשיך בעבודתו, התפטרות לשם גיוס לצבא, לשירות אזרחי, לכוחות המשטרה או לשם כהונה ברשות מקומית, התפטרות לצורך טיפול בילד שטרם מלאו לו 9 חודשים או בשל מחלה או מחלת בן משפחה, בשל שהייה במקלט לנשים מוכות או בשל העתקת מקום מגורים בתנאים מסוימים.
קראו עוד במעסיקולוג:
* המעסיק שילם יותר מדי, העובד פטור מהשבת הכספים
* העובדת טענה שנאלצה להסתיר את כוונתה להינשא, נפסק שאינה זכאית לפיצויי פיטורים
* אושר סופית: בקשות לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו יוגשו עד סוף 2019
בחוק קבועות נסיבות נוספות של סיום יחסי העבודה שמזכות בפיצויי פיטורים, דוגמת פטירה או פשיטת רגל של המעסיק, פטירת העובד, אי חידוש חוזה עבודה לתקופה קצובה או התפטרות בגיל הפרישה.
צו ההרחבה לפנסיה מחייב מעסיקים להפריש לעובד כחלק מהמרכיבים לפנסיה גם מרכיב בעד פיצויי הפיטורים, ששיעורו החל מינואר 2014 עומד על 6% מהשכר. מרכיב זה מהווה חלק מהפנסיה של העובד, בין אם יתפטר ובין אם יפוטר.
עם זאת, מסביר גלאון, ההסדר בצו ההרחבה אינו מעניק לעובד שהתפטר את מלוא שיעור פיצויי הפיטורים, העומד על 8.33% מהשכר, ובנוסף הוא מחייב את השארת הסכומים שהופרשו במסגרת קופת הפנסיה. לפי צו ההרחבה חלות הוראות אלה על כל העובדים במשק שאין להם הסדר פנסיה מיטיב כהגדרתו בצו האמור. לכן מוצע להעניק פיצויי פיטורים מלאים לעובד בעל ותק של שלוש שנים ומעלה, גם במקרה בו התפטר ולא פוטר.