ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (ג') לקריאה ראשונה את ההצעה לתיקון חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), לצורך ניתוק חישוב עמלת ההפצה הניתנת לסוכנים הפנסיוניים מדמי הניהול הנגבים מהעובדים. זאת, על מנת למנוע מהגופים הפיננסיים לדרבן את הסוכנים הפנסיוניים להמליץ ללקוח על מוצרים פנסיונים שדמי הניהול שלהם גבוהים, וכך לנטרל שיקולים זרים בעת שיווק המוצר.
מורכבות המוצרים הפנסיוניים, מגוון האפשרויות והצורך בהתאמתם לצרכי העובד – בשילוב העובדה שרוב הציבור כלל אינו בקיא בעולם הפנסיה ואף נרתע ממנו – מעניקים לסוכן הפנסיוני מעמד רם ונישא בענף הפנסיה, וחוסכים רבים נוטים לתת בו אמון ולפעול בהתאם למהלכים אותם הוא מציע, בהם רכישת מוצר פנסיוני מסוים.
לנגד עיני הסוכן הפנסיוני עומדים שיקולים זרים שאינם בהכרח משרתים את טובת הלקוח שלו, שכן שיווק מוצר פנסיוני עם דמי ניהול גבוהים במיוחד יביא להקפצת העמלה אותה הוא מקבל
החברות המנהלות את קרנות הפנסיה וקופות הגמל נוהגות כיום לתגמל את הסוכנים הפנסיוניים העובדים עמן בהתאם לגובה דמי הניהול הנגבים במוצר אותו הם שיווקו.
הדבר גורם לכך שלנגד עיני הסוכן הפנסיוני עומדים שיקולים זרים שאינם בהכרח משרתים את טובת הלקוח שלו, שכן שיווק מוצר פנסיוני עם דמי ניהול גבוהים במיוחד יביא להקפצת העמלה אותה הוא מקבל. לפיכך מוצע לנתק את הקשר בין העמלות שמקבלים הסוכנים עבור שיווק המוצר הפנסיוני לבין גובה דמי הניהול הנגבים בו.
"הסוכנים הפנסיונים אמורים להציג בפני לקוחותיהם את מבחר המוצרים הפנסיונים הקיימים ואת מבחר הגופים הפיננסים המציעים אותם, ככל שהסוכן הפנסיוני אינו כבול לגוף פיננסי בודד, למשל כאשר הוא שכיר של אותו גוף, ועליהם לסייע ללקוח לבחור את המוצר המתאים לו בהתאם לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ייעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיוניים)", מסבירה ח"כ מיכל בירן (מרצ), ממציעי החוק. "סוכנים אלה מסייעים גם בתהליכים הלוגיסטיים ובממשקים השונים של הלקוח עם הגופים הפיננסיים. התגמול, הניתן לסוכנים הפנסיונים בעבור שירותיהם, מגיע מהגוף הפיננסי, שמוצרו נמכר במסגרת תהליך השיווק".