הצעה לתיקון חוק עבודת נשים הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ רחל עזריה (כולנו) ואח', לצורך מתן חופשת לידה בת שבועיים לאב: חופשת לידה של עד שבועיים לאחר תום חופשת הלידה של האם, או לחלופין ניצול של עד שבוע מחופשת הלידה של האב בחפיפה עם חופשת הלידה של אשתו, ועד שבוע נוסף מתום חופשת הלידה של אשתו.
במקרה בו האב ניצל חופשת לידה של שבועיים, והעובד ובת הזוג מעוניינים שהוא ינצל גם את זכותו על פי סעיף 6(ח) לחוק הנוגע לזכאות האב לחופשת לידה חלקית לאחר ששת השבועות הראשונים – הוא יהיה רשאי לנצל שבוע נוסף מתוך חופשת הלידה של היולדת, ואינו מחויב למינימום 3 שבועות. זכאות זו תקנה לאישה 13 שבועות חופשת לידה בתשלום, ולגבר 3 שבועות נוספים בתשלום, בכפוף לכך ששני בני הזוג מעוניינים בכך.
כיום קובע חוק עבודת נשים חופשת לידה למשך 14 שבועות, ומאפשר לאב לחלוק את חופשת הלידה עם האם, ולהחליפה כאמור לאחר 6 שבועות. "במצב הקיים כיום, גברים מעטים מנצלים את הזכות שניתנת להם בחוק כך שהזכות כמעט שאינה מיושמת בפועל", אומרת ח"כ עזריה. "לראיה, בשנת 2013 היו מעל ל-170,000 לידות ורק 447 גברים לקחו חופשת לידה, נתון שלמעשה מעיד על אי יישום החוק".
מסקר שנערך לאחרונה על ידי פירמת דלויט בקרב כ-1,000 עובדים אמריקנים עולה כי גברים נמנעים מהיעדרות מהעבודה לאחר שנולד להם ילד, ואינם נוטים לקחת חופשת לידה לה הם זכאים בשל החשש לעתיד הקריירה שלהם.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והמועצה הלאומית לכלכלה, 37% מהגברים בישראל עובדים בממוצע למעלה מ-10 שעות ביום, ולמעלה מ-20% מהגברים עובדים מעל ל-50 שעות בממוצע בשבוע.
"המעסיקים חוששים"
"העובדה שהגברים הינם עדיין המפרנסים העיקריים במשפחה, בנוסף לשעות הארוכות אותן הם מבלים במקום העבודה, גורמת לכך שהאבות אינם זוכים לחוויית האבהות וגידול ילדיהם", אומרת עזריה. "יוצא כי נטל גידול הילדים נופל בעיקר על הנשים, מה שמהווה חסם משמעותי עבורן מהתפתחות בשוק העבודה, היות והמעסיקים חוששים מהיעדרויות הנשים עקב מטלות הקשורות בגידול הילדים". הצעות חוק דומות בעיקרן הונחו בעבר על שולחן הכנסת על ידי חבר הכנסת יואל חסון, דב חנין ומוחמד ברכה.
יצוין כי לאחרונה מוגשות הצעות חוק רבות הנוגעות לאיזון בין בית לעבודה, כדוגמת שעת הנקה לאבות, חופשת אבהות; סופ"ש ארוך 6 פעמים בשנה; זכאות לדמי מחלה עבור טיפול בילד בהתאם למספר הילדים שיש לעובד; זקיפת ימי המחלה של העובד על חשבון היעדרות לצורך טיפול בילד; וכן שינוי שיטת הזכאות של הורה לדמי מחלה.
ארה"ב: הסבה לחופשת הורות
בשונה מהנהוג בישראל, חופשת הלידה בארה"ב נקבעת על ידי המעסיק ומשתנה ממקום למקום. במשך שנים ארוכות נאלצו עובדות אמריקניות לשוב תוך זמן קצר לעבודה לאחר הלידה, והדבר הביא לרמת שחיקה גבוהה ופעמים רבות לעזיבה.
כיום מעסיקים אמריקנים מבינים את החשיבות הרבה שיש לאיזון בין בית לעבודה לצורך שימור עובדים ויצרנות גבוהה, וכך הפכה חופשת הלידה המסורתית ל'חופשת הורות', הניתנת גם לאב וגם לאם. חברת Fatherly פרסמה לאחרונה את הדירוג השנתי של החברות הטובות ביותר עבור אבות צעירים, ממנו עולה כי משנה לשנה מעלות החברות יותר ויותר את הרף.