הצעה לתיקון חוק שירות המילואים הונחה השבוע על שולחן הכנסת לצורך מתן זכות לעובד במשרה מלאה להיעדר מעבודתו במשך שעה אחת ביום לאורך תקופת השירות במילואים בנסיבות חירום של בן הזוג.
בעקבות המלצות צוות משותף של נציבות שירות המדינה והחשב הכללי באוצר בשיתוף נציגי צה"ל, פורסמה בשנת 2002 הודעת נציב שירות המדינה אשר קבעה שבני זוג של מי שנקראו לשירות מילואים בקריאת פתע זכאים להיעדרות של שעה ביום לאורך ימי שירות המילואים של בן זוגם לצורך סידורים הכרחיים הנובעים מעצם קריאת הפתע.
הוראה זו הופצה בקרב משרדי הממשלה פעם נוספת בשנת 2008 בהוראת הממשלה, והצעת החוק מבקשת להחיל הוראה זו גם על עובדי המגזר הפרטי, המהווים את חלקו הגדול יותר של שוק העבודה.
"מתוך הבנת חשיבותו של מערך המילואים לביטחון המדינה, ממשלות ישראל לדורותיהן פעלו לחיזוק והגנה על המשרתים במילואים ובין היתר קבעו בחקיקה תגמול והוקרה למשרתים במילואים, החזר הוצאות והגנה מפני פיטורין", מסבירים מציעי החוק חברי סיעת 'המחנה הציוני' איל בן ראובן, נחמן שי, עמיר פרץ ואח'. "עם זאת, ישנה אוכלוסייה שאינה זוכה למענה חוקי מתאים בהקשר זה, והיא אוכלוסיית בני משפחותיהם של המשרתים במילואים".
לדבריהם, היעדר הסדר חוקי התומך בבני משפחות חיילי המילואים מורגש במיוחד בקשיים המתעוררים בקרב בני זוגם של מי שמשרתים שירות מילואים בנסיבות חירום, ואינם מקבלים כיום כל פתרון.
נשות חיילי המילואים נאלצות להפסיד ימי עבודה רבים "בשל העובדה שבניגוד לצו מילואים רגיל שניתן להיערך אליו מראש, שירות המילואים בנסיבות חירום מתרחש ללא התראה מראש, ללא אפשרות להיערך אליו מבעוד מועד וככלל אין צפי לסיומו".
נזכיר כי באוגוסט השנה הגישו 21 חברי כנסת הצעה לתיקון חוק עבודת נשים וחוק שירות המילואים, המקנה לעובדים זכות להיעדר מהעבודה למשך שעה ביום בעת שירות מילואים של בן או בת הזוג. במהלך מבצע חומת מגן נקבע נוהל דומה לחוק המוצע, לפיו כל אישה שבן זוגה שירת במילואים בתקופת המבצע היתה רשאית להיעדר למשך שעה ביום מעבודתה.