הצעת חוק להעלאת שכר המינימום הוגשה השבוע על ידי 37 חברי כנסת, במסגרתה מוצע ששכר המינימום השעתי יעלה ל-40 שקל, ובהתאם יעלה שכר המינימום החודשי ל-7,280 שקל – כלומר לפי מכפלת שכר המינימום לשעה ב-186.
כיום שכר המינימום עומד על 5,300 שקל לחודש ו-29 שקל לשעה. באפריל האחרון היה אמור לעלות שכר המינימום ב-100 שקל על פי "עסקת החבילה" במשק שסוכמה על ידי האוצר, המעסיקים וההסתדרות, אולם מספר שבועות לפני כן יצאה הכנסת לפגרה מבלי לאשר סופית את החוק – וכך הושהה המתווה.
נזכיר שעל פי המתווה האמור, שכר המינימום אמור היה לעלות באופן הדרגתי ל-6,000 שקל עד אפריל 2026. כעת נעשה ניסיון להביא להעלאת שכר המינימום בשיעור גבוה יותר ותוך זמן קצר יותר.
תמיכה גבוהה מצד הציבור
על פי סקר מכון הגל החדש שפורסם ביוני 2021, שיעור התמיכה בהעלאת שכר המינימום עומד על 85% מהציבור. "מדינות רבות העלו את שכר המינימום בשנים 2020-2021 או הצהירו על כוונתן לעשות זאת, לדוגמא ארה״ב וגרמניה, ומוצע כי גם ישראל תצטרף למגמה זו", אומרים מציעי החוק.
מדו"ח העוני של המוסד לביטוח לאומי שפורסם בדצמבר 2019 עולה כי 55% מהמשפחות העניות הן משפחות עובדות, כאשר שיעור המשפחות עם למעלה משני מפרנסים שחיות בעוני ממשיך לעלות באופן עקבי. לדברי מציעי החוק, שכר המינימום בישראל הוא נמוך ביחס למקובל בארצות המפותחות, והוא אחד הגורמים לכך שעובדים רבים נמצאים מתחת לקו העוני.
בדברי ההסבר להצעת החוק צוין כי בכוחה של העלאת שכר המינימום לעודד מובטלים להשתלב מחדש בשוק התעסוקה, עניין בעל משנה תוקף לאור משבר הקורונה.
בנוסף, העלאת שכר המינימום תחזק את כוח הקנייה שבידי עובדים המשתכרים שכר מינימום, וכך תמריץ את פעילות המשק ותיטיב עם עסקים קטנים ובינוניים ועם ציבור העצמאים.