מדי חודש מוגשות בכנסת הצעות חוק בהיקף עצום, שרובן כלל לא עוברות את סף ההצבעה הטרומית. אולם כאשר מדובר בהצעת חוק שמוגשת על ידי 69 חברי כנסת – זה רק עניין של זמן עד לכניסתה לתוקף.
כך קרה עם הצעת חוק שהוגשה בשבוע שעבר ביוזמת ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שחלק ניכר מהעשייה הפרלמנטרית שלו באה לידי ביטוי בהגנה על זכויותיה של קבוצה מוחלשת שלא זוכה להגנה מספקת מבחינה מערכתית וחברתית – אוכלוסיית הגיל השלישי.
מדובר אמנם בהצעת חוק שכבר הוגשה בעבר הן על ידי ח"כ שמולי והן על ידי ח"כ דב חנין (הרשימה המאוחדת), אולם הפעם כאמור הסיכוי שתאושר סופית נוסק פלאים.
על פי הצעת החוק, סכום קצבת הזקנה שמעניק המוסד לביטוח לאומי יהיה זהה ל לשכר מינימום לחודש, לפי חוק שכר מינימום, על מנת להגן על זכותם של הזכאים לקצבת זקנה להזדקן בכבוד.
חוק הביטוח הלאומי קובע כיום ששיעור קצבת הזקנה המלאה ליחיד יעמוד על שיעור של 17.7% מהסכום הבסיסי. מדובר בסכום נמוך ביותר שלא מאפשר לרבים לכלכל עצמם, לרכוש תרופות או לממן טיפולים רפואיים וסיעודיים.
"כיום כ-25% מהקשישים בישראל מצויים מתחת לקו העוני", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "נתון זה אוצר בתוכו מציאות חיים בלתי אפשרית עבור האוכלוסייה המבוגרת בישראל, שחלק ניכר ממנה נתמך סיוע.
על פי דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון לתת לשנת 2016, מחצית מהקשישים הנתמכים אינם אוכלים מספיק ארוחות מאוזנות בשל המצוקה הכלכלית, כ-41% מהקשישים הנתמכים מצהירים שקצבת הזקנה אינה מאפשרת להם לחיות בכבוד, וכ-58% מהקשישים נתמכי הסיוע אינם יכולים לשמור על מצב בריאותי תקין בעקבות המצוקה הכלכלית.