הצעה לתיקון חוק הביטוח הלאומי הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ו-10 חברי כנסת נוספים לצורך הכרה בפגיעה מינית כפגיעה בעבודה במקרה בו אירעה במהלך העבודה ובעקבות העבודה.
"עד היום נקט המוסד לביטוח לאומי במדיניות לפיה דמי פגיעה לרוב משולמים בגין פגיעות פיזיות שהתרחשו במקום העבודה", מסבירה ח"כ גלאון. "ביטוח לאומי כבר הכיר בתביעתה של עובדת אשר נאנסה על ידי מעבידה, ואף שולמה לה קצבת נכות. עם זאת, אין לו מדיניות סדורה בנושא או הנחיות פנימיות שהציבור יכול לעיין בהן ושניתן להפעיל עליהן ביקורת מינהלית".
בנוגע לעובד או עובדת עצמאים מוצע לקבוע כי יראו כפגיעה מינית בעבודה פגיעה שארעה תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוקו במשלח ידו, כלומר גם אם הפוגע הוא לקוח או ספק.
חזקת הסיבתיות לא תחול גם כשמדובר בתאונה שאירעה לעובד עצמאי, ולכן עובד עצמאי יצטרך להוכיח שהנזק נגרם לו תוך כדי העבודה ועקב העבודה.
בנוסף מוצע להאריך את תקופת ההתיישנות על פגיעה מינית בלבד מ-12 חודשים ל-36 חודשים בשל הקושי בהתמודדות הנפשית בהגשת תביעות בפגיעות מסוג זה. ומכיוון שלעתים הנזק הנפשי שנגרם לנפגע מצטבר ועילת התביעה מתגבשת מספר שנים לאחר האירוע.
יצוין כי הצעות חוק דומות בעיקרן הוגשו בעבר כמה וכמה פעמים, בנפרד זו מזו, על ידי חברי הכנסת גדעון סער, יצחק הרצוג, שלי יחימוביץ, אורית זוארץ, ואף על ידי ח"כ גלאון.