הצעה לתיקון חוק מס ערך מוסף הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) ואח', לפיה אם נותן שירות ומקבל שירות הם עוסקים מורשים בעסקה בסכום העולה על 9,000 שקל – מקבל השירות יהיה חייב בתשלום מע"מ במקום נותן השירות, ובעסקת מכר הקונה יהיה חייב בתשלום מע"מ במקום המוכר.
בחוק מס ערך מוסף נקבעו תנאים לעניין התרת ניכוי מס תשומות, בהם הצגת חשבונית מס ושהתשומות שימשו בעסקאות החייבות במס. "השיטה הקיימת יצרה תופעה שלילית לפיה עוסקים מנכים תשומות העונות על התנאי הראשון, אך אינן עונות על התנאי השני. במילים אחרות מוצגות חשבונית שבגינן לא שולם מס", מסביר ח"כ פורר. "התופעה היא תולדה של שיטת חישוב בסיס מס הערך המוסף לעוסקים (עצמאים), המחושב כהפרש שבין סכום העסקאות החייבות במס לבין סכום התשומות שהותרו בניכוי. מאחר שעוסק רשאי לקזז את מס התשומות, המחיר האפקטיבי של שירותים ומוצרים שהוא רוכש לטובת הפעילות העסקית הם המחיר בניכוי המע"מ, לעומת הצרכן הסופי שאינו רשאי לקזז תשומות".
על פי ההערכות, כשליש ממס ערך מוסף שמחושב על עסקאות בין עוסקים מקוזז כנגד תשומות, ורק כשני שליש מהמס אכן מוטלים בפועל על הצרכנים הסופיים. עקב הצגת חשבוניות פיקטיביות המוצגות כהוצאה – קטן גם בסיס ההכנסה ממנו מחושב מס ההכנסה.
.
לדברי מציעי החוק, פטור ממע"מ בעסקאות בין עוסקים עשוי להביא למספר תוצאות חיוביות, בהן הגדלת בסיס ההכנסה ממנו מחושב מס ההכנסה; הגברת הצריכה כתוצאה מהפחתת המחיר; סיוע לעוסקים קטנים שאינם רשאים לקזז תשומות; הגברת הנזילות הכספית של עסקים המחויבים לעתים במע"מ בטרם קבלת ההכנסה, בשל תופעת ה'שוטף פלוס'; וכן חיסכון בניהול ותפעול מערכות איתור ובקרה לחשבוניות פיקטיביות.