הצעה לתיקון חוק עבודת נשים לצורך קביעת הסדר מיוחד, לפיו עובדת תהיה רשאית להיעדר מהעבודה בשל צורך רפואי שנובע מהיריון ללא ניכוי משכרה, הונחה השבוע על שולחן הכנסת על ידי ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) ו-10 חברי כנסת נוספים.
על פי הצעת החוק, היעדרות כאמור תהיה על חשבון ימי המחלה הצבורים של העובדת, אולם היא תוכל לנצל רק עד מחצית ממכסת ימי המחלה הצבורים שלה.
"אישה שעובדת בתקופת ההיריון סובלת מקשיים וכאבים היכולים למנוע ממנה לעבוד", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.
"המענה בחוק דמי מחלה אינו מספק לגבי נשים בהיריון, שכן נשים רבות בתקופת ההיריון נאלצות להיעדר מעבודתן בשל צורך רפואי למשך ימים שלמים. נוסף על כך, לעתים היעדרות כאמור היא מספר פעמים בחודש ובאופן לא רציף. לכן במצבים אלו הן לא מקבלות שכר בגין היום הראשון להיעדרותן ומקבלות שכר בשיעור של 50% בלבד משכרן עבור ימי ההיעדרות השני והשלישי".
נזכיר כי חוק עבודת נשים מסדיר כיום את התקופות שבהן רשאית עובדת להיעדר מעבודתה במהלך תקופת ההיריון שלה. נקבע בחור זה שעובדת רשאית להיעדר מעבודתה, ללא ניכוי משכר עבודה, לצורך פיקוח רפואי ובדיקות רפואיות שגרתיות הקשורות בהיריון. היעדרות זו במהלך תקופת ההיריון מוגבלת בעד 40 שעות לגבי עובדת המועסקת למעלה מ-4 שעות ביום, במהלך שבוע עבודה מלא.
במקביל מסדיר חוק דמי מחלה את זכאות העובדים לימי מחלה ולתשלום דמי מחלה, בהתאם לוותק שצברו במקום עבודתם ולשכר העבודה. על פי חוק דמי מחלה, עובד שנעדר מעבודתו בעקבות מחלה, אינו זכאי לתשלום עבור היום הראשון להיעדרות, ועבור היום השני והשלישי של תקופת ההיעדרות הוא זכאי לתשלום בשיעור של 50% משכר העבודה שהיה זכאי לו אילו עבד. רק עבור היום הרביעי ואילך, זכאי העובד לתשלום בשיעור של 100% משכר העבודה שהיה מקבל אילו עבד.