הצעה לתיקון חוק עבודת נשים לצורך הארכת חופשת לידה להורי פג הונחה בשבוע שעבר על שולחן הכנסת על ידי ח"כ אורלי לוי אבקסיס, זהבה גלאון ואח'.
כיום קובע החוק שאימהות שילדן מאושפז למשך תקופה העולה על שבועיים, זכאיות להאריך את חופשת הלידה כמספר ימי האשפוז של היילוד מיום הלידה. כך, למשל, במקרה של אשפוז למשך 15 ימים לאחר הלידה – תהא זכאית אמו להאריך את חופשת הלידה ב-15 ימים, כאשר תקופת ההארכה המקסימלית עומדת על 20 שבועות.
"פגים מאושפזים לאחר הלידה דרך קבע, כאשר במקרים קשים האשפוז אורך מעל 20 שבועות ולעתים עד 30 שבועות", מסבירה ח"כ לוי אבקסיס. "לאורך תקופה ארוכה זו ההורים מרותקים למיטת ילדם. הדבר מביא את ההורים לאובדן ימי עבודה, ועקב כך אף להתפטרות או לפיטורים".
חוק הביטוח הלאומי קובע שמבוטחת הזכאית להאריך את תקופת חופשת הלידה והודיעה למוסד לביטוח לאומי על מימוש זכותה זו – זכאית לדמי לידה נוספים עבור תקופת ההארכה.
עם זאת, דמי הלידה המקסימליים הנוספים לא ישולמו עבור למעלה מ-20 שבועות או 12 שבועות, כאשר אורך התקופה בעדה ישולמו דמי לידה נוספים תלוי באורך התקופה בה שולמו דמי ביטוח לאומי ביחס ליולדת טרם הלידה.
"קיימת הצדקה מיוחדת לקבוע כי הגבלת 20 השבועות הקבועה בחוק לא תחול ביחס להורי פגים שילדם אושפז תקופה כה ממושכת בבית החולים, ולקבוע כי לגביהם תיקבע תקופה מקסימלית של 30 שבועות", מסבירים מציעי החוק. לכן מוצע לתקן את חוק הביטוח הלאומי בהתאם ולאפשר מתן דמי לידה נוספים עד לתקופה מקסימלית של 30 שבועות.
במסגרת הצעת חוק נוספת שהונחה על שולחן הכנסת בנושא במקביל מוצע לתקן את חוק הביטוח הלאומי לצורך מתן גמלה לשמירת היריון לאם שילדה פג, כך שאימהות שילדו פג לאחר שמירת הריון יהיו זכאיות לקבל את גמלת שמירת ההיריון גם אם היו בשמירת הריון תקופה פחותה מ-30 ימים רצופים.
"הרציונל לקביעת תקופה מינימלית של שמירת הריון כתנאי לזכאות לגמלה, הוא כי לא כל אם המצויה בשמירת הריון אכן נדרשה בפועל לשמירה", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "ההנחה היא כי לעתים שמירת ההיריון מבוצעת לשם הזהירות וללא צורך מוכח או ממשי. במקרים של מבוטחות שילדו פג, הוכח כי שמירת ההיריון היתה מוצדקת, וכי אכן ההיריון הוא הריון בסיכון".