הצעה לתיקון חוק הביטוח הלאומי הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת במטרה להעניק לעצמאים רשת ביטחון במקרה של מחלה, ממנה נהנים כיום רק עובדים שכירים.
לצורך כך, מוצע להקים ענף ביטוח חדש של דמי מחלה לעובד העצמאי, ולקבוע את דמי הביטוח שייגבו עבורו כדי לזכות אותו בגמלת דמי מחלה בכפוף לכך שצבר תקופת אכשרה של 6 חודשים לפחות שבהם שילם דמי ביטוח לאומי כעובד עצמאי.
במסגרת הצעת החוק, קיימים מספר כלים שמטרתם למנוע ניצול לרעה של תשלום דמי המחלה. כך למשל, כשם שעובדים שכירים מחויבים להציג אישור מחלה בפני המעסיק – מוצע שגם עצמאים יחויבו להציג אישור זה בפני המוסד לביטוח לאומי כדי לקבל את גמלת דמי המחלה.
בנוסף מוצע שקבלת גמלת דמי המחלה תהיה מותנית באובדן כושר עבודה למשך 4 ימים לפחות, כדי להבטיח שדמי המחלה יינתנו רק במקרים בהם צפויה פגיעה משמעותית בהכנסת העצמאי.
חישוב על בסיס רבעוני
מאחר שהכנסת עצמאי עשויה להשתנות במהלך הזמן, מוצע לחשב אותה על בסיס רבעוני, בדומה לחישוב לעניין דמי לידה לעובדת עצמאית, וגובה הגמלה יחושב בשיעור חלקי מההכנסה הרבעונית הממוצעת ליום.
חוק דמי מחלה מקנה כיום לעובדים שכירים זכאות לדמי מחלה מהמעסיק עבור ימים בהם נעדרו מעבודתם עקב מחלתם. לעומתם, לעצמאים שנאלצים להיעדר מעבודתם בעסקם או במשלח ידם בעקבות מחלה, אין מנגנון דומה שיכול לפצות אותם על אובדן ההכנסה בתקופת מחלה.
"במקרים רבים, מקור ההכנסה היחיד של עובד עצמאי היא הכנסתו מעסקו או ממשלח ידו", מסבירים מציעי החוק, ח"כ ניצן הורוביץ ואח'. "לפיכך, אובדן ההכנסה עקב מחלה עלול להוביל להשלכות קשות עבור עובד עצמאי. מעבר לנזק הישיר הנגרם בשל אובדן ההכנסה בימי ההיעדרות, עלול להיגרם נזק עקיף כתוצאה מאובדן לקוחות בשל היעדרות ממושכת".