הצעת החוק לקביעת מנגנון פיצוי לעצמאים במקרה של מחלה, שהונחה על שולחן הכנסת ביולי השנה על ידי ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) ואח', הוסרה אתמול (ד') מסדר היום עוד בשלב הדיון המוקדם.
מטרת הצעת חוק היתה לגשר על הפער הקיים בזכויות הסוציאליות בין עובדים לעצמאים בקשר לדמי מחלה, על אף היות העצמאים מבוטחים על ידי המוסד לביטוח לאומי באמצעות הכרה בכספים שהוציאו עבור ביטוח בריאות פרטי כהוצאה מוכרת.
חוק דמי מחלה מקנה לעובדים זכאות לדמי מחלה מהמעסיק עבור הימים שבהם נעדרו מעבודתם עקב מחלה, ואילו עצמאים שנאלצים להיעדר מעבודה עקב מחלה לא זכאים לפיצוי בגין אובדן הכנסתם עקב היעדרות מעבודה בשל מחלה.
"מצב זה יוצר קושי גדול עבור עצמאים שמהווים חלק ניכר משוק העבודה ובנוסף הם מנוע צמיחה משמעותי של כלכלת ישראל", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "עוד יצוין שלמעלה מ-40,000 עסקים קטנים ובינוניים נסגרים מדי שנה, והיעדר הזכויות הסוציאליות הוא אחד הסיבות שבגינן נסגרים אותם עסקים".
כיוון שקיים קושי ביצירת מנגנון פיצוי באמצעות המוסד לביטוח לאומי, הוצע להתיר לעצמאי לנכות מהכנסתו סכומים ששילם לחברת ביטוח, עבור ביטוח בריאות. הוצע לקבוע שהסכום המותר בניכוי לא יעלה על 4% מהכנסתו הקובעת של עובד עצמאי, בכפוף לתקרה של 260,000 שקל בשנה, בדומה לתקרת ההפקדה לקרן השתלמות לעצמאים.
נזכיר כי בשבוע שעבר ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) הגיש הצעת חוק לקביעת זכאות לדמי אבטלה ודמי פגיעה לעצמאים. "אפלייתם של העצמאים ושלילת זכאותם לדמי אבטלה אינה מתיישבת עם תכליתו של החוק והעקרונות העומדים בבסיס תורת הביטחון הסוציאלי", אמר כהן.