פוקסקון, אחד הספקים הגדולים של אמזון, מפר בבוטות את דיני העבודה המקומיים ומעסיק את עובדי המפעל הסיני בתנאים לא סבירים – כך עולה מדו"ח שפורסם השבוע על ידי ארגון זכויות העובדים האמריקני "China Labor Watch", שבוחן את תנאי ההעסקה במפעלי ייצור סיניים המשמשים כספקי חברות אמריקניות. מתברר שחברות הטכנולוגיה האמריקניות ממשיכות ליהנות מייצור זול של מוצריהן בסין, בעוד העובדים הסינים משלמים את המחיר היקר מכל – בחירותם, ולעתים בחייהם.
לפני כשנתיים דווח על עובד חדש בפוקסקון שלא יכול היה לעמוד בלחצים שהופעלו עליו, סיים את המשמרת, עלה לקומה העליונה, וקפץ אל מותו. מספר שבועות לפני כן, עשרות אלפי עובדים סינים גויסו למפעל, על מנת לעמול על הרכבת הדור הבא של האייפון. מותו הטראגי של העובד הצעיר היה תזכורת נוספת ללחצים ולמתחים הנפשיים בהם נתונים העובדים הסינים במפעלי ייצור רבים ברחבי המדינה.
אפל מסרה בתגובה שבכוונתה לחקור לעומק את המקרה, ולהפעיל מחדש את המחויבות לרווחתם של העובדים האמונים על הרכבת האייפון. לטענת החברה, מתבצע מעקב אחר תנאי העבודה בפוקסקון על מנת לוודא שהם עומדים בתקנים המחמירים של החברה, ולעובדי המפעל מוצעת תכנית סיוע ותמיכה על מנת ליצור עבורם נגישות לשירותים סוציאליים ולייעוץ פסיכולוגי בעת הצורך.
העובדת התאבדה, המנכ"ל התפטר
טאדאשי אישיאי, מנכ"ל ענקית הפרסום היפנית Dentsu, הודיע בינואר 2016 על התפטרותו תוך לקיחת אחריות על התאבדותה של עובדת חדשה בת 26.
הוכח שהעובדת חויבה לעבוד שעות נוספות באופן לא חוקי בין אוקטובר לדצמבר באותה שנה, ולהימנע מדיווח עליהן. היא החלה לגלות סימני דיכאון כאשר שעות עבודתה זינקו מ-40 שעות חודשיות ללמעלה מ-100 שעות, עד שלבסוף קפצה אל מותה מהקומה העליונה של מעונות החברה.
תופעת המוות מעבודת-יתר זכתה ביפן לכינוי "קארושי" (Karoshi). ממחקר שנערך ביפן באותה שנה עולה כי בכ-44% מהעסקים היפנים בענף המידע והתקשורת קיים חשש לחייהם של העובדים, וכ-2,000 מקרי התאבדות נרשמים מדי שנה על רקע שעות עבודה מוגזמות.
ממחקר שנערך במשך 10 שנים בקרב כ-85,000 עובדים במדינות שונות, עולה כי עבודה של למעלה מ-55 שעות בשבוע מעלה ב-40% את הסיכון לבעיות לב.
מתעלמים מסימני האזהרה
המקרים המתוארים כאן הם כמובן רק טיפה בים, והעובדים האסיאתיים ממשיכים למצוא עצמם משועבדים לעבודות ייצור בתנאים לא תנאים, על מנת לאפשר לתאגידי הענק לגרוף על גבם רווחים בהיקף עצום.
מדו"ח המעקב שפורסם השבוע, שנערך החל מאוגוסט 2017 ועד אפריל 2018, עולה שעובדי מפעל פוקסקון מועסקים בתנאים קשים גם לטובת ייצור הקינדל ורמקול האקו של אמזון. הם אינם זוכים לגישה למזון סביר, לשכר הוגן ולתנאי בטיחות הולמים, והם נאלצים לעבוד בהיקף אבסורדי של שעות נוספות.
על פי הדו"ח, במהלך חודש השיא מצאו עצמם העובדים מועסקים בהיקף העולה על 100 שעות נוספות, על אף שהחוק הסיני מגביל העסקה בשעות נוספות ל-36 שעות בחודש.
רבים מהעובדים נדרשו לעבוד במשך שבועיים ברציפות ללא חופשות, ועובדים שהתגוררו במעונות המפעל דיווחו על רמת בטיחות ירודה ועל היעדר ארוחות מזינות.
אמזון: לוקחים אחריות
קרוב ל-40% מהעובדים במפעל מועסקים על בסיס זמני באמצעות צד שלישי, כלומר עובדי קבלן של קבלן של קבלן של אמזון. זאת, בעוד החוק הסיני מגביל את שיעור עובדי הקבלן במפעל ל-10%. על אף שהעובדים הללו מוצבים באותן עמדות ומבצעים את אותן מטלות – תנאי העבודה שלהם שונים בצורה ניכרת. כך או כך, כלל העובדים כפופים לשעות עבודה ארוכות ולשכר נמוך.
מכתב בנושא שוגר על ידי ארגון זכויות העובדים הסינים למייסד אמזון, ג'ף בזוס, ובתגובה נמסר מהחברה שהיא רואה בחומרה רבה את האמור בדו"ח, ומכירה באחריותה להבטיח את שלומם של עובדי מפעלי ייצור המוצרים של אמזון.
עוד צוין בתגובת החברה, כי קוד הספקים של אמזון קובע שהם מחויבים לציית לחוק המקומי בנוגע להיקף שעות העבודה ולשלם לעובדים במועד גם עבור השעות הנוספות.
אלא שלמרבה הצער, עבודה מאומצת בתנאים מכפירים זו אינה הבעיה העיקרית עמה מתמודדים העובדים הסינים: במאי 2016 הודיעה פוקסקון על החלפת לא פחות מ-60,000 עובדים ברובוטים. על פי דיווח ה-BBC, מאז ספטמבר 2014 השקיעו 505 חברות ברחבי סין כ-430 מיליון דולר ברובוטיקה במטרה להחליף אלפי עובדים, וכך מאיימת הטכנולוגיה בראש ובראשונה לפגוע בפרנסתם של העובדים האסיאתיים, שכאמור מצבם התעסוקתי והכלכלי רע בלשון המעטה כבר כיום.
צפו בשבוע עבודה שגרתי של צעיר יפני