עובד שהחל להיות מועסק בגיל 72 ופוטר בגיל 82 – האם הוא זכאי להפרשות לפנסיה על אף שהחל לעבוד לאחר גיל פרישה? האם הוא זכאי לפיצויי פיטורים לאחר שפוטר? האם דינו של עובד שהחל לעבוד לאחר גיל פרישה שונה מעובד שעבד עד גיל פרישה?
בשאלות הללו נדרש לדון לאחרונה בית הדין לעבודה בתל אביב, והכרעתו היתה שהמעסיק שוגה בטענתו לפיה בשל גילו של העובד, הוא אינו מחויב לשלם לעובד פנסיה ופיצויי פיטורים בעקבות פיטוריו.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פיצוי בגובה 6 משכורות לעובדת מבוגרת שפוטרה
* נדחתה תביעת עובדת "מבוגרת" שפוטרה בשל צמצומים, למרות שמונה עובד במקומה
* הפוסט הוויראלי הציף מחדש נושא כאוב בעולם התעסוקה
על פי חוק פיצויי פיטורים, המעסיק מחויב לשלם לעובד פיצויי פיטורים – ללא קשר לגילו. הפסיקה קבעה בעבר [דב"ע מא/3-92] שעובד שהחל לעבוד לאחר הפרישה והתפטר בדין מפוטר, זכאי לפיצויי פיטורים. כך גם הדין אם העובד מפוטר, ללא קשר לגילו. החריג לכך הוא מקרה בו התפטרותו נובעת מהתפטרות בשל גילוֹ – ואז העובד לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
לפיכך, עובד שהחל לעבוד לאחר גיל פרישה יהיה זכאי לפיצויי פיטורים אם התפטר בשל מצב בריאותו כקבוע בסעיף 6 לחוק, גם אם ברור שלמצב בריאותו קשר ישיר לזקנתו. כך גם זכאי עובד בגיל מבוגר לפיצויי פיטורים אם התפטר בנסיבות האמורות בסעיף 11(א) לחוק, כאשר הגיל יכול להיות אחד הנתונים שתרמו "לנסיבות שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו".
חריגים לזכאות לפנסיה
וכעת לשאלה השנייה: האם מעסיק מחויב להפריש כספים לפנסיה, גם אם העובד כבר עבר את גיל הפרישה? התשובה לכך היא חיובית, אלא אם קיבל העובד קצבה אחרת, ולא מהמל"ל, כפי שנקבע בצו ההרחבה לפנסיה חובה:
במקרה זה לא הוכח על ידי המעסיק שהעובד מקבל או קיבל באותה תקופה קצבה כלשהי. לעובד היתה אמנם הכנסה צדדית, אולם בית הדין הבהיר שקצבה איננה שכר, אלא סכום שמשתלם באופן חודשי וקבוע מהמדינה, מקרן פנסיה או מביטוח מנהלים.
כך חויב המעסיק לשלם לעובד הן פיצויי פיטורים והן פיצוי בגין אי הפרשת כספים לקרן פנסיה, אם כי לא על הסכום המלא – שכן חלה תקופת התיישנות על חלק מהסכום לו היה זכאי העובד.
[סע"ש 10553-10-16]