חברת השיווק היפנית Piala הודיעה שכל עובד בארגון שיצהיר שאינו מעשן, יהיה זכאי לשישה ימי חופשה נוספים בשנה. זאת בעקבות תלונות של עובדים שאינם מעשנים, שהלינו על כך שהם עובדים שעות רבות יותר מחבריהם לצוות שיוצאים להפסקות עישון רבות בכל יום – כך פורסם לפני מספר ימים ב-Fox10.
מדובר בחברה שנמצאת בגורד שחקים בטוקיו בקומה ה-29, וכדי לעשן נאלצים העובדים לרדת לקומת המרתף המוקצה לטובת העניין. כך יוצא שכל הפסקת עישון גורעת לכל הפחות 15 דקות מזמן העבודה, והעובדים שלא מעשנים טוענים שהפסקות העישון הללו גורמות לפגיעה בתפוקת הצוות.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פיצוי בגובה 25,000 ש"ח לעובד בשל עישון פאסיבי במקום העבודה
* מי נושא באחריות על דו"ח עישון במקום ציבורי – המעסיק או מנהל המקום?
* מנכ"ל Dentsu לקח אחריות על התאבדות העובדת, והודיע על התפטרותו
הנהלת החברה הביעה תקווה שה"קנס" שהוטל על העובדים המעשנים יגרום להם להפסיק לעשן ולסגל אורח חיים בריא יותר. וכך, מתוך 120 עובדי החברה, 30 עובדים הצהירו מיידית שהם מעוניינים לקבל את ימי החופשה הנוספים – כאשר ארבעה מתוכם אכן נגמלו מעישון כדי להיכלל ברשימה.
יותר משעה ביום
המציאות מלמדת שככל שתפקיד העובד ורמת אחריותו כרוכים ברמת סטרס גבוהה יותר – כך עולה הסיכוי שהפסקות העישון שלו לא רק יתרבו, אלא גם יתארכו.
לא מעט עובדים ישראלים מבלים במצטבר למעלה משעה ביום בהפסקות עישון. עם הזמן נוצרות "קליקות עישון", שיוצרות מציאות בה לגמילה מעישון יש גם מחיר חברתי לא מבוטל, ולמרבה הצער גורמות לעובדים לעשן גם כשאין להם באמת חשק. או בקיצור: FOMO.
במהלך השנים האחרונות יותר ויותר ארגונים מעודדים את העובדים לאורח חיים בריא, שכולל הפסקות לצורך פעילות גופנית במהלך יום העבודה, פינוקים גסטרונומיים בריאים שמחליפים את הבורקס והרוגלך, ובנוסף – סדנאות לגמילה מעישון שתמריצים כספיים בצידן.
יש לציין שרוב המעסיקים משלמים לעובדים על שעות העישון הרבות, על אף שאינם מחויבים לכך על פי חוק. נזכיר שבאפריל 2018 פסק בית הדין לעבודה פיצוי לעובד בסך 25 אלף שקל, בשל עישון פאסיבי במקום העבודה – הקולגות עישנו ליד העובד, ואילו המעסיק לא מנע זאת.
<< לחצו לצפייה: פסקי דין חשובים בדיני עבודה >>