הצעת חוק להרתעת מעסיקים שלא מקפידים על הפסקה למשך 8 שעות בין ימי עבודה ובין משמרות, הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ שלי יחימוביץ' (מחנ"צ) ויוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו).
חוק שעות עבודה ומנוחה קובע שבין יום עבודה למשנהו המעסיק חייב לתת לעובד הפסקה בת 8 שעות. עם זאת, החוק אינו קובע כיצד יש לנהוג במצבים בהם לא ניתנת לעובד הפסקה כדין בין יום עבודה אחד לשני, ואף לא מתייחס לחובת מתן הפסקה של 8 שעות בין משמרת למשמרת.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פיצוי חריג בסך כ-170,000 שקל בגין שימוע שלא נערך כדין
* בית הדין לעבודה מציג: חובת הנמקה של המעסיק
* פסיקה: ביטול חוזה עבודה לפני תחילת העסקה מחייב שימוע
בית הדין הארצי לעבודה דחה בדצמבר 2007 [ע"ע 233/06], טענת עובד שביקש להגדיר כשעות נוספות את שעות עבודתו מעבר לשעות הרגילות, מבלי שניתנה לו הפסקה של 8 שעות עבודה בין משמרת אחת למשמרת נוספת.
באפריל השנה שוב דחה בית הדין הארצי לעבודה [ע"ע 68015-03-17] טענת עובד בחברת שמירה לזכאות לגמול שעות נוספות עבור עבודה במשמרת שנייה, לאחר שלא ניתנה לו הפסקה של 8 שעות מהמשמרת הקודמת.
בית הדין התייחס לכך שניתן לאכוף הוראות אלה במישור הפלילי או המנהלי בלבד, והוסיף כי יש אכן לבחון את השאלה המשפטית אם ניתן לחייב את המעסיק גם בפיצוי העובד בגין הפרת הוראת חוק זו – אך לא הכריע בסוגיה זו. כך נוצר מצב משפטי לפיו עובד שלא קיבל הפסקה בהתאם להוראת החוק האמורה – אינו זכאי לגמול שעות נוספות.
גמול שעות נוספות
כדי לשנות מצב משפטי זה, מוצע כעת לקבוע שהעובד זכאי להפסקה למשך 8 שעות לפחות גם בין משמרות. בנוסף מוצע לקבוע שבמקרה בו מעסיק פועל בניגוד להוראת החוק – ומפצל את שעות העבודה באותו יום או בין יום אחד למשנהו לשתי משמרות ללא הפסקה של 8 שעות – יראו את שעות העבודה של המשמרת השנייה כהמשך של אותו יום עבודה. כך העובד יהיה זכאי, בין היתר, לגמול שעות נוספות בעד השעות העולות על שעות העבודה הרגילות.
"מטרתה של הצעת חוק זו להגן על העובדים החלשים, המועסקים במשמרות בשעות חריגות וארוכות, ונמנעת מהם הפסקה מינימלית בין יום עבודה אחד למשנהו המגיעה לעובד לפי דין", מסבירות ח"כ יחימוביץ' ומלינובסקי.