"העובדת והמעסיק הם קרובי משפחה. עובדה זו אינה גורעת מחובתו כמעסיק לנהוג בעובדיו בהגינות, בתום לב ולפי אמות המידה המקובלות" – כך ציין בשבוע שעבר בית הדין לעבודה בתל אביב בפסק דינו, וחייב את המעסיק לשלם לעובדת פיצוי בסך 35 אלף שקל לעובד שפוטרה שלא כדין.
העובדת היתה גיסתו של המעסיק, אחות של אשתו. היא הועסקה על ידו במשך כ-20 שנה, ופוטרה בהודעה שנמסרה לה בו ביום, ללא שימוע וללא כל התראה מוקדמת.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פיצוי לעובד שזומן לשימוע לאחר שכבר התקבלה החלטה לפטרו
* המעסיק גייס בחשאי מחליף, העובד יפוצה ב-15 אלף שקל
* התחייבה לא לבצע שעות נוספות, אך המעסיק חויב לשלם עבורן כ-85 אלף שקל
* בית הדין הארצי לעבודה: מה מותר לשאול מועמדת בנוגע לזמינותה?
"הליך הפיטורים של העובדת נעשה באופן לא תקין", פסק בית הדין. "הפיטורים היו 'מהרגע להרגע' ללא הודעה מסודרת, ללא הזמנה מסודרת לשימוע וללא שנערך שימוע. השיחה של המעסיק עם העובדת ביום הפיטורים אינה מהווה שימוע, וממילא אינה עומדת בכללים שנקבעו בפסיקה באשר לאופן שבו יש לערוך הליך שימוע".
העובדת העידה שידעה שהרקע לפיטוריה היה קושי כלכלי, ושלא נאמר לה דבר לעניין טיב עבודתה. היא אישרה בעדותה שהוצע לה להמשיך לעבוד פחות שעות, אולם הסבירה שמדובר היה בעבודה לא קבועה, רק בעת הצורך.
"בגין הליך הפיטורים הבלתי ראוי, זכאית התובעת לפיצוי", פסק בית הדין. "באשר לגובה הפיצוי, נתנו דעתנו לתקופת העבודה הממושכת, לגילהּ של העובדת במועד פיטוריה, ולשכר ששולם לה. כמו כן נתנו דעתנו לאופן שבו נעשו הפיטורים, באופן לא ראוי ולא מכבד".
בנוסף נפסק לעובדת פיצוי בגין העדר הסכם עבודה בסך 5,000 שקל; הפרש פיצויי פיטורים בסך כ-44 אלף שקל; וכן הפרש פיצוי בגין העדר פנסיה בסך כ-3,700 שקל.
בית הדין פסק לעובדת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסכום חריג של 17 אלף שקל, בשים לב להתנהלות המעסיק כלפי העובדת, נסיבות פיטוריה, ובמיוחד אי ביצוע הפרשות לקרן פנסיה.
[סע"ש 33560-10-16]
<< סקירה: איזו פרשנות נותן בית הדין לעבודה לחוק המסדיר תשלום שעות נוספות? >>