הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי של הכנסת, בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), קיימה אתמול (ג') דיון בנוכחות כמה מחברי הוועדה הציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים בנוגע להמלצות שהגישו לשר האוצר, לפיהן יש להעלות את גיל הפרישה לנשים ל-64 באופן הדרגתי.
רוב חברי הוועדה אף תמכו בהעלאת גיל הפרישה ל-65 במשך 12 השנים הקרובות, ולאחר מכן להצמידו לתוחלת החיים הממוצעת, שנמצאת בסימן עלייה תמידית. "הצעת החוק דיברה על העלאה לגיל 64, כך שבוודאי אין מה לדבר על העלאה לגיל 65 כבר בשלב זה, בטרם הדבר נבדק והופקו לקחים", הבהירה תומא-סלימאן.
לדברי יעל מבורך, סגנית הממונה על התקציבים באוצר, העלאת גיל הפרישה מביאה לעלייה ניכרת בתעסוקת נשים. זאת, על בסיס נתוני תעסוקת הנשים לאחר ההעלאה הקודמת של גיל הפרישה בשנת 2003. "אישה עם פנסיה צוברת שממשיכה לעבוד על גיל 57, תהנה מקצבה הגבוהה בכמעט 50% מאישה אשר פרשה בגיל 62", אמרה מבורך.
"מהלך כל כך דרמטי של העלאה ל-64 חייב להיות חלק מעסקת חבילה כוללת שיש בה הרבה רכיבים ונדבכים, וכרגע האמצעים לא מספקים אותנו", אמרה בדיון ח"כ זהבה גלאון (מרצ). "אתם צריכים לערוך הידברות ולבוא לכנסת עם דברים דרמטיים נוספים כדי שנגיע להסכמות, כמו למשל ניתוק קבלת הבטחת הכנסה מהתלות בכך שבן הזוג עובד או לא. אני מקבלת שההעלאה מסייעת לקבוצת נשים חזקות יחסית, וגם להן אנו דואגים, אך החשש שלנו כרגע הוא שהמתווה שהוצע לא מספק ולא נותן מענה לנשים מוחלשות".
ח"כ אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו), פנתה לנציגי האוצר ואמרה: "משרד האוצר, בשביל לחסוך כמה שקלים עכשיו זורקים אוכלוסיות שלמות מתחת לקו העוני. הכלים שאתם מציעים לנשים הללו לא רלוונטיים. עובדת ניקיון בת 60 שגופה שחוק מעבודה – איזו הכשרה תעסוקתית תעשו לה? הארכתם לה בכמה חודשים את דמי האבטלה, אבל דחיתם לה בשנים את קצבת הזקנה. אם תביאו הצעה טובה נתמוך בה, אבל בוודאי שנילחם בכם אם תהיו קשיי לב".
"האוצר בעצמו דיבר על 25% מהנשים שייפגעו"
חברי כנסת ונציגי ציבור רבים שהשתתפו בדיון העבירו ביקורת על האוצר בטענה שהפתרון המוצע הוא כוללני, ללא כל הבחנה בין המקצועות השונים בהן עובדות הנשים. ישנם מקצועות שהעבודה בהם שוחקת ואינה אפשרית לאורך שנים ארוכות, וכן נשים עצמאיות שלא הפרישו כלל פנסיה נותרות ללא הגנה.
ביקורת נוספת שנשמעה בדיון היא שאין התייחסות לצרכים מיוחדים של קבוצות האוכלוסייה השונות מהן מגיעות הנשים, כדוגמת המגזר הערבי והחרדי.
"אני הופעתי בפני הוועדה ואמרתי מפורשות שאני בעד העלאת הגיל וגם ביטול פרישת חובה", אמרה ח"כ מרב מיכאלי (המחנה ציוני). "אבל בהצעה כיום יש שתי בעיות מרכזיות שלא יעלה על הדעת שיישארו: האוצר בעצמו דיבר על 25% מהנשים שייפגעו ושום דבר לא יפצה אותן, והעובדה שהאוצר לא ניצל את חיסכון הכסף למדינה מהעלאת גיל הפרישה כדי לתקן את העוול הבלתי נסבל שנגרם לנשים המכונות 'עקרות הבית' אשר מופלות לרעה בתנאיהן".
חיזוק נשים חזקות על גב החלשות?
עו"ד קרן גרינבלט, מנכ"לית קואליציית 'שותפות' טענה כי "משרד האוצר חוגג את הקורלציה בין עליית שיעורי התעסוקה בגיל מבוגר לבין העלאת גיל הפרישה, וטוען לקשר סיבתי, בלי להתייחס למגמות שונות, כולל עליה בשיעורי גירושין וביוקר המחיה, שינויים במבנה הפנסיה הצוברת ועוד. המהלך הזה הוא ניסיון לשפר את מצבן של החזקות יותר יחסית על גבן של החלשות יותר, במקום פתרונות כדוגמת הפרדת קצבת הזקנה המותנית מגיל הזכאות לפנסיה, ביטול גיל פרישת חובה, שינוי הקריטריונים של הבטחת הכנסה ועוד".
ח"כ תומא-סלימאן סיכמה את הדיון באומרה כי המתווה המוצע אינו כולל פתרונות לנשים החלשות ביותר, ולכן הוא לא יאושר במתכונתו הנוכחית. "הוועדה ממליצה לשקול פתרון דיפרנציאלי להפעלת המנגנון של הבטחת הכנסה, כדי לסייע בפער שנוצר בין 600 השקלים שיתקבלו ממס ההכנסה השלילי המוכפל, לקצבת הזקנה שתילקח, שהיא בסביבות 2000 שקל", אמרה.
מבקר המדינה בביקורת על שר האוצר
מבקר המדינה פרסם בשבוע שעבר דו"ח בנוגע לתחום הפנסיה בישראל, בו ציין כי שר האוצר משה כחלון השתהה בהקמת ועדה ציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים, והקים אותה רק 9 חודשים לאחר קבלת החלטת הממשלה, וכ-3 חודשים בלבד לפני המועד הקבוע בחוק להגשת המלצות הוועדה לשר.
שיהוי זה, לטענת המבקר, עלול לפגוע ביכולת להעלות את גיל הפרישה באופן מדורג ולאפשר לנשים, למעסיקים ולממשלה להתאים עצמם לשינוי.