בניגוד לכל הסיכויים והתחזיות, שר האוצר משה כחלון הצליח לגרום לוועדת הכספים לקדם את העלאת גיל הפרישה לנשים מבלי להגיש לה את עמדתו בנושא, כקבוע בחוק.
"מלכתחילה, הסדר הנכון היה ששר האוצר יגיש את המלצותיו לוועדת הכספים, ואנחנו היינו אמורים לקיים דיונים מספר חודשים עד להחלטה סופית בעניין", ציין אתמול יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). "אך משהדבר לא קרה, והשר אף פנה אלי במכתב וביקש שאנחנו, חברי ועדת הכספים, נקבל את ההחלטה – אנחנו נוביל את המהלך. הבנתי שנצטרך להעלות את גיל הפרישה. יש שר אוצר שמאפשר לנו את הדיון הזה. הנחיתי את היועצת המשפטית להכין הצעת חוק בעניין. יש בעיות אקטואריות וגם המצב הזה לא ראוי, ולכן חייבים לעשות מעשה".
נזכיר שחרף לוחות הזמנים הקבועים בחוק גיל הפרישה (ראו מסגרת), השר כחלון התחמק שוב ושוב מהגשת עמדתו, וביקש מוועדת הכספים לדון בנושא בלעדיו. היועצת המשפטית של הוועדה הופתעה מבקשת השר, והבהירה שאין אפשרות כזו מאחר שמדובר בהפרה של הוראה מפורשת בחוק.
עיכוב הגשת המלצתו של השר גרמה לתקלות רבות, כדוגמת עיכוב קבלת קצבת זקנה מהביטוח הלאומי וכן קיזוז כספים לחוסכות בקרנות הפנסיה הוותיקות. בעקבות התמהמהות השר, חברי ועדת הכספים הגישו ביוני השנה הצעת חוק על מנת להצמיד את גיל הפרישה שבחוק הביטוח הלאומי לגיל הפרישה שבחוק גיל פרישה.
ביוני השנה קיימה ועדת הכספים דיון נוסף בנושא, וחברי הוועדה יצאו במתקפה חריפה נגד כחלון, בטענה שהשר תומך בהעלאת גיל הפרישה לנשים, אך חושש מתגובת הציבור ומערעור מיתוּגוֹ כשר חברתי, ולכן מעדיף שהמהלך יתרחש ללא מעורבות מצִדו.
"שר האוצר לא רוצה שתיהרס לו התדמית החברתית"; "הגיע הזמן לתקוף את שר האוצר אישית, כי הוא מתנהג איך שהוא רוצה"; "התנהלות מבישה של שר האוצר"; "שר האוצר פשוט רוצה שהעלאת גיל הפרישה תקרה בלעדיו" – אלו הן רק כמה מההתבטאויות הקשות שהוטחו בנציגי האוצר באותו דיון.
לאחר הדיון הסוער הוחלט לא לוותר לכחלון ולקבוע לוח זמנים חדש, לפיו השר נדרש בכל זאת להגיש עמדתו בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים לוועדת הכספים עד ה-15 בנובמבר 2017, כלומר באיחור של 14 חודשים מהקבוע בחוק, ואילו ועדת הכספים תדון בנושא ותכריע עד ה-15 בפברואר 2018. למרות כל זאת, הודיע אתמול יו"ר ועדת הכספים שהוא מוכן לקדם את הנושא מבלי לקבל תחילה את עמדתו של כחלון.
הסכמה גורפת: מעלים את גיל הפרישה לנשים
וכך, לאחר שיהוי ממושך ומחלוקות רבות, מסתמנת לראשונה בדיוני ועדת הכספים של הכנסת הסכמה גורפת בנוגע לצורך להעלות את גיל הפרישה לנשים באופן הדרגתי.
ההסכמה של חברי הכנסת מותנית בכך שיימצא פתרון לכל הנשים, לרבות אלו במקצועות שוחקים, נשים שמשתכרות שכר נמוך, וכן נשים שלא עובדות או שפוטרו טרם גיל הפרישה.
בדיון שהתקיים אתמול, הביעו חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה תמיכה בצורך העלאת גיל הפרישה הלנשים, בשל התארכות תוחלת החיים שהולכת ומתארכת. כולם כבר מבינים שדחיית גיל הפרישה לנשים היא כורח המציאות, חרף כל המשמעויות המורכבות שיש למהלך זה. לתמיכה זו הצטרפו גם ארגוני נשים שהשתתפו בדיון, שהדגישו גם הם שיש לבצע זאת תוך התאמות מיוחדות לאוכלוסיות נשים שונות.
"ועדת הכספים לא תלך על מהלך של העלאת גיל הפרישה לנשים אם לא נוודא שיש פתרון לכלל הנשים, לרבות נשים מוחלשות, נשים במקצועות שוחקים, נשים עניות ומובטלות", הודיע גפני, והורה ליועצת המשפטית לוועדת הכספים לנסח הצעת חוק לצורך הסדרת הנושא, עליה בכוונתו להחתים את כל חברי ועדת הכספים. במקביל קרא גפני לאוצר להצטרף למהלך, ולגבש יחד עם הוועדה את הפתרונות שיאפשרו להעלות את גיל הפרישה.
גפני פירט את העקרונות שינחו את הצעת החוק אותה הוא מתכוון לקדם: "הצעת החוק תקודם תוך מתן מענה לנשים בנות 55 שלא עובדות ושאין להם מקום עבודה חלופי, נשים בעבודות שוחקות – שקשה להמשיך בהן, נשים עניות שעובדות שמשתכרות שכר נמוך. לשלוש הקבוצות האלה צריך לעזור. העלאת גיל הפרישה תהיה לעשר שנים ולא כמו שהאוצר רוצה, לשמונ8 שנים. בנוסף, יהיו דמי אבטלה שנשים תקבלנה שנתיים אבטלה מגיל 65 וכן מס הכנסה שלילי פי-2.5 מהרגיל לנשים עם שכר נמוך. יהיו שוברים שאישה שעובדת ורוצה הכשרה מקצועית ורוצה לעבור לעבודה אחרת תקבל שובר ממשרד הכלכלה ואיתו יכולה לעבור הכשרות לקראת מציאת עבודות אחרות. במקצועות השוחקים, מי שתרצה לפרוש תקבל את המיטב בפרישה הזו. מקצוע שוחק זו הגדרה כללית שמי שנפגעת פיזית או מנטלית תהיה כולה בתוך העניין. מדובר במיליארד שקלים, נוסף על המיליארד שקלים שהאוצר היה אמור לתת לעניין. המשמעות; שאנחנו מעלים את גיל הפרישה, ולא משאירים אף אחת מבלי שיש לה תשומת הלב בחקיקה הזו ולו אני הייתי איש משרד האוצר שדואג לשר האוצר הייתי מקבל את ההצעה הזו בשתי ידיים".
אפילו יחימוביץ' תומכת
לראשונה במסגרת דיוני הוועדה, הביעה ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) תמיכה בהעלאת גיל הפרישה לנשים. "אילו הייתי צריכה להרים את האצבע – הייתי מרימה בעד", אמרה יחימוביץ'. "כן העלאת גיל הפרישה, אך לא להשאיר מאחור את הנשים המבוגרות והמוחלשות, שעל זה האוצר מתעקש. כי להעלות את הגיל ל-64 סתם כך, זז אומר עוד שנתיים של רעב ועוני. בהידברות שלנו עם האוצר הם הסכימו ל-10 חודשי אבטלה בלבד. למה? האוצר גם לא מכיר את ההגדרה של מקצועות שוחקים. כל הפועלות במפעלי ייצור, אחיות וכדומה. זה עיוורון מוחלט. נמאס לי מההצגה הזו שבה שר האוצר שולח את הפקידים שלו ואנחנו מתעמתים איתם. מה שגפני הציע הוא נכון ומידתי".
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, אמר בדיון כי ״במידה ומעלים את גיל הפרישה לנשים, יש לעשות זאת בצורה מדורגת, ולעשות את המהלך במשך 12 שנה לפחות. כלומר, חודשיים בכל אחת מהשנים הבאות. יש להחיל את ההעלאה החל מאוגוסט 2018 וזאת תוך החרגה של 50,000 נשים שצפויות להיפגע מהעלאה: 15,469 נשים בקרנות הפנסיה הוותיקות שאינן פעילות לא ממשות את זכאותם לקצבה ובמקום לממש את זכאותם בקרוב הם יאלצו להמתין. יש עוד 35,000 נשים שעבדות שישלמו מכיסם על העלאת גיל הפרישה כי יש להם אופציה להמשיך לעבוד ולקבל בונוסים מהביטוח הלאומי של 5% בשנה ועוד 1% פנסיוני שהן מאבדות. יש נשים שעובדות עד גיל 75, למה לא נותנים להן את הפנסיה המגיעה להן?!״.
ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) הודתה אף היא כי "אין מנוס מהעלאת גיל הפרישה, אך חייבים קודם לדאוג לנשים. האוצר רוצה לבצע את זה כבר שנים, אך לא מוכן לתת את גלגלי העזר כמו שמציע יו"ר ועדת הכספים גפני. יש הזדמנות לעשות מהלך ארוך טווח בלי להפקיר את כל הנשים האלה". לנציגי האוצר אמרה בירן: "תנצלו את ההזדמנות הזו עם היוזמה של על השר כץ ויו"ר ועדת הכספים".
לביא עוקצת
"אני מודה ליו"ר ועדת הכספים שלוקח יוזמה, כשיש אנשים שבורחים מאחריות כפי שרואים כאן", רמזה ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) להתחמקות השר כחלון מהצגת עמדתו בנושא. "במציאות היום יש להעלות את גיל הפרישה, אך בצורה מושכלת. אנחנו נבחנים מוסרית כחברה בדאגה שלנו לחלשים. על-מנת שהחוק הזה יהיה מוסרי חייבים לדאוג לנשים מוחלשות. פערי השכר מאוד גדולים ומשליכים על הדיון שלנו כאן. בואו נכניס סך של אחוז כ- 20% במקצועות מוחלשים".
"הנושא חשוב לנו, בגלל המגמות הדמוגרפיות שלא מותירות ברירות", אמר נציג אגף תקציבים באוצר, כפיר בטאט. "העלאת גיל הפרישה תורמת רבות להשתלבות נשים מבוגרות בשוק התעסוקה. בעולם של פנסיה צוברת על כל שנת דחייה של העלאת גיל הפרישה יש השפעה של גידול ב- 9% על הקצבה של האישה. שלנשים יהיה ממה לחיות לאחר הפרישה לאורך למעלה מעשרים שנה. זה מאוד משמעותי. אנחנו חוששים שחלק מהכלים יביאו לתוצאה הפוכה ולכן ההסתייגות שלנו. נבחן את הצעת יו"ר ועדת הכספים גפני".
ומה לגבי העצמאיות?
נציגת לשכת העצמאים בישראל (לה"ב), לילי לאה בורוכוב, העלתה סוגיה חשובה נוספת: "כ-22,000 נשים עצמאיות לא נמצאות על השולחן. מרחיקים אותן לעוד שנתיים עד גיל הפרישה, והן יעבדו עד היום האחרון שלהן". בתגובה ביקש ממנה גפני ממנה להעביר נייר עמדה בנושא, עלמנת לבחון אפשרויות למתן מענה לקבוצת נשים זו.
"לא נשאיר אף קבוצת נשים מאחור", סיכם גפני סיכם את הדיון. "לא אביא להצבעה אם יהיו נשים שיישארו בחוץ, ואני פונה לשר האוצר היות שב-15 בנובמבר הוא צריך לתת את עמדתו בכתב, ואני מאוד מבקש מהשר שלא ייתן מכתב, אנחנו בעיצומו של דיון. אנחנו ננסח הצעת חוק, ואני קורא לאוצר לגבש את עמדתו ולקבל את עמדת ועדת הכספים. אני לא מתכוון להתמהמה עם העניין. אני לא אלך על העלאת גיל הפרישה לנשים אם לא יהיה פתרון לנשים החלשות ולכל קבוצות הנשים שעשויות להיפגע מכך".