האם מעסיקים מעדיפים לגייס לשורותיהם בוגרי אוניברסיטאות או מכללות יוקרתיות על פני בוגרי מכללות רגילות? – כך נשאלו השבוע חברות קבוצת הפייסבוק 'פורום מנהלות בתעשייה', והתבקשו לציין אם בתהליך הגיוס הן מייחסות חשיבות כלשהי למוסד האקדמי בו למדו מועמדים.
אך לפני שניגש לתגובות, נזכיר שביולי 2016 פרסם הכלכלן הראשי באוצר דו"ח ממנו עולה כי השכר הממוצע של בוגרי לימודים בתחום ההנדסה, המחשבים והמתמטיקה של מכללה בעלת רף קבלה נמוך יחסית, גבוה בצורה ניכרת מהשכר הממוצע של הבוגרים במרבית המחלקות האקדמאיות בתחומי לימוד אחרים, לרבות בוגרי המוסדות היוקרתיים ביותר בישראל.
מדוע? לדברי הכלכלן הראשי, תמהיל מקצועות הלימוד במכללות מותאם יותר לצרכי שוק העבודה, ומאפשר לבוגרי תארים לקבל בתחילת הדרך תנאי שכר טובים הרבה יותר מאלו של בוגרי האוניברסיטאות. השנה פרסם הכלכלן הראשי מחקר חדש ומקיף בנוגע להשפעת מוסד הלימודים על גובה השכר העתידי.
אז מה השיבו חברות קבוצת 'פורום מנהלות בתעשייה'?
ליקטנו עבורכם את התשובות שזכו לאהדה ולתגובות הרבות ביותר:
1. "לבוגרי אוניברסיטאות יש יתרון גורף על פני בוגרי מכללות, כאשר בוגרי מכללות עירוניות ממוצבים נמוך יותר מבוגרי מכללות פרטיות. הביטוי לכך הוא גם באיכות התפקידים / חברות ובהתאמה גם בשכר, על פי סקרים של הלמ"ס. יש ארגונים שלא נוגעים בבוגרי מכללות, אם כי הם מתכחשים לכך מחשש להסתכסך עם הרייכמנים ולהקתם, כולל חברות הייטק / משרדי עורכי דין וכד'. מאידך ישנם בוגרי מכללות שהצליחו להתברג לתפקידים בכירים, אך השיעור שלהם נמוך דרמטית בהשוואה לבוגרי אוניברסיטאות, שגם הם מדורגים על פי האיכות / יוקרה של האוניברסיטה. בוגרי אוניברסיטת אריאל לא מאיימים על מקומות העבודה של בוגרי האוניברסיטה העברית".
2. "זה מאוד תלוי במקצוע. לדוגמה, עורך דין הייתי לוקחת מאוניברסיטה, כי הפערים באיכות הלימודים ידועים ואיתם גם אחוזי המעבר. תקשורת הייתי לוקחת ממכללה, כי באוניברסיטה הם מסיימים תואר בלי לדעת כלום חוץ מכל מיני קשקושים תיאורטיים, ואילו במכללה יש מלא התנסויות מעשיות. אבל זה מאוד בכללי, כמובן שכל מקרה לגופו, ואני אישית אוהבת לתת מבחנים קטנים כי גם מי שבא לכאורה עם ניסיון מרשים לא תמיד בהכרח יודע לעבוד כמו שצריך. ולהיפך – גם מי שאין לו מספיק ניסיון – לפעמים יש לו מספיק ידע \ כישרון \ פוטנציאל שלא הייתי רוצה לוותר עליו".
3. "מעסיקים מעדיפים חד-משמעית בוגרי אוניברסיטאות ומכללות יוקרתיות, מאותה סיבה שמעדיפים בוגרי 8200. הסיבה פשוטה: מישהו לפנינו כבר עשה מיון קפדני והצליח לבודד את גן ההצלחה. לא מדובר באנשי גיוס, אלא במנהלים שרוצים במינימום השקעה להביא לעצמם לחברה קרדיט על ידי גיוס מוצלח, עם חותמת איכות".
4. "מה ההבדל בין מכללה לאוניברסיטה? 1.תנאי הקבלה 2. גובה שכר הלימוד. כלומר, מי שיכול להרשות לעצמו לרוב יעדיף ללמוד באוניברסיטה, וכך בעצם נוצרת בגדול ההבחנה שבאוניברסיטה יש אנשים חכמים או מוכשרים יותר ממכללה. יש מקצועות שיש בהם צורך ביכולות אחרות שלא בהכרח באות לידי ביטוי בציוני הבגרות והפסיכומטרי. ומי שלומד באוניברסיטה הפתוחה – זה אומר המון על המִשמעת שלו על האופי החזק ועל המוטיבציה".
5. "אנשים מעדיפים להעסיק אנשים שדומים להם בכל מיני תכונות, אפילו בתת המודע. לכן בוגר אוניברסיטה אולי יעדיף להעסיק בוגר אוניברסיטה, ולהיפך. קשה לי להאמין שאשת כוח אדם שלמדה במכללה תעדיף בוגרת אוניברסיטה".
6. "בעלת עשרים שנות גיוס בארגונים, ובאופן אישי אני מאמינה ביכולות האדם, כישוריו והפוטנציאל שלו על פני טייטלים. יחד עם זאת, זה מאוד תלוי בארגון ובתחום. לרוב זה מהווה עבור ארגונים פרמטר לסינון, אבל יש ארגונים שמאמינים ונותנים מקום לאנשים מוכשרים ואוטודידקטים".
7. "תלוי בתפקיד ותלוי בראש הצוות. אם מדובר בבוגרים ללא ניסיון – לרוב יעדיפו אוניברסיטאות. אם מדובר במשרות שדורשות ניסיון עשיר – בדרך כלל האוניברסיטה כבר פחות תהווה שיקול, והניסיון יותר קובע. גם מאוד תלוי במנהל ומהו הרקע שלו, כי בדרך כלל בוגרי אוניברסיטאות יוקרתיות יעדיפו דומים להם".
8. "השרשור הזה ממש מאכזב. נותן תחושה שעשירים ימשיכו להיות עשירים ולהתקדם, ולעניים תהיה עבודה קשה יותר".