בית הדין לעבודה בתל אביב פסק בשבוע שעבר פיצוי בסך 10 אלף שקל לעובד שלא קיבל זימון לשימוע כדין. זאת על אף שהוכח שהעובד העלה טיעונים שקריים בכתב התביעה שהגיש נגד המעסיק.
העובד הועסק כשומר בבניין משרדים, ובמהלך השנה האחרונה להעסקתו התנהל בצורה לא נאותה: לקוחה התלוננה שהוא הסתובב בלבוש תחתון בגילופין, ובנוסף הוא ישן במרתף הבנייה ואף שרף כבלים.
כך לאחר כ-3 שנות עבודה קיבל מכתב פיטורים, בו צוין כי היא באה בעקבות סיכום בין הצדדים שנעשה ימים ספורים לפני כן.
העובד הגיש תביעה נגד החברה בטענה לפיה הוא פוטר לאלתר, בעל פה, ומבלי שנערך לו הליך שימוע, בעקבות ויכוח עם המנהל.
קראו עוד במעסיקולוג:
* העובד נצפה מבלה בזמן חופשת מחלה, יקבל פיצוי בשל פיטורים שלא כדין
* פסיקה: פיצוי חריג לעובד בגובה 86 אלף שקל בשל פיטורים שלא כדין
* סירוב עובדת בהיריון לשוב לעבודה לאחר ביטול פיטורים שלא כדין – שלל ממנה פיצויים
החברה טענה להגנתה שבמהלך שנת עבודתו האחרונה של העובד, הוא התנהל בצורה בלתי נאותה מספר פעמים רבות, וניתנו לו מספר התראות שאם לא ישפר את התנהגותו יפוטר. עוד נטען שנערך לעובד שימוע, במסגרתו סוכם עם העובד על סיום עבודתו.
בתצהיר העובד שהוגש לבית הדין צוין כי פיטוריו נעשו על ידי המנהל בעל פה ולאחר ויכוח שהתגלע ביניהם, אולם בחקירתו הנגדית בבית הדין הודה העובד שהמנהל אמר לו שהוא מפוטר והוא השיב "בסדר. מתי שאתם רוצים", ואף לא ידע לומר איזה ויכוח היה לכאורה בינו לבין המנהל שהוביל לפיטוריו.
נימוקים מפורטים
גרסת החברה לפיה נערך לעובד שימוע לא נסתרה, אולם בית הדין לא שוכנע שלעובד נשלח זימון לשימוע שמפרט את הטענות כלפיו ואת אפשרות הפיטורים על מנת שיוכל להיערך לקראת השימוע או לבקש ייצוג מטעמו, בעיקר במצב בו לחברה היה ידוע שהעובד אינו דובר את השפה העברית על בוריה. יש לציין שבשימוע הקפידה החברה לתרגם לעובד לשפתו את הנאמר.
בית הדין הארצי לעבודה ציין בפברואר 2017 [ע"ע 23402-09-15] כמה מהכללים שיש להקפיד עליהם כאשר מעסיק שוקל לפטר עובד:
1. עדכון העובד בדבר אפשרות הפיטורים.
2. מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, כדי לתת לעובד אפשרות להיערך לקראת השימוע.
3. מתן אפשרות לעובד להיות מיוצג בהליך השימוע.
4. שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה.
בנסיבות העניין, ומאחר שהעובד לא חלק על כך שעילת הפיטורים היתה עניינית, החליט בית הדין לעבודה להעמיד את סכום הפיצוי על כך שלא נמסר לעובד זימון לשימוע על סך 10 אלף שקל.
[סע"ש 38025-01-16]