רשות שוק ההון פרסמה אתמול (א') חוזר האוסר על גופי הפנסיה לדרוש מסמכים או הסכמה ממעסיק, בעקבות צירוף עובד למוצר פנסיוני או בקשת העובד לבצע שינויים במוצר הפנסיוני, לרבות בקשת העברת בעלות. כל זאת, פרט למקרה בו קיימת הוראת דין מפורשת המחייבת קבלת אישור, הסכמה או מידע כאמור.
מפניות שהגיעו לרשות שוק ההון עולה שקיימים מקרים בהם עובדים מבקשים להצטרף למוצר פנסיוני או לבצע שינויים במוצר הפנסיוני, כמו למשל במקרה של שינוי במקום העבודה, וגופי הפנסיה דורשים מהם להציג אישור מהמעסיק או לקבל טפסי מידע מהמעסיק עקב הליך הצטרפות או ביצוע השינוי.
מצב זה מקשה על העובדים בהליך ההצטרפות למוצר פנסיוני ובניהולו השוטף, ומגדיל את התלות שלהם במעסיק בנוגע למוצר הפנסיוני.
לדברי הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, דרישת אישורים או מידע זה אינה עולה בקנה אחד עם התמורות שחלו בהוראות ההסדר התחיקתי במהלך השנים, לרבות סעיף 20 לחוק הפיקוח על קופות גמל (ראו מסגרת). הוראת חוק זו קובעת שעובד רשאי לבחור בכל עת בכל מוצר פנסיוני לצורך הפקדת תשלומיו ותשלומי המעסיק, ומעסיק של עובד לא יתנה את תשלום הכספים למוצר הפנסיוני.
עוד עולה מביקורות שערכה רשות שוק ההון, שגופי הפנסיה אינם משייכים כספים פנסיוניים של עובדים בעקבות סירוב המעסיק לאשר מסמכים, למרות שאינם דרושים על פי הוראות הדין.
כספים פנסיוניים אלו אינם מגיעים לחשבון העובדים, אלא לחשבונות מעבר, והעניין מקשה על הניהול התקין של כספי הפנסיה של העובדים, ואף עלול להביא לפגיעה בזכויותיהם.
על מנת לצמצם את היקף הכספים המועברים לחשבונות מעבר, ובמטרה לחזק את מעמדם של החוסכים ולהבטיח את מימושה של זכות הבחירה של העובד בהתאם לסעיף 20 לחוק הפיקוח על קופות גמל, החליטה סלינגר להוציא את המעסיק מהתמונה, ולאסור כאמור על גופי הפנסיה לערב אותו בתהליכים הללו.