דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, פרסמה השבוע נוסח חוזר סופי, לפיו החל מאפריל 2018 מחויבים גופי הפנסיה והגמל לתת תוקף של 5 שנים להנחה בדמי הניהול.
כמובן שמדובר בבשורה משמחת עבור החוסכים, אולם נזכיר שבאפריל 2017 פורסמה טיוטה של חוזר זה, המשקפת את כוונתה של סלינגר לחייב את גופי הפנסיה לתת להנחה בדמי ניהול תוקף למשך 7 שנים. נראה שהלחצים שהפעילו הגופים על רשות שוק ההון עשו את שלהם, וכך קוצרה תקופת ההתחייבות בשנתיים.
הטבה נוספת לחוסכים שהופיעה בטיוטת החוזר, אולם לבסוף נעלמה מנוסח החוזר הסופי, היתה שהנחה בדמי הניהול תחול על כלל ההפקדות הפנסיוניות של החוסך לקרן הפנסיה או לקופת הגמל, ועל כל יתרתו הצבורה, גם במקרה בו החוסך מחזיק במספר חשבונות פנסיוניים באותו גוף.
בחוזר נקבעו 3 תנאים המתירים לגופי הפנסיה להעלות את דמי הניהול עוד לפני סוף תקופת ההתחייבות:
- חלפו 6 חודשים מאז הפסקת ההפקדות הפנסיוניות, שלא אירעה בגלל המעסיק.
- משיכה מלאה או חלקית או העברה מלאה או חלקית של יתרה צבורה לקרן פנסיה או לקופת גמל אחרת או למסלול השקעה אחר באותה קופה.
- העלאה בדמי ניהול בהתאם למנגנון הקבוע בהסכם או בתנאי תכנית הביטוח, המסדיר שינויים בגובה דמי הניהול בהתאם ליתרה הצבורה בחשבונו של החוסך או משתנה אחר אשר אושר על ידי הממונה, למעט מנגנון המבוסס על ותק החוסך.
חובת הודעה מפורטת לחוסכים
החוזר קובע שבמקרה בו ניתנה לחוסך הנחה בדמי ניהול, מחויב הגוף להציג בהקדם האפשרי הודעה על מתן ההנחה בחשבון האישי המקוון של החוסך באתר האינטרנט. בהודעה זו הגוף נדרש לציין את שיעור דמי הניהול החדשים, מועד תחילת תקופת ההנחה וסיומה, וכן את המקרים בהם הוא רשאי כאמור להעלות את דמי הניהול.
אם בידי הגוף יש כתובת דוא"ל של החוסך – עליו לשלוח לו הודעה זו גם לכתובת הדואר האלקטרוני בתוך 10 ימי עסקים מהמועד שבו ניתנה ההנחה.
במקרה של העלאת דמי הניהול, על הגוף לשלוח לחוסך, וכן לסוכן הפנסיוני או ליועץ הפנסיוני אם ישנם, הודעה במסמך נפרד על העלאת שיעור דמי הניהול.
אם חוסך עזב מקום עבודה שקיים בו הסדר דמי ניהול מגוף מוסדי מסוים, והחל לעבוד במקום עבודה חדש שבו קיים הסדר דמי ניהול אחר של אותו גוף מוסדי – יחול הסדר דמי הניהול המיטיב לגבי החוסך.