בית ההשקעות הלמן אלדובי הודיע כי יאפשר להצטרף לקרן הפנסיה המוזלת שבניהולו כבר כעת, ללא צורך להמתין לנובמבר הקרוב, לצורך קבלת דמי ניהול בשיעור של 1.49% מההפקדות.
זאת, בעקבות הכרזת האוצר השבוע על זכייתם של הלמן אלדובי ומיטב דש במכרז להגדרת קרנות הפנסיה שבניהולם כ"קרנות ברירת מחדל", אליהן יחויבו מעסיקים החל מנובמבר הקרוב להפקיד כספים של עובדים שלא בחרו במוצר פנסיוני ספציפי.
קרנות הפנסיה הזוכות יציעו דמי ניהול אפסיים: קרן הפנסיה של מיטב דש תגבה דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדה החודשית ושיעור של 0.01% מהחיסכון הצבור, ואילו הלמן אלדובי ייגבו דמי ניהול בשיעור של 1.49% מההפקדה ושיעור של 0.001% מהצבירה. לצורך ההשוואה, דמי הניהול המקסימליים עומדים על 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה.
לשכיר המשלם כיום דמי ניהול מקסימליים צפוי המהלך להגדיל את הקצבה הצפויה בכ-18%, ושכיר בעל שכר ממוצע צפוי להגדיל את קצבתו הצפויה בפרישה ביותר מ- 900 שקלים.
דמי ניהול אינם חזות הכל
דמי ניהול נמוכים אינם השיקול היחיד על בסיסו יש לבחור את קרן הפנסיה בה מעוניינים לחסוך, שכן גובה התשואה על כספי הפנסיה לאורך השנים, רמת השירות ללקוח ויתרון הגודל עליו יורחב בהמשך – הנם פרמטרים שגם אותם חשוב להביא בחשבון.
ואכן, שתי קרנות הפנסיה הזוכות מציעות שירות ברמה גבוהה, שבא לידי ביטוי במדד השירות של המוצרים הפנסיוניים שפורסם בשבוע שעבר על ידי האוצר, בו הן דורגו ברביעייה הפותחת.
כעת נדרשות קרנות הפנסיה הזוכות להתחרות ביניהן ולסחוף אחריהן כמה שיותר מצטרפים חדשים על מנת להעניק לקרן הפנסיה יציבות גדולה יותר, שהיא בעלת משמעות קריטית בענף קרנות הפנסיה.
בהלמן אלדובי הבינו שלא כדאי לחכות לנובמבר, וכך הוחלט לאפשר את התנאים המוזלים כבר כעת, גם לשכירים וגם עבור עצמאים. לא יהיה זה מפתיע אם מיטב דש ייצא בקרוב עם בשורה דומה.
יתרון הגודל בקרנות הפנסיה
אחד ההבדלים העקרוניים בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיה הוא שביטוח מנהלים הנו למעשה הסכם חוזי בין החוסך לבין חברת הביטוח, וקצבת הפנסיה אינה מושפעת כלל מהמתרחש בחיסכון הפנסיוני של בעלי ביטוח מנהלים אחרים שנרכשו מאותה חברה.
קרן פנסיה, לעומת זאת, מבוססת על עיקרון הערבות ההדדית, וכך למשל במקרה של קטסטרופה בה חוסכים רבים ימצאו חלילה בו-זמנית את מותם או ייקלעו למצב של אובדן כושר עבודה – קצבאות הפנסיה של כלל החוסכים באותה קרן יושפעו מכך.
בקרנות הפנסיה הגדולות המנוהלות על ידי קבוצות הביטוח – יש להניח שלקטסטרופה תהיה השפעה שולית על קצבת הפנסיה של החוסכים בקרן, בשל מספרם העצום של החוסכים בכל אחת מהקרנות, מה שממחיש עד כמה יתרון הגודל של קרן הפנסיה הנו משמעותי.
זאת, בעוד קרנות הפנסיה הקטנות המנוהלות על ידי בתי ההשקעות חשופות למקרי קיצון אשר עלולים לסכן את כספי החוסכים, ולכן עליהן לבטח את העמיתים מפני התרחשות קטסטרופות באמצעות חברות ביטוח זרות – מהלך המכונה 'ביטוח מִשנֶה'.
על פי נתוני האוצר, בסוף 2015 היו בקרן הפנסיה של מיטב דש 24,251 עמיתים פעילים, ואילו בהלמן אלדובי היו במועד זה רק 3,026 עמיתים פעילים.
לצורך ההשוואה, מספר העמיתים הפעילים הגבוה ביותר נרשם בקרן הפנסיה מבטחים החדשה (575,162); במקפת אישית בניהול מגדל (450,497); בהראל גלעד פנסיה (393,206); במיטבית עתודות (322,634); ובהפניקס (200,892).
בעקבות זכיית בתי ההשקעות במכרז הפנסיה הנוכחי ייתכן שתהיה נהירה המונית של חוסכים חדשים לקרנות הללו, וכך הן יוכלו לזכות ביציבות רבה יותר, אולם גם בתרחיש שכזה – מספר החוסכים בכל קרן יהיה קטן לאין שיעור ממספרם בקרנות הפנסיה הגדולות.
לפיכך, לפני הצטרפות לקרן פנסיה קטנה – כזו המנוהלת על ידי בית השקעות או חברת ביטוח בינונית או קטנה – יש לבחון פרמטר נוסף שאינו רלוונטי בקרנות הפנסיה הגדולות המנוהלות על ידי אחת מקבוצות הביטוח: מהו שיעור הכיסוי של 'ביטוח המשנה' בקרן? שכן לא כל קרנות הפנסיה מציעות כיסוי של 100%, וחשוב להיות מודעים למשמעות העניין.