בית ההשקעות הלמן אלדובי זכה במכרז מכבי שירותי בריאות, וכך יחל לשמש כקרן ברירת המחדל עבור כ-8,000 עובדי מכבי, נוסף על בני משפחותיהם והרופאים העצמאים העובדים עמה. במקביל נבחרו במסגרת המכרז קרנות ההשתלמות של כלל ביטוח ומנורה מבטחים לשמש כברירת מחדל עבור מכבי – כך עולה מהודעה שפורסמה אתמול (א') על ידי מכבי.
עובדי מכבי שיצטרפו לקרן הפנסיה של הלמן אלדובי ייהנו מדמי ניהול נמוכים ביותר: 1.49% מההפקדות החודשיות ו-0% מהחיסכון הצבור. לצורך ההשוואה, עד עכשיו נגבו מעובדי מכבי 1.2% מההפקדות השוטפות ו-0.23% מהצבירה.
בקרנות ההשתלמות עומדים דמי הניהול על 0.8%, ובעקבות המכרז הם צפויים לרדת לשיעור של 0.23% בכלל ביטוח ולשיעור של 0.3% במנורה מבטחים.
במכבי מדגישים שקרן הפנסיה של הלמן אלדובי נבחרה לא רק בזכות דמי הניהול הנמוכים, אלא גם בשל סטנדרט שירות אליו התחייבה עבור כל פנייה של עובד מכבי, נוסף על זכאותו להיפגש עם נציג בית ההשקעות בצמתי קבלת החלטות אישיים או מקצועיים הרלוונטיים לחיסכון הפנסיוני שלו.
יצוין כי גם לולא התחייבות זו – הלמן אלדובי ממילא מככב בשלישייה הפותחת במדד השירות של המוצרים הפנסיוניים לשנת 2015 שפרסם לפני מספר חודשים משרד האוצר, לצד בית ההשקעות אלטשולר שחם וחברת הביטוח הראל (ראו טבלה).
אז איך כל זה קשור למעסיקים? החל מנובמבר 2016 משמשת קרן הפנסיה בניהול הלמן אלדובי, יחד עם קרן הפנסיה בניהול מיטב דש, כקרן ברירת מחדל עבור מעסיקים שעובדיהם לא בחרו באופן אקטיבי היכן הם מעוניינים לחסוך את כספם.
שתי קרנות אלה נבחרו בשל דמי הניהול הנמוכים שהציעו: קרן הפנסיה של מיטב דש גובה דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדה החודשית ושיעור של 0.01% מהחיסכון הצבור, ואילו הלמן אלדובי גובה דמי ניהול בשיעור של 1.49% מההפקדה ושיעור של 0.001% מהצבירה. זאת, בעוד דמי הניהול המקסימליים עומדים על 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה, ואילו דמי הניהול הממוצעים עמדו בסוף 2015 על 3.17% מההפקדות ו-0.28% מהצבירה.
הגדרת קרנות אלה כברירת מחדל עבור מעסיקים נעשתה במסגרת מכרז שהוביל משרד האוצר, על מנת לסייע לעובדים – אשר רובם נמנים על אוכלוסיות מוחלשות ואין בידם קלף מיקוח אל מול קרנות הפנסיה – להפחית את דמי הניהול, וכך להעלות את קצבת הפנסיה העתידית שלהם.
מי מחזיק ביתרון הגודל?
בניגוד לקרנות הפנסיה של קבוצות הביטוח, בקרנות הפנסיה המנוהלות על ידי בתי ההשקעות מספר החוסכים קטן לאין שיעור, ויש לכך השלכה דרמטית על יציבותן.
על פי נתוני האוצר, בסוף 2015 היו במיטב דש כ-24,200 חוסכים פעילים, ואילו בקרן הפנסיה המנוהלת על ידי הלמן אלדובי היו רק כ-3,000 חוסכים פעילים במועד זה.
זאת, לעומת גודלן של קרנות הפנסיה המנוהלות על ידי קבוצות הפנסיה הגדולות: מבטחים החדשה (כ-570,200 חוסכים פעילים); מקפת אישית (כ-450,500); הראל גלעד פנסיה (כ-400,000); מיטבית עתודות (כ-370,000); והפניקס (כ-200,900).
נזכיר כי בשבוע שעבר הושלם המיזוג בין פעילות הגמל והפנסיה של מיטב דש לזו של חברת איילון, וכך זכתה קרן ברירת המחדל של מיטב דש לתוספת עצומה של כ-80,000 חוסכים – וכעת היא נהנית מיתרון הגודל בצורה משמעותית ביחס למצבה של קרן הפנסיה של הלמן אלדובי.
לפיכך, זכייתו של הלמן אלדובי במכרז מכבי הנו למעשה צעד קריטי ביכולתו להרחיב בצורה ניכרת, לפחות ברמת הפוטנציאל, את מספר החוסכים בקרן הפנסיה שבניהולו.
המכרז נפסל
לפני שנה עשתה מכבי כותרות כאשר דרשה במסגרת המכרז הפנסיוני שפרסמה עבור עובדיה דמי ניהול שלא יחצו את שיעור ה-0.3% מהצבירה.
עם זאת, המכרז נפסל ביולי 2015 על ידי הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, דורית סלינגר, מאחר שלא עמד בתנאי חוזר קרן ברירת המחדל, שעדיין לא גובש למסמך מחייב בעת פרסום המכרז על ידי מכבי.
בעקבות הדברים פרסמה מכבי מכרז נוסף בספטמבר 2016, במסגרתו הורידה אף יותר את דמי הניהול. לא יהיה זה מפתיע לגלות מכרזים דומים בעתיד מטעם גופים גדולים נוספים, שיביאו בסופו של דבר להורדה רוחבית של דמי הניהול בשוק הפנסיה כולו – הסיבה שבגללה נמנעו קבוצות הביטוח מלהשתתף במכרז האוצר לבחירת קרן ברירת המחדל.
מצטרפים לחגיגה
עובדים המשתייכים לוועדי עובדים חזקים ולארגונים גדולים כבר שנים נהנים מדמי ניהול נמוכים במיוחד. מדו"ח הממונה על שוק ההון לשנת 2015 עולה כי קרן הפנסיה מקפת גבתה מחמשת המעסיקים הגדולים דמי ניהול בשיעור של 1% מההפקדות ו-0.2% מהצבירה, בעוד ממוצע דמי הניהול עבור כלל החוסכים בקרן זו עומד על 3.3% מההפקדות ו-0.3% מהצבירה. בקרנות הפנסיה של הראל ומנורה קיימים פערים גבוהים אף יותר בדמי הניהול הנגבים מהצבירה (ראו טבלה).
הפערים הללו מעוררים ביקורת ציבורית לפיה מי שבפועל מממן עבור העובדים החזקים את דמי הניהול הנמוכים הן לא חברות הביטוח, אלא דווקא העובדים החלשים שמשכורתם נמוכה, שכן מהם נגבים לרוב דמי ניהול מקסימליים.
מכרז הפנסיה הגדול של האוצר, במסגרתו נבחרו כאמור שתי קרנות פנסיה לשמש כברירת מחדל עבור המעסיקים, טרף למעשה את הקלפים ומאפשר כעת גם לעובדים ללא גב ארגוני להשיג דמי ניהול נמוכים.