״בשנת 2016 הייתה עלייה של 12% במספר הפניות שהתקבלו לפיטורי נשים בתקופה המוגנת – לדעתנו בשל מודעות רבה יותר של מעסיקים. רוב ההיתרים לפיטורים ניתנו למעסיקים בשל עילה כלכלית, כלומר בגין סגירה או צמצום של העסק ובשל כך צורך לפטר את העובדת. אנו בודקים את מצבו הכלכלי של העסק, מצליבים מידע, בוחנים חלופות ורק אז מאשרים" – כך אמרה אתמול (ב') שרית יהודאי, מנהלת תחום חוק עבודת נשים במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, בדיון שקיימה הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת. רוב העובדות המפוטרות הן מתחום שירות הלקוחות והאדמיניסטרציה, וכן מתחום ההוראה שאינו תחת משרד החינוך.
יו״ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), הביעה תקווה שהעלייה בהגשת בקשות להיתרי פיטורים מעידה על ההקפדה על החוק. "מדאיגה אותי כמות ההיתרים הניתנים, והבקשות שנענות בחיוב", אמרה. "יש לזכור כי תהליך זה נכפה על העובדת וגובה ממנה מחיר רב, כלכלי ונפשי, ללא החזר מהמעסיק, במקרה שלא ניתן ההיתר".
תומא-סלימאן ביקשה לדעת מהי ההכשרה הניתנת לחוקרות הבודקות עילות סגירה בשל בעיות כלכליות, והאם ישנו נוהל בדיקה סדור.
יפה סולימני, מנהלת מנהל הסדרה ואכיפה במשרד העבודה והרווחה השיבה: ״כיום אם יש אישור רואה חשבון על סגירת עסק והעובדת מאשרת כי כולם אכן מפוטרים – אין לנו מה לעשות. במקרים מסובכים יותר יש לנו יחידה כלכלית שניתן להתייעץ איתה. יחד עם זאת, אנו מאמצים את המלצתך, ונרחיב את הכשרת החוקרות לקרוא נכון מפה כלכלית של עסק וכיצד לנתח היקף בעיות כלכליות״.
ח"כ עליזה לביא: "לבתי הלומדת רפואה נאמר שיש להן תאריכים מסוימים בהם ניתן להיכנס להריון, ומי שלא תתחשב בכך תישאר שנה. היצירתיות שופעת והאיומים הולכים וגדלים"
״כאשר ישנה הדרדרות במצב כלכלי, נשים הן הראשונות להיפגע", אמרה תומא-סלימאן. "אי אפשר לפתח תרבות שמעודדות הורות, לידות ומשפחות מורחבות ומצד שני להעניש את האישה על עצם היותה בהריון או בטיפולי פוריות״.
"עולם העבודה מתייחס להריון כאל מחלה"
מאיר דוד, מנהל אגף האכיפה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, ציין כי ״כאשר מתקבלת פנייה, אנו רוצים לתת לה מענה מידי. לכן מיד שולחים מכתב למעסיק על חשד פיטורים בתקופה מוגנת ונותנים לו הזדמנות לתיקון. כאשר פנייתנו לא נענית, אנו עוברים לאכיפה והליכי חקירה, אשר בסיומם עלול המעסיק להיענש בסנקציה, אך העובדת אינה בהכרח מקבלת את המענה ומוחזרת לעבודה. בשנת 2016 הייתה ירידה בפתיחת תיקי אכיפה וכן במתן עיצומים כספיים למעסיקים, כיוון שמעסיקים יותר משתפים פעולה ועונים לפניות שלנו״.
״מצוקת הנשים הולכת וגדלה", אמרה ח״כ עליזה לביא (יש עתיד). "לבתי הלומדת רפואה נאמר שיש להן תאריכים מסוימים בהם ניתן להיכנס להריון, ומי שלא תתחשב בכך תישאר שנה. היצירתיות שופעת והאיומים הולכים וגדלים. עולם העבודה מתייחס להריון כאל מחלה ולטיפולי פוריות כסוד".